◊ Brand Week İstanbul 2024
Brand Week İstanbul 2024 etkinliği bu yıl Hande Yener, Kenan Doğulu gibi isimleri ağırladı. 3 gün boyunca birçok yaratıcı isim, Haliç Kongre Merkezi’ndeki etkinlikte takipçileriyle bir araya geldi.
“Gel Bi Kahve İçelim” oturumunda Kenan Doğulu enteresan bir açıklamada bulundu. Müslüm Gürses’in yapay zekâ aracılığıyla bir şarkısını okuyacağını, etik olarak bunu nasıl görmek gerektiğini bilemediğini iletti.
Yapay zekâ söz konusu olduğunda yasalar hâlâ gri bir alanda seyrediyor. Gürses’in sanatçı haklarının sahibi Elenor Müzik’in elinde yapay zekâya tanımlatacağı çok fazla ses de var.
DJ’lik kariyerine de başlayan Doğulu “Kenzi” isimli projesini anlattı.
Ek olarak ocak ayında caz projesi “İhtimaller”in ikincisinin yayınlanacağını açıkladı.
Londra’daki Abbey Road stüdyolarında geniş bir katılımla kaydedilen albüme dair merakım şimdiden arttı.
◊ Bağımsız Müzik Günleri
Cem Adrian, 20’nci sanat yılını 80 şarkılık bir ‘track albüm’le kutluyor. ‘Track albüm’; içinde enstrümantal şiir ve şarkı kayıtlarının olduğu albüm anlamına geliyor. Sanatçı, 60’lı yaşlarında yapması gereken bir çalışmayı şimdi hayata geçirerek hayranlarını şaşırtıyor. Üstelik, 80 şarkılık bir gövde gösterisi sunuyor. Tüm albüm boyunca derin ve güçlü hislerin varlığı hissediliyor.
Her birini eşsiz bir mücevher gibi gördüğü geniş yelpazedeki şarkılarını Ajda Pekkan’dan Haluk Bilginer’e, Cem Yılmaz’dan Emel Sayın’a, Demet Akbağ’dan Ceza’ya, Mustafa Alabora’dan Bülent Ortaçgil’e, Teoman’dan Okan Bayülgen’e, Demet Evgar’dan Mercan Dede’ye, Emir Can İğrek’ten Mert Fırat’a, Selçuk Yöntem’den Gaye Su Akyol’a, Selda Bağcan’den Sagopa Kajmer’e her nesilden birbirinden önemli isimler seslendiriyor. Birbiriyle konuşmayan sanatçıları bile bu çalışmanın çatısı altında görmek mümkün.
Tam 4 saat 45 dakika süren albümde 66 şarkı, 14 şiir dinliyorsunuz. Antolojisine sanatsal dokunuşlar yapan Adrian, bu çalışmayla kariyerine bir basamak daha ekliyor. Albümün en güzel yanı hali hazırda olan şarkılara Ceza, Sagopa Kajmer, Gazapizm, Şanışer ve Kadıköy Acil’den yeni ‘verse’ler yani nakarat öncesi yeni kıtalar eklenmesi olmuş. Haluk Bilginer, Rutkay Aziz, Okan Bayülgen, Cem Yılmaz, Selçuk Yöntem, Selda Bağan, Mustafa Alabora, Gülten Kaya, Mazlum Kiper, Demet Evgar, Zülfü Livaneli, Mert Fırat, Demet Akbağ, Yılmaz Erdoğan gibi isimlerden de şiirler dinliyoruz. Tabii ki orijinaline sıkı sıkıya bağlı olduğum ve dinlerken aslını canım çeken şarkılar da var. Ama bütün bunların yanında saatlerce süren bir yolculukta gibiyiz.
Birikimimi kullandığım bir başyapıt oldu
Cem Adrian, bir basın toplantısı düzenleyerek geçen cuma yayınlanan albümü de anlattı. Adrian, çalışmadaki eser sayısının artmasındaki sebebini şöyle anlattı: “Hiç bu kadar sevildiğimi bilmiyordum. Herkes kabul etti. Birçok kaydı evlere gidip aldım. Kıymetli isimler bir araya geldi. Bu albüm 20. yılım için bir hatıra albümü olmaktan çıktı. Çalışma bir nevi Türkiye modern müzik dünyasının son 50 yılının antolojisi niteliğinde kolektif bir esere dönüştü. Pop, rock, alternatif, rap, elektronik, özgün müzik ve sınıflandırılamayan dallardan çok kıymetli hem kült hem yeni dönem isimler yer aldı. Ayrıca tiyatro ve sinema dünyasından çok değerli oyuncular, sesleri ve ruhlarıyla bu albümü müzikal ve edebi anlamda çok özlediğimiz, çok başka bir yere taşıdı. Yüzlerce müzisyen, onlarca farklı aranjör, binlerce saatlik çalışma sonucunda kaydedilen, yaklaşık 5 saat süren ve 80 parçalık ‘Mücevher’ çıktı ortaya. Paha biçilemez birliktelikler, eşi benzeri görülmemiş bir içerik ve sound çeşitliğiyle dinleyiciye sunduk. Prodüktörlüğünü de ben yaptım. 20. yılın sonunda tüm deneyim ve müzikal birikimimi kullandığım bir başyapıt oldu.”
RADAR
Spotify, Radar programının yeni beşlisini özel bir etkinlikle tanıttı. Spotify’ın destek verdiği yeni beş isim Baran Mengüç, Ceren Sagu, Lotusx, Rana Türkyılmaz ve TUANA oldu.
30’dan fazla ülkede yeni sanatçıları keşfetme ve parlatma aracı olan bu programa katılanların dinlenme oranları neredeyse ikiye katlanıyor, profesyonel olarak destekleniyor ve daha da görünür hale geliyorlar. Böyleyken Böyle, Ege Can Sal, Paptircem, Selin ve Sena Şahin geçen yıl programa dahil olmuştu. Bu beş isim hem yeni jenerasyonu hem de iç içe geçen müzik türlerinin başarılı yeni temsilcileri olarak belirlenmişti.
Baran Mengüç, Rana Türkyılmaz ve TUANA’nın müziğine hakimken bu programdan Lotusx ve Ceren Sagu gibi iki yeni isimle tanıştım. Geçtiğimiz yıl dilediği gibi parlayamayan isimler oldu. Bu yılki güçlü sesleri 2025’te neler bekliyor, bekleyip göreceğiz.
30 SECONDS TO MARS
30 Seconds to Mars, 2013’te Türkiye’de konser verecekti. Ama ne yazık ki iptal olmuştu. Oscar’lı oyuncu Jared Leto ve abisi Shannon Leto’nun kurduğu grup, geçtiğimiz pazar günü iki kişilik bir şovla Ülker Sports Arena’daydı. Merakla beklediğim konserin ise seyirci hedefinin yurtdışından dinleyiciler olduğunu mekana gidince anladık. Ülkelerinde grubu dinleyemeyen çeşitli milletlerden onlarca insan özellikle de Ruslar oradaydı. Konser demek doğru bir tabir mi bilemem ancak bütünlüklü bir şov gördük. Kah oturduk kah kalktık, kah eller havaya yaptık kah zıpladık... Yakışıklı Jared Leto’yu da yakından gördük.
PRODÜKTÖR
Genco Arı’nın üzerine titrediği 12 şarkılık albümü nihayet yayınlandı. “Prodüktör” adını taşıyan albümde Teoman, Cem Yılmaz, Günce, Melek Mosso, Evrencan Gündüz, Büşra Pekin, Burcu Arı, Tepki, Fikri Karayel ve Göksel hem sesleriyle hem de şarkılarıyla yer alıyor. Genco Arı’nın “Prodüktör” isimli bestesi ise tüm albüme bakışının bir göstergesi.
Ndubuisi Christopher Akpuru, sosyal medya hesabında Türk halk müziği, pop ve arabesk türlerinde performanslarını paylaşıyor. Akpuru şarkıya girene kadar “Türkiye’de yaşayan yabancı”, şarkıya girdikten sonra ise yıllardır Türk müziğine aşina olan birine dönüşüyor. Kendini Instagram’da “Ben Türk halk müziği, arabesk müzik ve pop müziği söyleyen Nijeryalı bir Türk şarkıcıyım” diye tanıtıyor.
Mesela Karadeniz türküleri söylediği bir bölüme denk geldim. YouTube ve Instagram üzerinden yaptığı yayınlarda temaları olan konserler veriyor. Zeki Müren, Tuğçe Kandemir, Ebru Gündeş şarkıları söylüyor. Türkü geceleri de düzenliyor. Nijerya saatiyle de oradaki sevenlerine de ulaşan Akpuru, Türk müziğinin yayılmasına da katkı sağlıyor.
Tanıtmak istediğim bir diğer isimse Katia Ornella. Daha önce dans videolarına denk geliyordum ancak TikTok’ta sürekli önüme düşen cover şarkılarıyla da dikkatimi çekti. Fildişi Sahili vatandaşı olan Ornella’nın Sena Şahin ile söylediği “Kelepçe” cover’ı çok iyi. Sesi gerçekten bambaşka.
Afrika’dan gelen sıcak hava dalgası gibiler ve vokalleriyle Türkçe şarkıları inanılmaz iyi söylüyorlar. Daha önce denk gelmediyseniz bu haftalık keşif önerilerim olsunlar.
Dikkat çekenler
◊ Bu hafta biraz sosyal medya üzerinden gidiyorum gibi görünüyor fakat İbrahim Sarıpınar’dan ve şarkısı “Sarı Bülbül”den bahsetmeden geçemeyeceğim. O da Instagram’da fark ettiklerim arasındaydı. Köy hayatından sonra ilk albümünün habercisi niteliğinde kendisine ait böyle bir şarkıyla gelmesi beni şaşırtmadı. Sesini Hasan Mutlucan’a çok benzetiyorum, bakalım bizleri neler bekliyor.
◊ Kalben, yeni şarkısı “Buluş Benimle”yle kalbimi çaldı. Sözleri Kalben’e, müziği Hakan Mortaş’a ait olan parça yalınlığı ile Kalben’in ilk döneminin masumiyetini yeni bir devinimle dinleyiciyle paylaştığını hissettirdi.
Müzik endüstrisinde kadınların yükselişiyle birlikte, başarılarının gölgesinde yer alan birçok sorun da ortaya çıktı. Kadın liderler, yeteneklerine rağmen sürekli olarak sorgulanıyor, erkek egemen bir ortamda kendilerine yer edinmeye çalışıyorlar. Bu durum, kadınların özgüvenini zedeliyor ve potansiyellerini tam olarak ortaya koymalarını engelliyor.
Vokal Akademi ise 25 Ağustos 2023 tarihinde DenizBank VoiceUp A Cappella Festivali kapsamında düzenlediği “Müzikte Kadın Liderler” panelinin özet raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, kadın şeflerin ve liderlerin müzik endüstrisinde karşılaştığı zorluklar ele alınırken, çözüm önerileri ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama çabalarına yer verildi.
Panelde konuşmacılar, bu sorunlarla başa çıkmak için dayanışmanın önemini vurguladı. Melike Şahin “sahtecilik sendromu” nedeniyle bazen başarısını hak etmediğini düşündüğünü sonra bu fikirleri hemen nasıl savuşturduğundan bahsetti. Ece Dizdar ise kadınların birbiriyle savaş halinde olmaları yerine, birbirlerine yol açmaları gerektiğinden bahsetti.
Sanatçılar, genç müzisyenlere yönelik programlar ve güvenli alanlar oluşturarak, kadınların sektörde daha fazla temsil edilmesi hedefiyle yola çıktı. Akademisyen Aylin Vartanyan tarafından moderatörlüğü yapılan panele, müzik ve performans dünyasından farklı sesleri temsilen Ceren Gündoğdu, Melike Şahin, Panda Van Proosdij, Ece Dizdar’ın yanı sıra Vokal Akademi Kurucu Sanat Direktörü ve koro şefi Başak Doğan katıldı.
Sektördeki eşitsizlik ve sorunların ele alındığı panelden ise şu anekdotlar ortaya çıktı:
◊ Müzik dünyası da diğer sektörler gibi cinsiyet eşitsizliği sorunuyla karşı karşıya. Kadınlar, yeteneklerine rağmen daha az fırsata sahip oluyor ve kariyerlerinde daha fazla engel ile karşılaşıyor.
◊ Kadınlar, başarılarına rağmen kendilerini yetersiz hissedebiliyor. Sahtekarlık sendromu, başarılı kadın sanatçıların en güçlü düşmanlarından biri.
20 yıldır hayatımızda yer alan Yalın, kariyerinin başlarında sektördeki başka isimlere benzetildi ve ardından şarkıları dillere pelesenk oldu. Özel hayatından nadiren haber aldığımız sanatçı, hep başarılarıyla konuşuldu.
Yalın, bir ay önceyse bilet satış sitelerinin verilerine göre 2024 yazının en çok bilet satan ismi oldu. 35 bin kişilik stadyum konseriyle çıtayı yükselten sanatçı, 5 aylık sürede Anadolu’da da en çok bileti satılan sanatçılardandı. Kayseri, İzmir, Ankara, Bodrum, Konya ve Bursa’da sahne aldı, İzmir, Eskişehir ve Adana’da da konser verecek. Tabii kasımda 3 Harbiye konseri de var, yenilerinin de açıklanması bekleniyor.
Yalın, bu yıl bitmeden 10 farklı şehirde 100 bin bilet satmayı başardı bile. Yalın’ın konser fiyatları ortalama 800 TL’den başlıyor ve 2.5 saat sahnede kalıyor. Sanatçı, “Bir Büyülü Gece” konseptiyle dinleyicide adeta bir boşluğu dolduruyor. Kendi şarkılarının yenilenmiş versiyonlarıyla seyircisiyle bir araya geliyor ve onlara eğlenceli bir gece sunuyor. Sanatçının ayda 4.5 milyon dijital dinlenme oranının konserlere yansıdığı da kesin.
Ekibine sordum “Ne yapıyorsunuz da bu rakamlara ulaşıyorsunuz?” Öncelikle “en çok bilet satan isim” başlığını üç yıldır hak ettiklerini söylediler. Biletli konser yapmaya özen gösterdiklerini, dijital iletişime odaklandıklarını da belirttiler. Konserin gizemini korumak adına baştan sona bir konseri dijital ortamlarda paylaşmadıklarını da açıkladılar.
Tabii belirtmekte fayda var, Yalın’ın eski şarkıları şu an TikTok’un listelerinde de üst sıralarda ve yeni bir jenerasyonu da yakalamış durumda. Ayrıca sanatçının ekibi konserlere sayılı davetiye vermeye özen gösteriyor. Amaç, biletli konseri kıymetli kılmak ve seyirciyi konsere gelmeye teşvik etmek.
Pandemi sonrasında yerli müzik sahnesi yeni yıldızlarını yarattı. 2025 yılında Yalın dahil kimler bu başarıyı devam ettirecek, yeni bir nesli daha yakalayacaklar mı? Sizlerle birlikte bekleyip göreceğiz.
Yeni İstanbul konserleri
Dünyaca ünlü isimlerin Türkiye’ye geliş haberlerine yenilerini eklemeye geldim. Seal, 12 Ekim’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda olacak. Jared Leto’nun solist olduğu Thirty Seconds to Mars ise “Seasons World Tour” kapsamında 27 Ekim’deki Ülker Sports Arena’da. One Rebuplic, “Artificial Paradise” turnesi ile 18 Şubat’ta Volkswagen Arena’da olacak. Hazır ayağımıza kadar gelmişken bu grupları kanlı canlı izlemekte fayda var.
Bu Festival Bizim
Kreşendo’nun düzenlediği “Bu Festival Bizim”, İstanbul’un müzik sahnesine yeni bir soluk getiren nadir festivallerden biri olarak öne çıkıyor. 1-8 Kasım tarihleri arasında üçüncü kez düzenlenecek festivalin bu yılki teması “Mutluluğun Ritmi”. Festival, kadın müzisyenlerin yaratıcı gücünü merkeze alarak çok sesli bir sahne sunmayı hedefliyor.
Festival direktörü Beril Sarıaltun’un açıkladığı üzere, bu yıl sahnede Eurovision’da Yunanistan’ı temsil eden Marina Satti, yenilikçi tarzıyla tanınan Nova Norda ve alternatif müziğin güçlü seslerinden Yasemin Mori gibi isimler yer alacak.
Ayrıca Selût, Simge Pınar, Şenceylik, Dilay Dal, Sera Savaş, Maya Perest, Melisa Karakurt, Kardelen ve Selin Baycan gibi genç ve dinamik sanatçılar da festivalin yıldızları arasında.
Bu festival, sadece konserlerden ibaret değil. Aynı zamanda ilham verici konuşmalar, yaratıcı atölyeler ve özel performanslarla dolu bir hafta sunuyor.
Bu yılın teması olan “Mutluluğun Ritmi” etrafında şekillenen etkinlikler, katılımcıların ruhunu besleyecek zengin bir program vaat ediyor. Özellikle müzik dünyasında kadınların sesi olmayı hedefleyen festival, sadece müziğe değil, toplumsal mesajlara da güçlü bir vurgu yapıyor.
Salon İKSV Yeni Sezon
Salon İKSV, İstanbul kültür sanat dünyasının vazgeçilmez duraklarından biri olarak her sezon birbirinden farklı ve yaratıcı etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
∆ Yasemin Rosa, “Herkes Yok” isimli yeni şarkısını yayınladı. Alternatif pop alanında yeni yükselişe geçen sanatçı, eserin ilhamını ise Erkin Koray’ın “Tek Başına” eserinden aldı.
∆ Açık Hava Diskosu yeni EP’si “An”ı sevenleriyle paylaştı. Disko, funk, syntp pop’lu bu EP’de yer alan 6 şarkı, uzun yolda neşenizi yükseltecek dinginlikte. Favorim, “Bu Saatten Sonra”!
∆ Göksel İpekçi, yeni single’ı “Yirmiler”i yayınladı. Söz ve müziği İpekçi’ye, düzenlemesi Alper Atakan’a ait şarkıyı alternatif pop severler kaçırmasın.
∆ Ozan Çınar, alaturka da seven pop sevdalılarını “Yak Yak” ile yakalıyor. Sözü ve müziği kendisine ait şarkıda hafiften hüzün veriyor.
∆ Güneş, yeni şarkısı “Klişe Masallar” ile yükselmeye devam ediyor. Üretimde hız kesmeyen Güneş, yazdığı şarkısında TRVMEN ve Berkin Laleli ile iş birliği yapmış. Yine dinledikçe dile dolanan gerçekçi bir eser bizleri bekliyor.
∆ Jean Sarkissyan üçüncü şarkısında R&B vokaliyle dikkat çekiyor. “Kurtar Beni”, genç sanatçının yeteneklerini de göstermesine elverişli bir yapıya sahip.
∆ Melike Şahin, 8 Kasım’da yayınlanacak olan ikinci albümü “Akkor”dan üçüncü single’ı “Canın Beni Çekti”yi bu hafta yayınlıyor. Sözleri Şahin’e, müziği Şahin ve Zafer Tunç Resuloğlu’na ait olan bu nostaljik şarkının prodüktörlüğünü Grammy ödüllü Martin Terefe ile Türkiye’nin önde gelen prodüktörlerinden Zafer Tunç Resuloğlu üstlenmiş. İlk kez Harbiye’de seslendirdiği şarkının hissi, Türkan Şoray’ın Yeşilçam filmlerinde söylediği eserler gibi...
∆