Kendi enerjimizi üretelim kalkan oluşturalım

Enerjide dışa bağımlılığı azaltma ve bu konuda yaşanabilecek sorunların köklü çözümü için çalışmalar yapılması gerektiğini belirten TÜGİAD ve DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Enerji krizi ile başa çıkmak istiyorsak, kendi enerjimizi üreterek, adeta büyük bir kalkan oluşturmalıyız. Üretim çarklarının aksamadan dönmesini ve ülke ekonomimizin iyileşerek güçlenmesini istiyorsak, sanayicinin sesine kulak verip, yeşil dönüşüm adımlarını hızlandırmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

İklim krizi tedirgin edici boyutlara ulaşmışken, enerji arzında önemli kısıntılarla karşı karşıya kaldıklarını anımsatan TÜGİAD ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, enerjide dışa bağımlı olmanın getirdiği dezavantajları esaslı bir şekilde gördüklerini kaydetti.

DJİTALLEŞME VE YEŞİL ÜRETİM BENİMSENMELİ

Yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Çevikel, “Bu bağlamda uzun zamandır gündemimizde olan ve sıklıkla dile getirdiğimiz iki konu var. Bunlar dijitalleşme ve yeşil üretim. Teknolojinin sunduğu imkanları kullanıp, geleneksel üretim tarzını geride bırakarak, çevreye zarar vermeyen ve karbon salımını azaltan, üretim metotlarını benimsememiz gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat Çağrısı ile bu iki konu, gündemin zirvesine yerleşti. Karbon salınımını en aza indirerek, önümüzdeki süreçte sıfırlamayı öngören çağrı, özellikle ihracat yapanlar için harekete geçmeyi zorunlu kıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI HIZLANDI

Devletin konuya yakın ilgili olmasının önemli olduğunu söyleyen Çevikel, geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘iklim dostu’ projelere 37 milyar lira kaynak aktarılacağı, yeşil finansman imkanlarının arttırılacağı, temiz üretim yapan sanayiye teşvik verileceğinin açıklandığını hatırlattı. Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verdiği son 8 yılda toplam kurulu gücün yüzde 40 arttığını belirten Çevikel, rüzgarda 8, güneşte de 195 kat büyüme yaşandığına dikkat çekti. Büyük bir mesafe kat edildiğinin altını çizen Çevikel, “Ancak yenilenebilir enerji alanında daha hızlı adımlar atarak, küresel aktörler arasındaki yerimizi almalıyız” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNE ODAKLANMALIYIZ

Bursa’nın, üretim ve ihracatta lokomotif kent olma konumunu korumak istiyorsa yenilenebilir enerji alanında öncü çalışmalara imza atması gerektiğini vurgulayan Çevikel, “Stratejik konumumuzun avantajları doğrultusunda temiz enerji üreten kaynakların kullanımını artırmalı ve liderlik yapmalıyız. İş dünyası ve karar verme mekanizmaları, mutlaka istişare ile çözüm önerilerine odaklanmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

BİLİNÇ DÜZEYİNİ YÜKSELTMELİYİZ

Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı ile sanayiciler için zorunlu hale gelen yeşil üretimin, etkisinin en çok Bursa’da hissedileceğini belirten Çevikel, “Çünkü şehrimizdeki her bir organize sanayi bölgesi çok aktif. Bilhassa bu bölgeler bünyesindeki firmaları bilinçlendirerek, yenilenebilir enerjiye ilgiyi artırmak gerekiyor. Şehir olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıyı artırmak istiyorsak, uluslararası geçerliliği olan eylem planlarına uymalı, bilinç düzeyini yükselten hamleler yapmalıyız” diye konuştu.

SANAYİCİNİN SESİNE KULAK VERİLMELİ

Enerjide dışa bağımlılığı azaltma ve bu konuda yaşanabilecek sorunların köklü çözümü için çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Çevikel, “Enerji krizi ile başa çıkmak istiyorsak, kendi enerjimizi üreterek, adeta büyük bir kalkan oluşturmalıyız. Kent genelinde kurulacak yenilenebilir enerji sistemleri, sanayicilere yenilenebilir enerji alanında sunulacak kolaylıklar ve yatırım teşvikleriyle bu alanda ilerleyebilir ve olası krizlere karşı bağışıklık kazanabiliriz. Üretim çarklarının aksamadan dönmesini ve ülke ekonomimizin iyileşerek güçlenmesini istiyorsak, sanayicinin sesine kulak verip yeşil dönüşüm adımlarını hızlandırmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK

TÜGİAD ve DOSABSİAD’da geleceğin üretim şekillerini belirleyecek yöntemler hakkında fikir sahibi olabilmek için sonuç odaklı eğitimler ile yoğun bilinçlendirme faaliyetlerine imza atmaya devam edeceklerini vurgulayan Çevikel, “Özellikle dijitalleşme alanında kat edeceğimiz yolla geleneksel üretim tarzından, çevre dostu üretim şekillerine geçiş yapacağımıza ve enerji krizlerinden en az hasarla çıkacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları