B PLANI GEREKLİ

Enerji konusunda sıkıntı yaşayan organize sanayi bölgelerindeki fabrikalar, üretimini durdu. Yaşanan süreci iş dünyası temsilcileri ile konuştuk. Mevcut durumu, oluşabilecek problemleri ve önümüzdeki dönemde neler yapılabileceği konusunda önerilerini aldık. İşte OSB’lerde yaşanan durum…

Haberin Devamı

Doğal gaz ve elektrik arzında yaşanan sorunlar nedeniyle pazartesi gününden itibaren organize sanayi bölgelerinde (OSB) kısıtlı miktarda enerji kullanılıyor. Bu süreçte üretim yapılamazken, ekonomik anlamda önemli kayıplar meydana geldi. Taahhütlü iş yapan firmaların ihracat konusundaki problemleri öne çıktı.
İş dünyası temsilcileri, mutlaka bir B Planı olması gerektiğine değinirken, OSB’lerin kendi elektriğini üretmesi gerektiğine işaret etti. İş insanlarının bir talebi de kesinti gibi durumlarda önceden planlama yapılması ve bu plan dahilinde hareket edilmesi oldu.

RİSK YÖNETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

B PLANI GEREKLİ

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, planlı hareket etmenin ve risk yönetiminin önemini bir kez daha gördüklerini belirterek, “Her sert geçen kışta, İran ya da Rusya tarafından vanalar kapatılır mı? Her sıcak geçen yazda elektrik sunumu yeterli olacak mı? gibi kaygıları artık yaşamamalıyız! Doğal gazda depolama kapasitemiz çok önceden artırılmalı, belirli aralıklarla yaşadığımız bu gibi durumlar için bir B planımız mutlaka olmalıydı” dedi.

Haberin Devamı

İHRACAT TAAHHÜDÜ VE RİSK ENDEKSİ

Bu durumunun, ihracat taahhütlerini gerçekleştirme noktasında iş insanlarını zor durumda bırakacağını söyleyen Küçükkayalar, orta vadede Türkiye sanayisinin risk endeksinin artmasına neden olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerektiğini kaydetti.

YEŞİL EKONOMİYE GEÇİLMELİ

Yaşanan sorunun, organize sanayi bölgelerinde yeşil ekonomiye geçilmesinin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını vurgulayan Küçükkayalar, “Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum için, böylesi kesintilerden daha az etkilenmek ve orta vadede döviz tasarrufu için çok daha fazla güneş ve rüzgar enerji sistemlerinin kurulması gerekmektedir” dedi.

TEDBİRLER ALINMALI

Bu kesintilerin kaçınılmaz olması halinde, mümkün olan en hızlı sürede tekrar üretime dönülecek çözümlerin de bulunması gerektiğini ifade eden Küçükkayalar, “Ekonomik sıkıntıların yaşanmakta olduğu bu dönemde üretimin durmaması için ilgililer kısa vadede acilen bir çözüm yolu bulmalı. Orta ve uzun vadede ise bu gibi durumlarla bir daha karşılaşılmaması için gereken tedbirler mutlaka alınmalı. Ayrıca kısa vadeli hızlı çözüm üretecek enerji tasarrufu tedbirlerini almak da hepimizin vatandaşlık görevi” diye konuştu.

Haberin Devamı

ELEKTRİK DOĞAL GAZDAN KARŞILANIYOR

B PLANI GEREKLİ

Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, Türkiye’nin yaklaşık yüzde 34 elektrik ihtiyacının doğal gaz santrallerinden karşılandığını belirterek, “Dolayısıyla doğal gazdaki problem elektriğe de aksettiği için bölgenin genelinde sanayicilerde bir huzursuzluk söz konusu. Bunun bir an önce giderilmesi faydalı olur” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’Yİ İHRACAT KAYBINA GÖTÜRÜR

Bu durumun yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelmesi açısından da sıkıntı yaratabileceğine işaret eden Aydın, “Diğer bir konu da sanayicilerin çoğu ihracata çalışıyor. İhracata çalışan firmaların taahhütleri var. Taahhütlerin zamanında yerine getirilememesi, teslim edilememesi, Türkiye’yi ihracat kaybına doğru götürür. Bu iş bu hafta tamamlanır diye umuyoruz ama devam ederse sıkıntı ileride farklı boyutlara doğru gider. Bölgemizde yaklaşık 3 günlük kesinti olacak. Çarşamba, perşembe, cuma gerçekleşecek. Yani belirli oranda yüzde 40 gibi tasarruf yapılacak. Gıda ve ilaç firmalarının dışındakilere mecburen uygulanacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

BUHAR MERKEZİ KURDUK

Uludağ OSB’de kendi buhar merkezlerini kurduklarını anlatan Aydın, “O büyük avantaj oluşturdu. Bütün sanayicilerin kendi sıcak su ve buhar üretimini tek bir merkezden karşılıyoruz. Tüketimimizi yüzde 40’tan daha aşağı düşürdüğümüz için biz, bu sene avantajlı durumdayız” şeklinde konuştu.

OSB’LER KENDİ ELEKTRİKLERİNİ ÜRETMELİ

OSB’lerin artık kendi elektriklerini üretmek mecburiyetinde olduğunu bir kez daha gördüklerini söyleyen Aydın, “Bunun için Uludağ OSB’ye ait hidroelektrik, güneş ve rüzgar santralleri kazandırıp, yalnızca ilettim hattı bedellerini devlete ödeyip, kesintisiz elektriğe kavuşma gibi bir amacımız var. Bunun için de bankalarla görüşüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ ÜRETİM VE İHRACAT

Türkiye’nin gelecek ile ilgili önünü açacak konuların üretim ve ihracat olduğunun altını çizen Aydın, “Bu konuda da iş insanlarımız çok iyi mücadele veriyorlardı. Ancak ellerinde olmayan bir konu olursa bu durum iş insanlarını sıkıntıya düşürür. Onun için bu gaz ve elektrik sıkıntısının bir an önce giderilmesi için ne gerekiyorsa millet olarak el ele verip gereken yapılmalı” diye konuştu.


KONUTLARDA VERİMLİ KULLANIM DA ÖNEMLİ

B PLANI GEREKLİ

Türkiye’nin özellikle 2021 yılında kaydetmiş olduğu büyüme ve 250 milyar dolar ihracat hedefi ile her yıl bugünkü fiyatlarla yaklaşık 50 milyar dolar enerji faturası ödeyeceğini söyleyen Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, bu rakamın içinde konutlarda kullanılan enerjinin de olduğunu kaydetti. Konutlarda kullanılan doğal gazın sanayiden daha fazla olduğuna dikkat çeken Çağan, burada verimli kullanımın da önemli olduğunun altını çizdi.
BAŞKA BİR BOYUTU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Doğal gazı en çok tedarik ettiğimiz 2 ülke bulunduğunu vurgulayan Çağan, “Biri Rusya, diğeri İran. Ukrayna meselesi sebebiyle Rusya ile Türkiye arasında gerginlik başlıyor. Rusya ve İran’ın ittifak içinde olduğunu düşünürsek, İran ile yaşanan doğal gaz krizinin başka bir boyutu olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
MÜŞTERİ GÖZÜNDE GÜVEN SORUNU
Geçen yıllarda elektrikte yüzde 33 olan doğal gaz kullanımının, yüzde 40 seviyelerine çıkmış durumda olduğunu açıklayan Çağan, “Maalesef bağımlılığımız daha da arttı. Sanayiye etkisi ise 2021 yılı boyunca artan emtia fiyatları ve enerji maliyetleri ile mücadele eden iş dünyası, şimdi de siparişlerini yerine getiremeyerek, dış müşterileri gözünde güven sorunu yaşamaktadır. Pandemi sonrası en önemli rekabet avantajı kısa terminle siparişleri ihraç eden sanayicinin, uzun vadede bu özelliğini sürdürebileceği kuşkusunu doğurmuştur” dedi.
OLUMSUZ YANSIMASI OLACAK
Doğal gazda oluşabilecek bu durumun hükümet tarafından daha önce hissedilmiş veya öngörülebilmiş olduğunu düşündüğünü söyleyen Çağan, son anda, bir gün önceden verilen bir bilgi ile yapılmasını doğru bulmadığını aktardı. En azından tedarik zincirinde yumuşak bir geçiş ile sanayicinin müşterisi nezdinde itibar kaybetmeyeceğini ifade eden Çağan, “Ancak şu kesin ki; elektrik kesintilerinin ekonomiye ve sanayi üretimine mutlaka olumsuz bir yansıması olacak. Uygulamanın bu hafta ile sınırlı olmasını umuyoruz. Üretimin daha fazla kesintiye uğramadan bu problemin çözülmesini bekliyoruz. Bu sorundan ders alınması, benzer durumlarla gelecek yıllarda da karşılaşmamayı temenni ediyoruz” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları