Paylaş
Köpekler için insanın en iyi dostu diyoruz, rehber köpekleri farklı bir kategoriye koysak hatta kategoriler üstünde görsek yeridir. Eşi görülmemiş yoldaşlığın detaylarına bakalım, günden güne ülkemizde de sayısı artan rehber köpeklere övgü olsun.
Köpekler bizden 10 bin kat daha iyi koku alıyorlar. Haliyle kimyamızdaki değişimi kokumuzdan algılayabiliyorlar. Metrelerce öteden korkunun, endişenin, stresin kokusunu tanıyorlar.
Rehber köpekler bu davranışları 7 gün 24 saat sürekli tetikte olarak gerçekleştirirler. Tüm dikkat ve ilgilerini sadece bir kişiye vermek üzere eğitilirler. Kapı açmak, yol göstermek, travma belirtilerini anlamak gibi 50 farklı görev için uzmanlaşırlar.
DOKUNMADAN ÖNCE İZİN ALIN
Bu üstün canlılara yolda gördüğünüzde diğer köpeklere yaklaştığınız gibi değil daha farklı yaklaşmanız gerekiyor. Çünkü rehber köpeklerin görevlerinden biri de rehber oldukları kişiyi tehlikelere karşı korumaktır.
Üzerlerinde her zaman bunu belirten ve “Lütfen dokunmayın” yazan bir yelek olur.
Ona dokunmak ve onu sevmek istiyorsanız mutlaka önce rehberlik ettiği kişiden izin almanız gerekiyor. Eğer izin vermezse bunun mutlaka geçerli bir sebebi olabileceğini düşünün, şahsi algılamayın.
Eğer sevmeniz için izin verilirse köpeğe 90 derecelik bir açıdan yaklaşıp önce elinizin üstünü koklatmanız gerekiyor. Köpek koklamaya önce ayaklarınızdan başlayacak, biraz sonra ellerinizi koklayacak. Direkt başına dokunmamalı, bunun yerine önce çenesinin altını sevdikten sonra yavaşça kulaklarının etrafından başına ulaşmalısınız. Direkt başına dokunmanızı tehdit olarak algılayabilir.
İzin alırsanız sevme fırsatını kaçırmayın derim. Bu üstün canlılar sevginin en büyüğünü hak ediyorlar.
HER KAHRAMAN PELERİN GİYMEZ
BU söz kediler için çok uygun. Her gün yenisini görüyoruz. Son örneği Şikago’da yaşandı. Yangın çıkan binanın beşinci katından kendini aşağı atan kedinin videosu viral oldu. Ekipler yangını söndürmek için toplanmışken, meraklı kalabalığın bir kısmı telefon elinde olay yerini kayda almaya başladı. Kimsenin beklemediği bir anda camda beliren siyah kedi, dumanlardan kaçarken kendini aşağıya bıraktı. Dört ayak üstüne düştü, sanki masadan yere atlamışçasına rahat bir şekilde yoluna devam etti. Diyoruz “Kediler bu dünyadan değil” diye de inanmıyorsunuz.
BERABER YAŞLANDIK BİZ BU HAYATTA
KÖPEKLERİN dostluğundan bahsediyorum, bu dostluğun sadece yaşam sürerken olduğunu anlatıyorum sanmayın. Öldükten sonra da devam ediyor. Nasılına bakalım.
2017’de Macaristan’da ölen köpeklerden toplanmak üzere beyin ve doku bankası kurulmuş. Bankanın adı, The Hungarian Canine Brain and Tissue Bank (CBTB). Araştırmanın amacı, yaşlılıkla beraber insanlarda ve köpeklerde görülen ortak hastalıkların incelenmesi. Köpeklerin ömür süresi insan yılı olarak düşünüldüğünde insanlara kıyasla kısa kalıyor olsa da iki türün yaşlanma süreçleri dikkat çekici ölçüde benzerlikler taşıyor.
Bu nedenle en iyi dostlarımız yaşlılık üzerine çalışan uzmanların ilgisini çekiyor. Daha da önemlisi köpeklerde ve insanlarda yaşlılıkla bağlantılı demans gibi ortak hastalıklar ortaya çıkıyor. Köpeklerin beyni üzerinde yürütülen ve gelecekte yapılacak olan araştırmalar, bu hastalıklara ışık tutabilir ve tedavi için yol gösterici olabilir.
Bankada şu an 130 köpeğin beyni ve çeşitli dokuları saklanıyor. Çalışmalarla ilgili protokoller geliştikçe dünya çapında daha fazla örnek toplanması ve çalışmaların çeşitlendirilmesi hedefleniyor.
OKUR FOTOĞRAFI
BAYRAM ŞEKERLERİYLE TANIŞIN
OKURUMUZ Dilara Can, cenneti andıran manzarasını şöyle paylaştı: “Bu küçük canavarların hepsini sokaktan sahiplendim. Onlarsız bir hayat düşünemiyorum. Resimde görünmüyor ama bir kedimiz daha var. Onlara hayatımızı adadık. En yaşlısı 10, en genci ise 6 yaşında. İsimleri Mioone, Fındık, Rain, Kutup, Karamel. Onlara ‘İyi ki doğurmuşum sizi’ diyorum ve eklemek istiyorum. Eğer kendinize bir iyilik yapmak istiyorsanız bir canı evlat edinin.” Okurumuza ve dünya güzeli evlatlarına iyi bayramlar dilerken sizden de kedi, köpeklerinizin fotoğrafını bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş