Sokağı da doğayı da kirletiyor

Uzun süreli bir kapanmanın tam ortasındayız.

Haberin Devamı

Evden çıkıp çalışmak zorunda olanların haricinde sokağa çıkabilme imtiyazına sahip olanlar arasında köpek sahipleri de var. Malum, bütün dünyayı ayaklarının altına sersek de sevgilerine layık olamayacağımız köpeklerimizin bazı ihtiyaçları ev dışında gideriliyor. Hem hareket ediyorlar hem de tuvaletlerini yapıyorlar.

Sokağı da doğayı da kirletiyor

Fakat sokağa çıkabildiğimiz zamanlarda görüyoruz ki hayat normal seyrindeyken yaşadığımız gündelik hayata kıyasla sokaklardaki küçük, yer yer büyük, kahverengi sürprizlerin sayısında artış var.

Maalesef bazı köpek sahipleri, köpekleri ihtiyaçlarını giderdikten sonra onu toplayıp çöpe atmıyorlar. ABD’de bu oran yüzde 73’müş. Peki bu durum sadece bizim ayakkabılarımızda küçük sürprizlere mi yol açıyor? Hayır.

Haberin Devamı

TORBAYLA ÇÖPE ATIN

Köpeğiniz doğadaki bir canlıdan farksız ama onu farklı kılan şey evde tükettiği mama. Doğadaki canlılar ‘ne bulurlarsa’ yiyorlar ama köpeğiniz kuru ya da konserve mama tüketiyor. Araştırmalar gösteriyor ki evde yaşayan köpeklerin dışkılarında fark var: İçeriğindeki nitrojen ve fosfor yoğunluğu ekosistemin dengesini bozabilecek miktarda. Sokakta bırakılan dışkılar zamanla toprağa karışıyor, oradan su sistemine dahil olup yosun ve yabani otların üremesine yol açıyor.

Yosun çoğalınca sular bulanıklaşıp, kirleniyor, doğal hayat için zehirleyici etkiye sahip oluyor. Bu dışkı bağırsak parazitleri, bulaşıcı parvovirüsü, salmonella ve kolibasili bakterileri de içeriyor. Haliyle köpek dışkısı fazla asitli olduğundan gübre olarak da kullanılamıyor.

O yüzden biz sokaklarda değilken de köpeğinizin dışkısını bir torbayla yerden alıp çöpe atmanızda yarar var. Büyük resme bu şekilde bir katkınız olacak.

‘TEKİR BAYRAMI’MIZ KUTLU OLSUN

Sokağı da doğayı da kirletiyor


TÜRKMENİSTAN, yine köpek merkezli bir haberle gündemde. Geçen yıl Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov başkentin merkezine 6 metrelik bir altın varaklı Alabay cinsi köpek heykeli kondurmuştu. Şimdi bu sevgi bir adım ileri gitti. Duyurulduğu üzere nisan ayının son pazar günü Alabay cinsi köpeklerin onuruna ilan edilen ulusal tatil, çeşitli organizasyonlarla eda edildi. Dünyanın en büyük cins köpekleri arasında olan Alabaylar, Türkmenistan’ın gözbebeği. İnsan sormadan edemiyor: İstanbul sokaklarının sahibi tekir kediler için bir bayram ilan etsek olmaz mı?

‘HAYVAN SATIŞINA HAYIR’ DİYORUZ PEKİ YA SİZ

TÜRKİYE bir inisiyatif ülkesi. Çoğu konuda kanun var ama sağlıklı şekilde uygulanması, kurumların tepesindeki insanların “Uygulayın” demesiyle oluyor. Bu nedenle kimi kurumlar hayvanlar için güzel çalışmalar yaparken, kimileri bu konuya pek ilgi göstermiyor. Ortadaki kanunlar da hem yetersiz hem de uygulanmayınca durum ortada. Yıllardır ‘Hayvan Hakları Yasası’yla alakalı çalışmalar, en üst düzeyde isteğe rağmen bir türlü hayata geçemiyor. Biz de ihbarları, ihlalleri görerek elimiz kolumuz bağlı şekilde duruyoruz. Benzer konudaki ihbarların sonuncusunu Posta gazetesinden meslektaşım Rükzan Sağır iletti. Konu: AVM’ler henüz kapanmamışken, dükkânlarda hapis şekilde kendilerini satın alacak kişileri bekleyen zavallı köpekleri içeren videolar. Sesinizi yükseltmeyince kimse harekete geçmiyor maalesef. O nedenle herkesi yasak olmasına rağmen dükkânında hayvan satan ‘pet shop’ları, ilgili AVM’lerin yönetimine ve İçişleri Bakanlığı’nın “HAYDİ” uygulaması üzerinden bakanlığa şikâyet etmeye davet ediyorum.

Haberin Devamı

OKUR FOTOSU
ISIRGAN KEDİ MAYA

Okurumuz Esma Canseven, kedisinin fotoğrafını şu notla iletti: “Benim adım Maya, ısırmayı ve kovalamaca oynamayı çok severim. Benimle oynayıp ısırılmak ister misiniz?” Maya’ya iyi eğlenceler, keyifli oyunlar dilerken sizden de kedi, köpeklerinizin fotoğrafını bekliyorum.

Sokağı da doğayı da kirletiyor


NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları