Paylaş
Araştırmanın yazarı Silvia Leonetti, “Görsel sinyaller hem insan-köpek hem de köpek-köpek etkileşimlerinde iletişimsel ipuçları olarak kullanılır. Özellikle, kuyruğun pozisyonu ve sallanması gibi özellikler, insanların köpeklerin içsel durumları hakkında çıkarım yapmak için kullandıkları, kolayca gözlemlenebilir ipuçları verir” diyor. Yaygın olarak bildiğimizin dışında her kuyruk sallama olumlu bir sinyal değil. Vücut dili, kuyruğun hızı, gerginliği, kuyruk sallamanın gerçekte ne anlama geldiğine dair ipuçları verebiliyor.
SEVGİ GÖSTERGESİ Mİ
Kesin olarak bilinen detay evcil köpeklerin, diğer hayvanlara nazaran kuyruklarını daha fazla salladığı. Diğer birçok hayvan kuyruklarını iletişim kurmak yerine denge ya da hareket için kullanıyor. Science dergisine konu hakkında konuşan Silvia Leonetti, tüm araştırmaları analiz ettiklerini ve yeni bir sonuca vardıklarını söylüyor. İnsanlar köpekleri evcilleştirirken en çok arzu edilen özelliklere sahip olanları seçmiştir, ancak kuyruk sallamanın yetiştirmenin kasıtlı mı yoksa kasıtsız bir sonucu mu olduğu net olarak bilinmiyor.İki hipotez var. Biri Evcilleştirme sendromu: Kuyruk sallama davranışının uysallık veya insanlara karşı dostluk gibi başka bir özellik için yapılan seçimin yan ürünü olduğu yönünde. Diğeri de evcilleştirilmiş ritmik sallama hipotezi olarak adlandırılan ve insanların özellikle kuyruklarını daha fazla ve daha ritmik sallayan köpekleri hedef olabileceklerini öne süren hipotez.
Leonetti’ye göre insanlar ritmi seviyor: “Bilişsel sinirbilim, insan beyninin zevkli tepkileri tetikleyen ve ödül sisteminin bir parçası olan beyin ağlarını harekete geçiren ritmik uyaranları tercih ettiğini gösteriyor” diyor.
Yani insan bir yandan üzülüyor bir yandan da seviniyor. Köpekler bize olan sevgilerini göstermek için neler yapıyorlar. Onlara umarım layık olabiliriz.
KÜÇÜK KÖPEKLERİN DAHA UZUN YAŞAMASININ SIRRI
BAZI köpek sahipleri için üzücü bir haber. Bilim insanları, küçük köpeklerin neden büyüklerden daha uzun yaşama eğiliminde olduğunu ortaya çıkardı. Washington Üniversitesi’nin PLOS ONE dergisinde yayınlanan çalışmasında araştırmacılar, her boyuttaki köpeklerin benzer sayıda sağlık sorunundan muzdarip olmasına rağmen, daha büyük ırkların daha ciddi rahatsızlıklar yaşama eğiliminde olduğunu ortaya koydu. Amerika Birleşik Devletleri’nin dört bir yanına yayılmış bir araştırma ekibi, 238 ırk da dahil olmak üzere 25 binden fazla yavru köpeğin verilerini analiz etti. Çalışma, daha büyük köpeklerin kansere, kemikle ilgili hastalıklara, gastrointestinal sorunlara, nörolojik ve endokrin rahatsızlıklara, kulak, burun ve boğaz sorunlarına ve bulaşıcı hastalıklara eğilimli olduğunu ortaya koyuyor. Küçük köpeklerin göz, kalp ve solunum sorunları ile karaciğer veya pankreas hastalıklarına sahip olma olasılığı ise daha yüksek.
PAHALI AMA KESİN ÇÖZÜM
İTALYA’nın Bolzano bölgesinde, sokaktaki köpek dışkısıyla mücadelenin masraflı ama galiba işe yarayacak bir çözümü bulundu. Bölgedeki 40 bin sahipli köpeğin DNA’sı veri bankasında toplanacak. Sokakta bulunan dışkıya yapılacak DNA testiyle de bunun hangi köpeğin dışkısı olduğu belirlenecek. Sonunda da 50-500 Euro arası ceza kesilecek. Köpeğini veri tabanına kaydettirmeyi reddedenlere de 292-1048 Euro arası ceza yazılacak. Köpeğini sisteme kaydettirmenin bedeli de kan testiyle beraber yaklaşık 65-100 Euro arasında. Bu kadar büyük bir masrafa girmek yerine, gayet kolay bir yöntem olan torbayla yerden dışkıyı toplamayı seçselerdi böyle bir sonuçla karşılaşmazlardı. Bolzano sakinlerine geçmiş olsun diyelim. Benzer uygulama 4 ay önce Hollanda’nın Zeeland eyaletinde yaklaşık 23 bin kişinin yaşadığı Reimerswaal ilçesinde başlamıştı.
OKUR FOTOSU
KARAYEL’İN ASALETİ
Okurumuz İlker Taşkın, kedisi Karayel’in fotoğrafını bizimle paylaşmış. Üzerine de “Yakışıklı kedi Karayel” notunu düşmüş. Okurumuzun haksız olduğunu söyleyemeyiz. Karayel gerçekten çok yakışıklı bir kediymiş. Karayel’e, sevdikleriyle beraber nice mutlu, huzurlu, sağlıklı yıllar diliyorum. Tabii ki okurumuzla beraber. Sizden de kedinizin köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’ten bahsederek sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş