Paylaş
Cevabınız muhtemelen “evet” ve bunun sebebini merak ediyorsunuz. “Yatacak başka yer mi yok” sorularımızın peşine düşmüş yine birileri. Bu konuya da birkaç cevaplı bir açıklama bulmuşlar. Hayvan sağlığı ve davranışı uzmanı Erin Askeland, bu konuda şunları söylüyor:
- Uyku sırasında kedilerin savunması düşüktür ve zarar görmeye daha açık olduklarının farkındadırlar. Bu nedenle tetikte olurlar. Kedinin ayakucunuzda yatmak istemesi bir tehdit anında ya da tehlikeyi hissettiğinde alarma geçip sizi korumak içindir.
- Aynı zamanda yatağın ucundan kaçmak ve odanın her yönüne hareket etmek daha kolaydır ki bu da içgüdülerinin bir parçasıdır.
- Ayrıca kediler, bütün gün kendisini besleyen, su veren, ilgilenen kişiye bu sevgisine karşılık olarak ilgi göstermek için bunu yapabilir.
- Bir ihtimal daha var: Kediler, sizin vücut ısınızdan yararlanmak için ayakucunuzda, size temas edecek şekilde yatıyorlar.
Ben bu ihtimallerin hepsini sevdim. Aynı yatakta uyumaya devam edebiliriz.
HER SÜPER KAHRAMAN PELERİN GİYMEZ
MART 2020’den beri devam eden pandemi karantinası, dünyada barınaklardaki evcil hayvanların sahiplenilmesinde rekor sayıya ulaşılmasına neden olmuştu. Son yılların en faydalı furyası sonucu çok sayıda aile evcil hayvanla aynı evi paylaşmanın tadını aldı. Bu şekilde hayatı kurtulan olmuş. Haberimiz, ABD Oregon’dan. Pandeminin başında Lily isimli kediyi sahiplenen Sandi Martin, geçen hafta, evde kedisinin bir yeri ısrarla kokladığını fark etmiş. Bu durumu merak edip aynı yeri koklayan Martin, bir gaz sızıntısından şüphelenmiş, yetkilileri aramış. Ve gerçek ortaya çıkmış. Hayatlarına mal olabilecek bir gaz sızıntısı, başlangıcında yakalanıp kontrol altına alınmış.
BİLİM BU YETENEĞİN PEŞİNDE
KÖPEKLERİN koku alma yeteneği efsanevi boyutlarda ve buna ulaşmak için her an farklı bir bilimsel çalışma yapılıyor. Halihazırda devam edenlerden bir tanesi de köpeklerin bu yeteneğini makinelere öğretip kanser teşhisini kolaylaştırmak. İdrar numunesini koklayarak prostat kanserini yüzde 99 oranında teşhis edebilen eğitimli köpekler, bu konuda bilime yol gösteriyorlar. Köpekler COVID, malaria, parkinson ve başka kanser türlerinde de isabetli teşhisler koyabiliyorlar. MIT’de bu araştırmayı sürdüren Mershin, “Cevabını bulmaya çalıştığımız soru, köpeklerin burnunun işlevselliğini alıp cep telefonlarımıza nasıl entegre edeceğimiz” diyor. Merakla bekliyoruz.
OKUR FOTOSU
HANGİ VAZO ONLARIN YERİNİ ALABİLİR Kİ
GEÇEN hafta şöyle bir tweet vardı: Bir saksıyı düşürdü ve çiçeğe zarar verdi diye kedisini evden atan kişiye tepki olarak, “Kedim isterse evimi yakabilir, sonra ev ilanlarına bakarız beraber” ifadesi yer alıyordu. Bir kediye verilmesi gereken değer bu işte. Okurumuz Murat Gözübüyük, mekânın gerçek sahiplerini gösterir şekilde kedilerinin fotoğrafını şu notla paylaştı: “Bu sehpa üzerinde güzel bir vazo vardı, tuzla buz oldu. Tabii onun yerine bu iki canlı biblo geldi. Tony ve Niko.” Okurumuza selamlarımı, canlı biblolarımıza sevgilerimi yolluyorum. Sizden de kedi, köpeklerinizin fotoğrafını bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş