Dünyayı bu sevgi kurtaracak

Orman yangınları başlayalı 11 gün oldu.

Haberin Devamı

Yanıp kül olan, müdahaleyle söndürülen, hâlâ mücadele verilen, yüreğimiz ağzımızda bitmesini beklediğimiz yangınlar için sosyal medya başta olmak üzere yardımlaşma ağları üzerinden yoğun bir seferberlik yürütülüyor. Yangın bölgesindekiler bizzat sahaya inerek, bölgenin uzağındakiler de ellerinden maddi-manevi nasıl bir yardım gelecekse onun için çabalıyorlar.

Dünyayı bu sevgi kurtaracak

Bütün yangınlar doğal hayatta sayamadığımız kadar çok canlının hayatına mal oldu. Çok acı görüntüler var. Onları hatırlatıp üzüntünüzü katmerlemeyeceğim. Yaşam hakkı için mücadele veren insanlara övgüde bulunacağım. “Sonuna kadar savunacağım, bırakmayacağım ineklerimi ben” diyen teyze de ormanda yangının ortasında kalan köpek ve yavrularını kucaklayarak çıkaran itfaiyeciler de bir canlıyı kurtarmanın onurunu taşırken, gelecek nesillere de bu davranışın ne kadar kutsal olduğunu gösterdiler. İyiye gidecekse bir gün her şey, bu insanlar sayesinde olacak.

Haberin Devamı

SİZ DE YARDIM ELİNİZİ UZATIN

Yangını söndürmek için kahramanca çabalayanlarla beraber doğal hayat mücadelesinde, yangında zarar gören hayvanların bakımı, tedavisi, sahiplendirilmesi için çaba gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarını da ayakta alkışlamak gerekiyor.

Artık kapıda beklemek bir yana dursun, evin salonuna yerleşen iklim krizini tartışırken, umarım hayvan haklarına en saygılı yaşam biçimi olan “veganlık”a yönelmeyi de konuşuruz.

Sözü vardırmak istediğim nokta şurası. O güne kadar lütfen güvendiğiniz hayvan hakları derneklerine imkânınız varsa yardımda bulunun.

Hem ihtiyaçları var hem de doğanın herhangi bir unsuruna saygı göstermeden yaşadığımız bu hayatın etrafta yarattığı tahribatı düzeltmek için çabalayanlara el uzatmaktan ve onlarla aynı safa geçmekten başka çıkış yolu yok.

Aklıma ilk gelenler ve yangın süresince aktif şekilde sahada mücadele veren, Paw Guards, Haytap, Akdeniz Hayvan Hakları, Barınak Meleği ve Angels Farm Sanctuary. Siz de içinizden gelen sivil toplum kuruluşlarına yardımda bulunarak bizim dışımızdaki hayata saygı için ilk adımı atabilirsiniz.

İNGİLTERE’DE KEDİ ÖLÜMLERİ ARTINCA GÖZLER MAMALARA ÇEVRİLDİ

KEDİLER hâlâ maalesef önemli ölçüde gizemli hastalıklardan ölüyorlar. Uzmanlar son dönemde kedi mamalarından şüphelenmeye başladı. İngiltere’de veterinerlerin en çok karşılaştığı vaka “Pansitopeni” yani kırmızı ve beyaz kan hücreleriyle trombosit sayısının hızla düşmesinin ardından ortaya çıkan çok ciddi bir rahatsızlık. Ülkede son birkaç ay içinde 528 vakayla karşılaştıklarını ve ölüm oranının yüzde 63.5 olduğunu belirtiyorlar. Bu sayı tespit edilenin ötesinde olabilir. Pansitopeni’ye mamada üreyen mantarın sebep olabileceği üzerinde duruyorlar. Bu yüzden İngiltere’de satışta olan bazı kuru mamalar raftan çekildiler. Konuyu takip etmekte yarar var. İleride umarım bizim ülkemizde de yaşanmaz diyerek temennide bulunayım.

Haberin Devamı

BAZI MAMALAR KALP RAHATSIZLIĞINA NEDEN OLABİLİYOR

Dünyayı bu sevgi kurtaracak


KEDİLERDE olduğu gibi köpeklerde de beslenmeyle ilgili rahatsızlıklar meydana gelebiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan yeni bir araştırma, bazı köpek mamalarını ciddi kalp hastalığı olan DKM ile ilişkilendiriyor. Kalp kaslarında ortaya çıkan bu hastalık kalp büyümesine ve kalbin zayıflamasına neden oluyor. Doberman, danua, boxer, cocker spaniel gibi bazı cinslerde genetik olarak ortaya çıkıyor. Ancak son çalışmalar genetik yatkınlık olmadığında da beslenmenin buna etki edebileceğini ortaya koyuyor.

Uzmanlar mamalardaki bezelyeden şüpheleniyor. Zira bu rahatsızlıkla ilişkili olduğu bildirilen mamaların genellikle “tahılsız” olduğu, pirinç veya mısır gibi gıdaların yerine bezelye ve patates içeriğinin yüksek olduğu ortaya konuyor. Ancak FDA henüz köpek mamalarında bezelye kullanılmasını sınırlandırma ya da yasaklama gibi bir uygulamaya gitmedi. Tüm bu haberlerin sonuna her zaman şu notu düşüyorum. Tekrarlayayım: Karar alırken mutlaka veterinerinize danışın.

OKUR FOTOSU
KÖPÜK’LE TANIŞIN

OKURUMUZ Erhan Karahanoğlu, kedisi Köpük’ün fotoğrafını paylaştı. Köpük hepimizi kavuran sıcaklara çözümü yaz modeline geçmekte bulmuş. Yeni modeli kendisine çok yakışmış. Köpük’ü kucaklarken sizden de kedi ya da köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Dünyayı bu sevgi kurtaracak


NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları