Paylaş
Buna göre kısıtlı bir çerçevede kedilerimizin bizimle zahmet edip iletişime girdikleri sırada ne söylemek istediklerini anlama şansımız olacaktı.
Kedilerin ulusa seslenişini merakla beklerken, bu heyecanlandırıcı çalışmanın yanı sıra devam eden başka araştırmalar da var.
Bunun kapısını da muhteşem bir köpek ve sahibi araladı: Alexis Devine ve Bunny.
Her köpek sahibinin yaptığı gibi köpeğiyle konuşmaya çalışan Alexis Devine, köpeği Bunny’den cevap alabiliyor.
Bunu yapış şekli bilimsel araştırmalara konu olmuş durumda.
Bunny, sahibinin hazırladığı bir nevi klavye diziliminde olan, halı şeklinde yere serilmiş seri düğmelere basarak sahibine o an ne istediğini anlatmaya çalışıyor.
Sistem şöyle: Her düğme farklı bir kelimeyi işaret ediyor. Bunny, o an canı ne istiyorsa düğmeleri kullanarak anlatıyor. Bunny’nin kurduğu anlamlı cümlelerse herkesi şaşırtıyor.
15 aylık olan Bunny, şu anda 70 düğmeli bir set kullanıyor ve her geçen gün bu konuda daha maharetli hale geliyor.
Aslında insanlar ve köpeklerin binlerce yıllık dostluğu sayesinde, köpekler insan davranışlarını anlama konusunda önemli mesafe kat etmiş durumdalar. Ama geldikleri nokta neresi, tam bilmiyoruz.
700 HAYVAN İÇİN SET HAZIRLANDI
Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nde ‘Karşılaştırmalı Kavrayış’ laboratuvarının direktörü olan Federico Rossano, şimdi Bunny’nin macerasını öteye taşıyor ve benzer çalışmayı çok sayıda canlıyla gerçekleştirip, “Gerçekten insan harici canlılar bizimle konuşabilir mi?” sorusunun peşinden gidiyor.
Rossano ve ekibi, 700 civarında hayvana, sahipleri vasıtasıyla benzer bir set hazırladı. Bu setleri alanlar, kedi, köpek hatta atlarla böyle bir iletişime girip giremediklerini deneyimliyorlar. Basit komutlarla başlayıp, giderek karmaşıklaşan iletişim düzeneğini kameralarla kaydedip, hepimizin merak ettiği sorunun cevabını bulacaklar.
O güne kadar Bunny’nin TikTok’ta 5 milyondan fazla insanın ilgisini çeken serüvenini takip edebilirsiniz. İletişim şekline hayret edeceksiniz. Adresi şurada: https://www.tiktok.com/@what_about_bunny
Bilim insanları iyi ki varlar. Sayelerinde yolda gördüğümüz her köpeğe ilgi göstermeye çabalarken onların ne düşündüğünü ya da bir kedinin kalbini çalabilmek için şekilden şekle girdiğimiz sırada kedilerin aklından neler geçtiğini öğrenmeye yaklaşıyoruz.
Ben bir köpekle sohbet edebilmeyi, kedilerimle konuşmayı o kadar çok isterdim ki, anlatamam!
KİTAP TAVSİYESİ
AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR
20 Kasım’da Dünya Çocuk Hakları Günü’nü eda ettik. Normal şartlar altında bugünün çocuklarına iyi bir geleceği halihazırda yetişkin olanların bırakması gerekiyor. Ama dünyamızda yetişkinler gerekli duyarlılığı göstermediği için görev yine bugünün çocuklarına düşecek: Büyüyüp dünyayı kurtaracaklar. Biz de gurur duyacağız. Her yetişkin aynı derecede duyarsız değil. Bugünün çocukları için çabalayanlar var. Sabancı Vakfı, “Ağaç yaşken eğilir” diyerek, 7-9 yaş grubu çocuklar için bir kitap seti hazırlamış.
PAPUDUK’UN MACERALARI
‘Papuduk’ adındaki kahramanımız, çocuklara temel hayvan hakları ve ekoloji konusunda bilgiler veriyor. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Serra Sabancı’nın, çocukken büyükannesinin masallarında dinlediği tavşan Papuduk’un maceralarını, Tolga Öztorun, Lider Hepgenç yazıya dökmüş, Ece Zeber de resimlemiş. Görme engelli çocuklar için de Eda Ece seslendirmiş. Çocuklarla çalışan STK’lara ücretsiz verilen 5 kitaplık seri, askıda kitap yöntemiyle de hediye edilebiliyor. Ayrıntılı bilgi için: https://www.sabancivakfi.org/tr/sosyal-degisim/papuduk.
OKUR FOTOĞRAFI
KARŞINIZDA ŞANSLI
OKURUMUZ Ozan Baltacı, köpeği Şanslı’nın fotoğrafını, “Şanslı 2-3 aylıkken sokakta bulduğumuz, çok akıllı, sevgi dolu bir köpek. 2 aydır bizimle. Çok şükür sağlığı çok iyi. Ailemize kattığı neşe, huzur, bereket ise tarifsiz. Herkesi sokaktan can kurtarmaya, daha mutlu ve sağlıklı olmaya davet ediyorum” notuyla paylaştı. Şanslı’ya sevgilerimizi, okurumuza da güzel temennileri için teşekkürlerimizi sunalım. Sizden de kedi ya da köpeğinizin fotoğrafını bekliyoruz.
Paylaş