Azıyla yetinebilen kediler de varmış

Diyet için en çok duyduğumuz tavsiyelerden biri şu: “Sık aralıklarla, azar azar yiyeceksin.” Biz bunun sadece “sık aralıklarla” kısmına uyup “azar azar yeme” kısmını pas geçerek hayatımıza devam ediyoruz. Kedilerde de benzer bir durum varmış. Herkes evini paylaştığı kedisine bakarsa benzer manzara görecektir zaten. Eğer kediniz sabahın olabilecek en erken saatinde mama kabını doldurmanız için sizi uykunuzdan uyandırmıyorsa çok şanslısınız.

Haberin Devamı

Azıyla yetinebilen kediler de varmış

Geleyim sadede: Bu kez Kanadalı araştırmacılar, kedilerimizin lokmalarına göz koymuşlar. Sonuçlar ilginç ama. Demişler ki, her gün tek bir öğün yiyen kedilerde iştah düzenleyici hormonlar daha yüksek seviyede görülüyor ve bu kediler daha çok tatmin oluyor. Yağ depolarını eritip kas geliştirmek için de daha fazla proteine sahip oluyorlarmış.

Guelph Üniversitesi’nin araştırmasında yer alan Adronie Verbrugghe, sonuçların kedilerini her gün azar azar günde birkaç kez beslemelerini salık veren veterinerleri şaşırtacağını söylüyor. Yine de çalışmanın henüz tüm kediler için geçerli olmadığını belirtmekte yarar var.

Haberin Devamı

Azıyla yetinebilen kediler de varmış

KEDİNİN ZARARI YİNE KENDİNE

COVID-19 hayatımıza girdiğinden beri sürekli evcil hayvanların günahı alındı. Son araştırmalar, kedi ya da köpeklerin insanlara koronavirüs bulaştırmadıkları tezini doğruluyor. Henüz aksi bir tez çıkmadı zaten. Ama maalesef, kediler koronavirüsü birbirlerine bulaştırabiliyorlarmış. PNAS’te (Proceedings of The National Academy of Sciences) yayımlanan araştırmaya göre kedi ve köpeklere yeni tip koronavirüs bulaşabiliyor ancak hiçbiri hastalanmıyor. Kediler köpeklerden farklı olarak diğer kedilere virüsü bulaştırabiliyor. Ayrıca kedilerin virüse karşı güçlü ve koruyucu bir bağışıklık geliştirdiği ve aşı çalışmalarında bu bulgunun işe yarayabileceği düşünülüyor.

Köpeklerdeyse virüs üst solunum yolunda üremediği için köpeklerin virüsü hiçbir şekilde yaymadıkları ortaya çıkmış. Yani kedi ve köpekleri rahat bırakın, insanlardan koruyun.

Azıyla yetinebilen kediler de varmış

DÜNYANIN EN MASUM YALANI

BAZEN o kadar güzel haberlere denk geliyoruz ki “Ülkede herkes çok vicdanlı, hayvanlara bu kadar kötü davrananlar kimler o zaman” diyecek oluyoruz. Son örnek Bursa’dan. Esnaf Şehmus Sarıkaya, dükkânının önünde baktığı kedisinin uykusu bölünmesin diye ilginç bir önlem almış. “Paşa” adını verdiği kedisi uyuduğu halde yoldan geçenler onu sevmeyi bırakmayınca, “COVID-19 pozitif, elleme” yazısı asmış. Bunun etkili olduğunu söylüyor. DHA’ya, “Uyuyan canlı uyandırılır mı hiç” diyerek yaptığının sebebini de açıklamış. Canlılara bu kadar önem gösteren esnaf günümüzü güzelleştiriyor. Beyaz yalanı için Şehmus Bey’e teşekkürler.

Haberin Devamı

Azıyla yetinebilen kediler de varmış

GERÇEĞİNİN YERİNİ TUTMAZ AMA...

HÜZÜNLÜ biraz, ama yaşlı bakımevlerinde yaşayanlar için robot köpeklerin çare olabileceği araştırmasını aktaracağım şimdi de. Kedi-köpek bakımında zorluk çekebilecek kişileri de kapsayan çalışma 271 kişi üzerinde yapılmış ve robot kedi ya da köpeklerin, yalnızlıktan mustarip yaşlıların akıl sağlığını iyi yönde etkilediği ortaya çıkmış.
Sensörleri olan tüy yumakları, havlıyor, kuyruk sallıyor, uyuyup uyanıyor, gerçek bir evcil hayvanın kimi hareketlerini taklit edebiliyor.

Azıyla yetinebilen kediler de varmış

OKUR FOTOĞRAFI

AYRILMAZ ÜÇLÜ

OKURUMUZ Deniz Akpınar, “Fluffy, Prenses ve Orange. Bahçemizin vazgeçilmez ve daimi misafirleri” notuyla bahçelerindeki kedileri paylaştı. Sizden de bekliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları