Paylaş
Gönülsüz memnuniyette haklılar. Bu da olmayabilirdi.Ama bir yerde terslik var. Gelin şöyle bir bakalım, üç aylık paketin konu başlıklarına:
* Konut alımından alınan KDV yüzde 18’den yüzde 8’e inecek. * Araçlardan ve beyaz eşyadan alınan ÖTV üç aylığına inecek. * Elektrikte indirimli gece tarifesi sanayici için hafta sonlarını da kapsayacak. * Reel ve finans sektörü arasında kredi akışı için kolaylık sağlanacak. * KOSGEB’e 75 milyon lira ek ödenek verilecek. * Eximbank’ın sermayesi 500 milyon TL artırılacak. * İhracatçı için Destekleme Fiyat İstikrar Fonu’na ayrılan para artırılacak. * Tüketici kredilerinde KKDF 5 puan düşürülecek.
Rapor ve araştırma sonuçları
Görüldüğü gibi paket, daha çok üretimi destelemek için tüketimi artırmaya ve sanayiciyi susturmaya yönelik. Eylül’de bu paket çıkmış olsaydı daha anlamlı olabilirdi.Şimdi de, paketin açıklanmasından birkaç gün sonraki Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2008 Aralık ayı işsizlik raporuna ve Hane Halkı İşgücü Araştırması 2008 Aralık Dönemi sonuçlarına bakalım:
* İşsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.6’dan yüzde 13.6’ya yükseldi. * İşsiz sayısı aralık döneminde 838 bin kişi artarak 3 milyon 274 bin kişiye çıktı. * İşsizlerin 533 bini bu dönemde işsiz kaldı.* Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 20.6’dan yüzde 25.7’ye çıktı. * Her dört kişiden biri işsiz. * Kredi kartı borçlarını ödeyemedikleri gerekçesiyle “kara liste”ye alınanların sayısı 2 milyon 300 bine ulaştı. (Ki Başbakan bunlara dürüst gözüyle bakmıyor.) * Toplam kredi kartı borcu 37 milyar TL’yi buldu. 3.6 milyar TL’lik kısmı için haciz başladı, 12 milyarlık bölümü de sırada bekliyor.
Kaygılar ve algılar değişiyor
Bir kitapta okumuştum; bir psikoloji profesörü, öğrencilerinden bir karıncanın etrafındaki hayvanları nasıl algıladığını düşünmelerini istemiş.
Çıkan sonuca göre karıncanın gözünden hayvanlar alemi ikiye ayrılıyor:
1- Aslan, kaplan ve çıngıraklı yılan gibi zararsız ve iyi huylu hayvanlar.
2- Piliçler, ördekler ve kazlar gibi yırtıcı hayvanlar.
Şu kesin, vatandaş ve sanayici, hükümetle aynı gözle bakmıyor. Kaygılar ve algılar bulundukları yere göre değişiyor: Bir tarafta ekmek derdinde vatandaş ve varlığını sürdürmeye çalışan sanayici, diğer tarafta seçim arifesinde topu çeviren hükümet.
Paylaş