Kanserde hedefe yönelik tedavi

Türkiye dahil birçok ülkede 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Kanserde hedefe yönelik tedavi

Her ne kadar pandemi nedeni ile bütün araştırmalar koronavirüse yönelmiş olsa da kanser, her koşulda en önemli ve en tehlikeli hastalıklardan birisi olmaya devam ediyor. Tedavi anlamında da en büyük gelişmelerin yaşandığı alanların başında geliyor. Kanserde Güncel Tedavilere Erişim ve Geliştirme Derneği Başkanı, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanser tedavilerindeki güncel gelişmeler ile ilgili olarak şu bilgileri verdi.

Kanserde hedefe yönelik tedavi

KEMOTERAPİDEN UZAKLAŞACAĞIZ

Tümörün genetik ve moleküler yapısı çözüldükçe kanserin nasıl geliştiği ve nasıl uzak organlara yayıldığına dair bilgilerimiz artmakta. Bu bilgiler ışığında geliştirilen ‘akıllı ilaç’ dediğimiz hedefe yönelik tedaviler ile daha büyük başarılar elde edebiliyoruz. Bu tedavi seçenekleri içerisinde monoklonal antikor tedavilerini, vücudun kanser hücreleri ile savaşma gücünü arttıran immunoterapi yani aşı tedavilerini, tümörün damarlanarak yayılmasını engelleyen ilaçları ve trozin kinaz inhibitörlerini sayabiliriz. Kemoterapi hâlâ birçok hastalıkta tercih ettiğimiz ve etkinliği olan önemli bir tedavi seçeneği. Fakat bu yeni geliştirilen ilaçlar ile kemoterapi uygulamasından özellikle bazı hastalık gruplarında uzaklaştığımızı ya da tercihin sonraki basamaklara kaydığını söyleyebiliriz. Yakın gelecekte de ise bu oran çok daha fazla olacak.

DAHA ETKİLİ VE YAN ETKİ DAHA AZ

Hastalarda bu tür hedefe yönelik tedavilerin, genetik ve moleküler detaylı analizler yapılarak uygulanması gerekiyor. Kemoterapi gibi her hasta grubunda gelişigüzel verilebilecek tedavi seçenekleri değil. Uygun hasta seçildiği takdirde kemoterapiye kıyasla bu tedavi gruplarında hem etkinlik fazla ve hem de yan etkinin daha az olduğunu söyleyebiliriz. Kemoterapi gibi vücudun kendi hücrelerine direkt olarak zarar vermeyen bu tedavileri daha uzun süre hatta bazılarını yıllarca uygulama şansına sahibiz. Bu da yaygın yani metastatik hastaların bir kısmının kronik bir hastalık haline dönüşme imkânını bize veriyor. Bu hastalardan bir kısmında şifa şeklinde yorumlanabilecek çok iyi netice alma imkânları da bulunuyor.

ERİŞİMDE EN BÜYÜK SORUN MALİYET

Bu yeni ilaç türlerinin maliyeti tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hastaların ilaca erişiminin önündeki en büyük sorun. Bazı sıkıntılar olmakla birlikte, bizim ülkemizde bu tür ilaçlara erişimin birçok ülkeye göre daha iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Kanserde Güncel Tedavilere Erişim ve Geliştirme Derneği bünyesinde ilgili kurumlar ile iş birliği içerisinde bu ilaçlara hastaların erişiminin arttırılmasına yönelik faaliyetler içerisinde bulunuyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları