Paylaş
BİREYSEL TEDAVİ FARK YARATIYOR
Yakın zamana kadar kanser türlerine göre başta kemoterapi olmak üzere standart tedaviler uygulanmakta idi. Fakat son dönemlerde hastaların kendi tümör dokusunda yapılan analizler ile kanser ve metastazların gelişimine sebep olan yolaklar saptanabilmekte ve bunlara yönelik akıllı ilaçlar uygulanabilmektedir. Artık günümüzde her meme kanseri, her bağırsak kanseri hastasını aynı kabul etmiyoruz. Her bir hastada hastalığın gelişimi ve yayılımı farklı yollardan olabilmektedir. Eğer bu yolakları saptarsak ve bunlara yönelik geliştirilmiş hedef tedavi ilaçları mevcut ise tedavi sonuçlarında büyük farklılıklar yaratabiliyoruz.
İMMÜNOTERAPİ BİRÇOK TÜRDE ETKİLİ
İmmünoterapi, kanser hastalarında bağışıklık sistemini uyararak etki eden bir tedavi yöntemidir. Uyarılmış immün sistemin kanser hücrelerini yok etmesi hedeflenmektedir. Bağışıklık sistemi ile sağlıklı bireylerde vücutta oluşan kanser hücreleri belirlenir, saldırı mekanizmaları ile bu hücreler öldürülür ve kanser gelişimi engellenir. Fakat bazı durumlarda kanser hücreleri kişinin savunma sistemini devre dışı bırakır ve bu şekilde kanser gelişebilir ya da kanserli bireyde metastaz ortaya çıkabilir. İmmün sistemin kontrol noktası inhibitörleri ve monoklonal antikor tedavisi bu alanda ülkemizde de yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleridir. Bu tedavilerin hangi hastada etkili olabileceğini saptamak için her hastanın kendi kanser dokusu üzerinde moleküler analizler yapılması gerekmektedir. Özellikleri uyan hastalarda iyi neticeler alınabilmektedir. Bu tedaviler birçok kanser türünde etkilidir. Yanıt alınan bazı evre 4 hastalarda bile neredeyse şifa diyebileceğimiz çok iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.
AKILLI İLAÇLARDA YAN ETKİLER DAHA AZ
Kemoterapiler kanser hücrelerini öldürürken bazı sağlıklı hücrelere de zarar vermekte, bu nedenle kan değerlerinde düşüklük, saç dökülmesi, ishal, kusma ve benzeri birçok yan etki ortaya çıkmaktadır. Kemoterapi günümüzde kanser tedavisinin hâlâ en önemli araçlarından birisidir. Fakat birçok kanser türünde sadece tümör hücrelerini hedef alan akıllı ilaçlar geliştirilmiştir. Hangi hastanın bu akıllı ilaçlara uygun olduğunu saptamak için moleküler ve genetik analizlerin yapılması gerekmektedir. Bu akıllı ilaçlar bazen tek başına uygulanmakta bazen de kemoterapi ile kombinasyon şeklinde verilebilmektedir. Büyük oranda kanser hücrelerini hedefleyen akıllı ilaçların yan etkilerinin kemoterapiye göre daha az olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu tedavilerinde kendilerine göre özel ve dikkat edilmesi gereken önemli yan etkileri bulunmaktadır.
Paylaş