Evlilik bitirebilen sorun vajinismus

Sevgili okurlar, bu haftaki konumuz vajinismus...

Haberin Devamı

Ülkemizde her yıl binlerce çift vajinismus sorunu ile jinekologların kapısını çalar. Vajinismus; cinsel ilişkide kadının vajina kaslarının istemsiz şekilde kasılması ve sonuç olarak cinsel ilişkinin gerçekleşememesi veya şiddetli ağrı beraberinde gerçekleşmesi durumudur. Çeşitli şekillerde ve belirtilerle kendini gösteren bu önemli sorunu, Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ ile konuştuk.

- Vajinismus ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
- Vajinismus; cinsel ilişkide kadının yaşadığı yoğun kaygıya bağlı vajina kaslarının istemsiz şekilde kasılması ve bu nedenle cinsel ilişkinin gerçekleşememesi veya oldukça zor, ağrılı şekilde gerçekleşmesi şeklinde kendisini gösteren bir cinsel sorun. Vajinismus sorunu yaşayanlar çiftler arasında 20-30 yıllık evli olanlar dahi var. Uzun süreli evliliğe rağmen halen bakire olan vajinismus kadını ve eşinin sahip olduğu bu cinsel sorun tüm hayatı karartabilecek düzeyde. Bilimsel yöntemler günümüzde bu sorunu kısa sürede tedavi edilebiliyor

Haberin Devamı

- Peki bu sorun bir hastalık olarak kabul edilmeli mi?
- Elbette. İlk bilimsel tanımı yaklaşık 150 yıl kadar önce Dr. Sims tarafından yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) bu sorunu tanımlıyor. Gerçekten de vajinismus hastalarının çoğu cinsel ilişki sırasında yaşadıkları aşırı korkuya bağlı kendilerini o denli kasıyorlar ki, cinsel birleşme genelde hiçbir şekilde mümkün olamıyor. Vajinismus hastaları ilişkinin ilk safhası olan ‘ön sevişme’ sırasında oldukça rahat ve haz dolu anlar yaşayabiliyor. Sorun, cinsel birleşme anında ani bir şekilde ortaya çıkıyor. İlişki korkusu yaşayan kadın, birleşme anı geldiğinde kaslarını güçlü bir şekilde kasıyor. Kasılmalar; PC ve pelvik kasların yanı sıra bel, kalça, sırt, bacak, boyun, hatta çene kaslarına kadar yayılabiliyor.

ABARTILI HİKAYELER EKİLİ OLUYOR

- Vajinismusun sebepleri nelerdir?
- Yapılan çalışmalara göre, vajinismus sorunu ülkemizde en fazla yetiştirme tarzı ile ilgili yanlışlardan ve duyulan abartılı ‘ilk cinsel deneyim’ hikayelerinden kaynaklanıyor. Cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri, yanlış ve abartılı ilk ilişki öyküleri, taciz, tecavüz gibi cinsel travmalar ise sorunun diğer kaynakları arasında yer alıyor. Diğer taraftan kızlık zarı ve vajina ile ilgili doğuştan gelen yapısal problemler de cinsel ilişkide acı ve buna bağlı kasılmaya neden olabiliyor.

Haberin Devamı

- Vajinismusun belirtileri neler?
- İlişki sırasında kasılma ve hiçbir şekilde birleşmeye izin vermeme; zor, ağrılı ve acılı bir şekilde ilişkinin gerçekleşmesi, ilişkide yalnızca kısmi birleşmenin sağlanabilmesi, jinekolojik muayeneden aşırı düzeyde korkma, ilişkide bacakları yeterince açamama, eşi iterek engel olma, vajina içine fitil, tampon yerleştirememe veya parmak sokamama, yalnızca bir veya birkaç pozisyonda ilişkinin gerçekleşebilmesi belirtiler arasında yer alıyor.

- Kesin tanı nasıl konulmaktadır?
Cinsel ilişkiye girememe sorunu yaşayan çiftlerin öncelikle bir jinekolojik muayeneden geçmesi gerekiyor.

- Sorun mutlaka tedavi edilmeli mi?
- Vajinismus sorunu yalnızca penis-vajina birlikteliğinin sağlanamaması olarak görülmemeli. Zamanla büyüyen bu sorun boşanmalara kadar giden bir evlilik problemine dönüşebiliyor. Sosyal ve iş hayatında da bu sorunun yol açtığı izlere rastlamak mümkün. Özellikle ‘neden çocuk yapmıyorsunuz’ şeklinde çevreden gelen sorular çiftler için yıldırıcı olabiliyor.

Haberin Devamı

SÜREKLİ TEKRARLAYAN BAŞARISIZLIK

- Peki erkek eşler bu durumdan nasıl etkileniyor?
- Vajinismus eşleri de zaman içerisinde erken boşalma, sertleşme problemi ve cinsel isteksizlik gibi problemlerle karşılaşabiliyorlar. Tüm bu cinsel sorunların kökeninde cinsel ilişkinin gerçekleşememesi, sürekli tekrarlayan başarısız ilişki denemeleri ve bunun neticesinde oluşan umutsuzluk ve çaresizlik yatıyor.

- Tedavisi nasıl yapılmaktadır?
- Sistematik duyarsızlaştırma tekniğine dayalı bilişsel ve davranışsal cinsel terapiler tüm dünyada en sık tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Bilişsel terapiler cinsellik, kızlık zarı ve ilk cinsel deneyim ile ilgili doğru bilgilerin verilmesini içerirken, davranışsal terapilerde uygulanan bazı pelvis kas egzersizleri ile bu öğrenme pekiştiriliyor. Diğer taraftan evlilik sorunları da baş göstermeye başladıysa ‘evlilik terapilerini’ de cinsel tedavilere eklemek gerekiyor.

Haberin Devamı

- Tedavi süreci nasıl?
- Ortalama 3 gün gibi bir sürede vajinismus sorununun kalıcı olarak çözümlenebilmesi artık mümkün. Tedavilerde hiçbir şekilde ağrı, acı problemi yaşanmıyor. Hastalar tarafından son derece rahat bir şekilde uygulanan egzersizler sonunda sorun kalıcı şekilde çözülüyor. Tedavilerdeki eş desteği de son derece önemli.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA MENİSKÜS YIRTIKLARI

Sevgili okurlar önümüzdeki haftaki konumuz menisküs yırtıkları. Diz eklemi vücudumuzdaki en geniş eklemdir. Uyluk kemiği ve kaval kemiği arasında bulunan bu eklem vücudun hareketi esnasında kemiklere binen yükü bir yastık grevi görerek azaltır. Bazı zorlayıcı hareketlerde bu eklemlerde yırtılma meydana gelebilir. Böylece menisküs yırtıkları oluşmuş olur. Bu konuyu önümüzdeki hafta Memorial Ankara Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Özsoy ile konuşacağız. Merak ettiklerinizi hafta boyunca skalyoncu@hotmail.com adresinden sorabilirsiniz.

Haberin Devamı

JİNEKOLOG OP. DR. SÜLEYMAN ESERDAĞ KİMDİR

1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptı. 2003 yılında, şu anda da çalışmakta olduğu kendi kliniğini kurdu. 2005 yılında Academy International’dan Yeni Nörolinguistik Programlama (NLP), 2006 yılında İstanbul Yeditepe Üniversitesi’nden Hipnoterapi ve 2013 yılında Gazikent Üniversitesi’nden aile danışmanlığı sertifikalarını aldı. 2014 yılında Avrupa Seksoloji Federasyonu ve Avrupa Cinsel Sağlık Derneği’nin sınavında ‘Cinsel Terapist’ unvanını aldı.

Yazarın Tüm Yazıları