Paylaş
Virüs dünya gündemine oturduğunda biz de evde oturmaya başladık. Karantina sürecinde
mutfakta bolca vakit geçirerek belki de stresimizi yiyerek hafifletmeye çalıştık ve devam eden süreçte belki biraz kilo aldık. Peki tüm dünyayı saran COVID-19 hastalığından korunmak için nasıl beslenmeliyiz, neler yemeliyiz ve bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirmeliyiz? Tüm bu soruların cevabını Diyetisyen Derya Şahin yanıtladı.
LEZZETLE BİRLİKTE SAĞLIK ÖNE ÇIKTI
Virüsün tanınmaya başlanmasıyla obezitenin başlı başına en büyük risk faktörü olduğuna dair çarpıcı gerçek, birçok kronik hastalıkların oluşum riskini arttırdığı için sağlıklı bir beden için ilk koşulun sağlıklı kiloyu korumak olmasıyla yüzleşmek, yapılan çalışmaların virüsün yağ oranı yüksek bedenlede daha sıkı tutunması derken mutfakta pişen yemekte aranan özellik, lezzetle birlikte sağlığa iyi gelmesi olarak güncellendi.
DÜZENLİ UYKU VE SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ
Şu anda bağışıklık sistemini güçlendirecek veya COVID-19’u önleyecek bir aşı olmasa da enfeksiyonla savaşmak için en büyük silahımız doğru beslenerek sağlıklı hissetmek. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için diğer koşullar; düzenli uyku, yeterli miktarda su tüketimi, stresten uzak kalmak ve düzenli fiziksel aktivite yapmak.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRELİM
Bağışıklık sistemini güçlendiren tek bir besin olmamasıyla birlikte bütün besin gruplarını dengeli tüketmek, vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek beslenmek genel olarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle A,B,D,E vitaminleri ve demir, selenyum ile çinko minerali içeren besinlere beslenme düzeninizde yer vermeniz bağışıklık sistemini güçlü tutmada büyük önem taşıyor.
VİTAMİN İÇEREN BESİNLER LİSTESİ
Bu vitaminler ile demir, selenyum ve çinko minerali içeren besinler ise şöyle:
* A vitamini: Yağlı balık, yumurta sarısı, peynir, soya peyniri, fındık, tohumlar, kepekli tahıllar ve baklagiller.
* B6 vitamini (riboflavin): Tahıllar, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, kuruyemişler, balık, tavuk ve et.
* B9 Vitamini (folat): Yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar ve ticari ekmek yapımı un.
* B12: Yumurta, et ve süt ürünleri dahil olmak üzere hayvansal ürünler ve ayrıca zenginleştirilmiş soya sütü.
* C vitamini: Portakal, limon, misket limonu, çilek, kivi, brokoli, domates ve kırmızı biber.
* D vitamini: Esas olarak güneş ışığı, ancak yumurta, balık gibi bazı yiyeceklerde de bulunurken, bazı sütler ve margarinler bununla takviye edilebilir.
* E vitamini: Fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve sebze yağları.
* Demir: Et, tavuk ve balık. Vejetaryen kaynakları baklagiller, kepekli tahıllar ve demir takviyeli kahvaltılık tahılları içerir.
* Çinko: İstiridye ve diğer deniz ürünleri, et, tavuk, kuru fasulye, fındık.
* Selenyum: Fındık, özellikle Brezilya fıstığı ve eti, tahıllar ve mantarlar
ALIŞKANLIK HALİNE GELMELİ
2020 yılı itibarıyla hayat yavaşladı, farkındalığımız arttı, evde daha çok vakit geçirerek sağlıklı yiyecekler hazırlamak için vaktimiz çoğaldı. Hayatta kalmak adına sağlıklı olmanın ve sağlıklı beslenmenin önemi belki de hiç olmadığı kadar önem kazandı. Umuyorum bundan sonraki süreçte yeni normal yaşamda sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak tüm insanlık için vazgeçilmez bir alışkanlık haline gelir.
Paylaş