Paylaş
Elmas Grup Lojistik Yön. Kur. Üyesi... Aynı zamanda da çalışmalarını yakından takip ettiğim, Karşıyaka Soroptimist Kulübü Program Direktörü. Çarşamba cep telefonumdan arayarak, kulüp olarak ‘Şiddet Geleceğimizi Karartmasın Projesi’ kapsamında, benden destek istedi. “Seve seve” dedim. Nasıl destek olmam ki? Ben de öncelikle insana ve de artık son zamanlarda, bizleri çılgına çeviren kadına şiddete, şiddetle karşıyım. Öldürülen, şiddete maruz kalan, küçük yaşta şiddet görüp, zorla evlendirilen binlerce kadın adına, muhteşem bir proje gerçekleştirmişler. Karşıyaka Soroptimist Kulübü Başkanı Figen Çakır ve Elmasoğlu ile yazıştık. Ardından ortaya çok hoş bir sohbet çıktı. Çakır, öncelikle projelerinin amaçlarını açıkladı...
Şiddete dikkat
Çakır, “Öncelikle, insanoğlunun varoluşundan itibaren, tüm toplumların gerçeği olan, şiddetin varlığını sorgulamak gerekir” diyerek şöyle konuştu;
“Şiddetin varlığı sosyolojik, psikolojik, toplumsal kültür ve ailesel sebeplere dayanıyor. Çaresi var mı? Sorunu ortadan kaldırmak mümkün mü? İstatistiklere göre şiddet, eğitimle bir nebze azaltılabiliniyor, ancak yok edilemiyor. Projede hedef kitlemiz, ilköğretim okullarında 10-15 yaş arası çocuklarımız. Amacımız, sosyal davranışların şekillenmeye başladığı, ebeveynlerin ya da arkadaşların model alındığı, ergenlik çağındaki bireylere, her türlü şiddet olgusunun, zararlarını fark ettirmek. Ebeveyn davranışlarının, çocuklar üzerindeki etkisini anlatmaya çalışmak, şiddetin öğrenilen ve zincirleme artan etkisine dikkat çekmek. Şiddetin tanımı; İnsanın bedenine veya ruhuna yönelik saldırı, acı verme, güç ve baskı uygulama, tehdit, korkutma, özgürlüğünü kısıtlama gibi hareketlerin tümü şiddettir. Fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet ve cinsel şiddet olarak tanımlayabileceğimiz bu davranışlar, tüm dünyada, kültürel değerlere bağlı olarak, farklı oranlarda görülmektedir.”
Kulüp üyeleri oynuyor
İstatistiklere göre; Türkiye’de kadınların % 40’ı, hayatının bir döneminde, fiziksel şiddet görüyormuş. Kadınlar şiddetle, kendilerini en güvende hissetmeleri gereken yerde, evlerinde karşılaşıyormuş. Kadınların %70’i eşi, babası veya ağabeyleri tarafından şiddet görüyormuş. Bugüne kadar Türkiye’de ve dünyada, Soroptimist Kulüpler olarak, şiddet konusunda, birçok etkinlikler, paneller, konferanslar, sergi ve afiş çalışmaları vb. yapılmış. Karşıyaka Soroptimist Kulübü olarak ise projelerinin, soroptimistlerin aktif katılımla, bir tiyatro oyununun içinde, yer almak olduğunu söyleyen Figen Çakır, “İnsanlara hayatın içinden bir kesit sunarak, maalesef çok kanıksanmış bir aile trajedisini, töre gerçeğini, cinsiyet ayrımcılığını, çocuklarımıza uygulanan baskıları, birkaç kısa epizot ‘Tiyatro Gala Gecesi’nde, topluma sunacağız” diyor.
Bu tiyatroda profesyoneller yer almıyor. Soroptimistler oynayacak. Projede 11 kadın ve bir erkek üye yer alıyor. Çalışmalar da Tevfik Fikret Lisesi’nin, sponsor olarak verdikleri ücretsiz tiyatro salonunda gerçekleşiyor. Çalışmalara aralık ayında başlanmış. Kasım ayına kadar da sürecekmiş.
Özel metinler yazıldı
Bilge Danışmanlık Cihangir Turantaş, Hasan Erkalan, Yılmaz Tüzün ve Yasemin Tüzün tarafından, özel metinler yazılmış. Metinler, çok da dramatik olmadan, şiddetin, nasıl zincirleme yayıldığını, hedef kitleye ve trajedi olarak anlatacak. Gala gecesinin geliri ile de ayrıca çekilecek 2 veya 3 kısa film gerçekleştirilerek, hedef kitle arasında olan çocuklara, ilköğretim okullarına bu kısa filmler ulaştırılacak. Ayrıca, Karşıyaka Belediyesi’nin proje ortağı olması nedeniyle, başka öneriler de bu projenin devamında yer alacak. Bu gelişmelerle ilgili olarak ise Çakır şu bilgileri verdi;
“Öncelikle proje tanıtım afişi için, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi ile işbirliği yapılarak, bir yarışma düzenlenecek. Elde edilecek afiş ve logo, çeşitli ürünlere basılarak, halka dağıtılacak. Örneğin; bez alışveriş torbası, anahtarlık, bilezik, şapka rozet, yaka kartı vb. objeler. Yıl içinde, belediyenin çeşitli semtlerdeki kültür merkezlerinde, İsmail Cem Kültür Merkezi, Bülent Ecevit Kültür Merkezi, Postacılar Salonu, Bayraklı Kültür Merkezi ve Buca Egetem gibi salonlarda tiyatro oyunumuzu halka ücretsiz sergileyeceğiz. Son olarak da profesyoneller tarafından çekilecek kısa filmler için senaryolar, Bilge Danışmanlık metin yazarları ve Karşıyaka Belediyesi sosyologlarının katkısıyla hazırlanacak. Elde edilecek kısa filmler, Karşıyaka Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle, ilköğretim okullarında, toplumumuzun geleceğini oluşturacak gençlere, veli toplantılarında ise ailelere ulaştırılacak. Türkiye’deki 36 Soroptimist Kulüp aracılığıyla, Türkiye’deki pek çok ilköğretim okuluna, ulaşmaya çalışılacak.”
Tek gala olacak
Hazırlanan tiyatro oyununun galası, ‘Uluslararası Kadına Karşı Şiddete Hayır’ haftası etkinlikleri kapsamında, 19 Kasım Cumartesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde tek gece olarak gerçekleştirilecek. Vallahi ben şimdiden merak ediyorum. O tarihlerde İzmir’de olursam, koşa koşa gideceğim.
Ayrıca, 25 Kasım ‘Uluslararası kadına şiddete hayır günü’nde ise, Karşıyaka çarşı girişinde, kısa bir tiyatro oyununu doğaçlama sergileyerek, direk halka da ulaşacaklar.
Bu uzun soluklu proje için, sponsor sorunu yaşadıklarını söyleyen Çakır sözlerini şöyle noktaladı;
“En iyiyi hedefleyen kız kardeşler, soroptimistler olarak bizlerin amacı, tek bir kadının veya tek bir çocuğun, şiddet görmesini engellemek bile olsa, bu konuda çaba göstermektir.”
Biraz da magazin
Gülben çok akıllı
Sabah programları başladı. Spor nedeniyle pek fazla izleyemiyorum. Özellikle kadın kuşağında, kıyasıya bir yarış var. Bir tarafta iki hemşerim, Show’da Bayan Kahkaha Saba Tümer, TNT’de Petek Dinçöz, diğer tarafta Beyaz TV’de Seda Sayan, Kanal 7’de yabana atılmayacak bir reytingle İkbal Gürpınar... Şimdi de 19 Ekim’de Gülben Ergen başlıyor. Daha doğrusu geçen yıl program yaptığı TRT-1’de, yeniden ekranlara dönüyor. Rakiplerini izleyerek ve ona göre bir format yapacak olan Gülben’in yapım şirketi, benim de yıllardır çalıştığım, Artı Film. Yapımcısı ve editörü de sevgili arkadaşım Murat Hocaoğlu. Bakalım bu yarışın galibi sezon sonunda kim olacak?
Paylaş