Semra Akkuş Akman

Demet Akalın’ın kızı Hira’nın hastalığı nedir?

12 Şubat 2015
Hemanjiom adı verilen bu sağlık sorunu hakkında merak edilenler…

Hemanjiom erken çocukluk çağının en sık görülen selim tümörlerindendir. Kılcal damar hücrelerinin çoğalması sonucu ortaya çıkar. Hemanjiomlar doğumdan itibaren vardır ancak görünür hale gelmesi birkaç haftayı bulabilir. Prematüre bebeklerde ve kız çocuklarında daha sık görülür. Halk arasında yaygın olan yanlış kanının aksine annenin hamileliğinde yediği veya yaptığı bir şeyle alakası yoktur. Hemanjiomlar; yüzesel, derin veya mix tipte olabilir. Yüzeyel alanlar deriden kabarık, çilek şeklinde ve kırmızı renktedir. Derin olanlar deri altında mor veya mavi renkte görülür.

Hemanjiomlar doğumdan 8 aya kadar hızlı büyüme, 8 aydan 1 yaşa kadar aynı kalma, bir yaşla beş yaş arasında gerileme dönemindedir. Vücutta beşten fazla hemanjiom varlığında iç organlar özellikle karaciğer hemanjiom varlığı açısından taranmalıdır. Bu durumda en çok kafa ve karın ultrasonu istenilir.

[forum_post_id=1754]

Hemanjiomlar en sık (%50-60) baş, boyun bölgesinde görülür. Bu gurubun çok büyük kısmı geriler. Hemanjiom bazı organların komşuluğunda olup hızlı büyüdüğünde yaşamsal fonksiyonları etkileyebilir. Göz küresini iten bir hemanjiom görme kaybı yapabilir. Soluk borusuna bası yapan bir hemanjiom solunumu zorlaştırabilir. Karaciğerdeki hemanjiom karaciğer ve kalp yetersizliğine neden olabilir. Hemanjiomlarda görülen diğer komplikasyonlar ülserleşme, enfekte olma ve kanamadır. Ülserleşme iz kalmasına neden olabilir. Enfekte olduğunda hızla tedavi edilmelidir. Kanama ile karşılaşıldığında ise steril bir gazlı bezle bası yapıp, 10-15 dakikada kanama durmaz ise hekimle bağlantıya geçilmelidir. 

Hemanjiomların çoğu kendiliğinden geriler. Gerileme döneminde lezyonun merkezinde renk solması, basıklaşma ve yumuşama görülür. Hekim tarafından sık aralıklarla takip edilirse, bir sorun olduğunda hızla müdahale edilebilir. Erken dönemde tedavi gerektiren olgular hayati organ komşuluğunda olup hızlı büyüyen olgulardır. Okul öncesi dönemde gerilemeyen olgularda tedavi düşünülmelidir. Tedavi seçenekleri beta blokerler, kompresyon sargıları, embolizasyon, lazer ablasyonu, iyonize radyasyon, kortikosteroidler ve alfa interferon gibi farklı seçenekler içerir, hastaya göre tedavi şekline karar verilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları UzmanıDr. Semra Akkuş Akman

Yazının Devamını Oku