Paylaş
Nedenini hemen söyleyeyim. Depremden birkaç gün önce ortalığın tenhalaşmasını fırsat bilip, aylar sonra ilk kez Urla’da deniz kenarında bir cafeye oturdum. Açık havada, sosyal mesafeye uygun uzaklıklardaki masalarda oturan birkaç müşteri dışında her şey normaldi.
VİRÜS BAYRAM ETTİ
Ancak, bir süre sonra yükselen seslerden arkamdaki masalardan birinin kalabalıklaştığını anladım. Dönüp baktığımda bağrış, çağrış kahkahaların gırla gittiği 6-7 kişilik bir grup gördüm. Giysilerinden belediye çalışanı oldukları anlaşılıyordu. Küçücük bir masanın etrafında maskesiz 25-30 santimlik mesafelerle burun buruna sohbet ediyorlardı. Gruptakilerden biri pozitifse, eminim karşısında bir sürü açık ağız bulan virüs bayram etmiştir.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir hastanın ortalama üç kişiye bulaştırdığını söylüyor. ABD’de bilim insanları yeni tip Kovid-19’un en kolay ağızda çoğaldığını bulmuş. Ağız boşluğunun, özellikle de tükürük bezleri, dil ve bademciğin, virüsün ortaya çıkması ve yayılması için en elverişli yerlerden biri olduğu anlaşılmış. En kolay girdikleri yer ise burun.
AİLE HEKİMİMİZ DE ÖLDÜ
Ancak, yukarıda anlattığım gibi işin ciddiyetini anlayamayan hala çok sayıda insan var. Onların sorumsuzluğunun cezasını ise en fazla doktorlar çekiyor. Daha geçen hafta bizim de Urla’daki aile hekimimiz Dr. Cengiz Çil, böyle vurdum duymazlar yüzünden Kovid-19’a yakalanarak hayatını kaybetti. Çil’in çok sevilen bir hekim olduğunu söyleyen doktor arkadaşları, “Biz göreve her zaman hazırız, ama halkımızdan da aynı duyarlılığı bekliyoruz. Lütfen maskeleri takalım, sosyal mesafeye dikkat edelim. Halk bizim için de bir şeyler yaparsa ölümleri aza indiririz” dedi. İnanılmaz büyük bir savaş veriyor doktorlar. Hakları hiçbir zaman unutulmayacak. Bizden tek istedikleri ise maske ve mesafe.
Dünya Sağlık Örgütü, ikinci dalgada yeni kısıtlamaların başlamasından iki hafta sonra Avrupa’da haftalık 2 milyon olan vaka sayısının 1 milyon 800 bine düştüğünü açıkladı. Fransa’da ise bu rakam yarı yarıya azalmış. Demek ki, kapanmak gerekiyormuş. İş öyle bir noktaya geldi ki, ya kapanacağız, ya öleceğiz.
Salgın sonrası dünya
KOVİD-19 salgınının dünyanın başına açacağı felaketlerle ilgili ilk uyarıları yapan isimlerden biri Microsoft’un kurucusu Bill Gates, pandemi sonrası iş hayatının eskisi gibi olmayacağını söylüyor. Gates, salgın bitse bile iş seyahatleri yüzde 50 azalacağı görüşünde. Bundan sonra iş seyahati ve yüz yüze toplantılar ancak beklentilerin çok yüksek olduğu işler için yapılacakmış.
Gates’e göre ofiste çalışma ise yüzde 30 azalacak. Twitter gibi pek çok şirketin bundan sonra sürekli uzaktan çalışma kararı aldığını belirten Gates kendi şirketleri Microsoft’un da hibrit bir modelle kısmen ofiste, kısmen evde çalışma modeline geçtiğini söylüyor.
Benzer gelişmeleri Türkiye’de göreceğiz. Özellikle iş seyahatleri ile bunlara bağlı havacılık ve konaklama gibi sektörlerin eski parlak günlerine dönmesi pek kolay görünmüyor.
Paylaş