Paylaş
Evde bebekler büyüyor, öğrenciler okula gidiyor, esnaf dükkan açıyor, işçi fabrikada çalışıyor, kahvede okey oynanıyor, meyhanede kadehler kaldırılıyor, düğün dernek oluyor. Bütün bu hengame arasında gelen güzel haberler ise kötü günlerin eninde sonunda biteceği umudunu canlı tutuyor.
İzmir- Londra hattı
Geçen hafta İzmir’le ilgili üç haber dikkatimi çekti. Bunlardan birisi British Airways’in yeniden İzmir – Londra direk seferlerine başlamış olması. Bu köşede bir çok kez yazdım. İzmir gibi yurtdışı yolcusu çok bir kentten Avrupa’ya gitmek için İstanbul’dan aktarma yapmak hem zaman, hem para kaybı. Herkesin Türkiye’ye sırt çevirdiği bir dönemde British Airways’in İzmir- Londra seferlerini başlatması hem anlamlı, hem de İzmir’in geleceğine olan güvenin önemli bir göstergesi.
Çin’e Afyon patatesi
İkinci olarak bir İzmir grubu Özgörkey’lerin ortakları Ata grubuyla birlikte Afyon’dan Çin’e Burger King’lerde satılmak üzere patates ihraç etme hazırlığı. Proje gerçekleşirse yılda 10 milyon dolarlık patates Çin’de Türklerin işletmesini yaptığı 500 Burger King restoranına gönderilecek. İleride Çin’e dondurma ve süt ihracatı da planlanıyormuş. Nüfusu 1.5 milyarı aşan Çin’e gıda ürünleri ihracat kapılarının Ege’den açılması patates üreticileri başta olmak gıda sektörü için umut veren haberler.
Bu gençlikte iş var
Bir başka umut verici gelişme ise İzmirli gençlerden geldi. Türkiye Sanayici ve İşadamları (TÜSİAD) tarafından düzenlenen “Bu gençlikte iş var” yarışmasının Türkiye üçüncülüğü İzmirli gençlere geldi. 9 Eylül ve İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencisi iki kardeş Cem Boyner’in danışmanlığını yaptığı proje ile tasarımcı ve moda markalarını buluşturan Türkiye’nin ilk sanal platformunu yapmışlar. Toplam 70 şehir, 144 üniversite ve 3 bin 195 öğrenci arasından İzmirli gençler gerçekten büyük bir zoru başarmışlar.
Otomotiv yan sanayine uyarı
Ancak bu güzel haberler arasında bir de uyarı haberi, özellikle otomotiv yan sanayinde dünya çapında üretim tesislerine sahip Egeli sanayicileri yakından ilgilendiriyordu. Uyarıyı yapan ise Sanayi Bakanı Fikri Işık. Bakan Işık “Günümüzde araçlarda kullanılan malzemelerin yüzde 70’i gelecekte kullanılmayacak. Bu tür gelişmeler, Türkiye için tehdit de, fırsat da olabilir. Hem ana, hem yan sanayiyi bu değişime hazırlarsak Türkiye olarak çok kazanç elde ederiz” dedi.
Otomotiv yan sanayi Atatürk Organize’den Manisa Organize’ye, Kemalpaşa’dan Aydın ve Denizli’ye bölgemiz için hayati önem taşıyan bir sektör. Yüzlerce fabrika ve binlerce işçi bu sektörde faaliyet gösteriyor. Telex, kaset, kaset çalar gibi modası geçen teknolojilerin bir zamanların dev sanayi kuruluşlarını nasıl zora soktuğu hala hatırlarda. İzmirli sanayicilerini geleceği çok iyi takip edip stratejilerini buna göre belirlemelerinde yarar var.
Paylaş