Paylaş
‘Fuar İzmir’i fotoğraflardan ve otoyolda önünden geçerken görmüştüm, ama bu kadar heybetli ve ihtişamlı olabileceğini kapısına gidinceye kadar hiç hayal edememiştim. Henüz gitmeyenler boşuna fotoğraflara bakıp ‘Fuar İzmir’ buymuş demesinler. Ana giriş kapısında gökyüzüne doğru yükselen sütunlar arasındaki merdivenlerden fuar alanına doğru tırmanırken “İşte uzay çağının İzmir’i” demekten insan kendini alamıyor.
Bugüne kadar İzmir’i saat kulesinden başka sembolize eden bir anıt yapı yoktu. Şimdi var. Fuar İzmir, mimari yapısı ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileriyle şimdiden İzmir’in anıt yapısı oldu bile. Fuar İzmir’i ziyaret edenlerin böyle bir yapıyı unutmaları ve başkalarına anlatmamaları mümkün değil.
Eksik yok mu var tabi. Bu kadar etkileyici bir yapı, afişlerinden, açılış etkinliklerine çok daha birinci sınıf bir tanıtımı hak ediyor. Yine de bu büyük eseri yaratan başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler.
Dünya mermerinin yüzde 40’ı Anadolu’da
Şimdi gelelim doğal taş fuarına. Taş denen nesnenin nasıl bu kadar gösterişli, nasıl bu kadar çok çeşide bürünebildiğini fuarı görmeyenler anlayamaz. Her biri adeta beş yıldızlı otel lobisini andıran stantlarda Çin’den, ABD’ye dünyanın dört bir yanından gelen alıcılar ve satıcıların ellerinde hesap makineleriyle pazarlıkları ise görülmeye değer.
Taşı sanat eserine dönüştüren makine, alet ve edavatların sergilendiği bölümde ise robotlardan, kaya bloklarına şekil veren dev makinelere kadar teknoloji harikası ürünleri görmek mümkündü. Bu bölümde en çok dikkatimi çeken ise, pek çok ürünün üzerinde şu firmaya satıldı gibi duyuruların asılmış olmasaydı. Zaten fuara kuruluşundan bu yana 20 yıldır katılan bir firma yöneticisi Can Ersoy, “Bu fuar bizi çok başka yerlere taşıyacak. Çok iyi iş oluyor. Her halde İtalyan Verona fuarını geçip dünyanın en büyüğü oluruz” diyor.
Ersoy, sohbetimizde dünya mermer yataklarının neredeyse yarısının yüzde 38 ile 40’ının Anadolu’da olduğuna dikkat çekip, “Katma değeri yüksek ürünler yapabilmek için teknolojiyi kendimiz geliştirmemiz gerek. Bunu başarırsak halen yaklaşık 3 milyar dolar olan ihracatımızın çok kısa sürede 25 milyar dolara çıkması mümkün” dedi.
Bence bu çok önemli bir nokta. Fuar İzmir yeni alt yapısıyla İzmir’de doğal taş teknolojileri geliştirecek araştırma merkezleri kurulmasına, bilimsel kongreler düzenlenmesine öncülük edebilir. Böylece gökyüzüne tırmanılıyor görüntüsü veren kapısı İzmir’i gerçekten uzay çağına taşıyabilir.
Stantların metre karesinin ortalama 180 ile 200 Euro olduğu fuara katılan 1.562 firma toplam 58 bin metre kare alan kiralamış. Buna göre basit bir hesapla bugüne kadar yaklaşık 400 milyon TL yatırılan Fuar İzmir daha ilk açılışında yaklaşık 30 milyon TL’sini geri ödemiş. Sırada birkaç gün sonra başlayacak yat ve tekne tutkunlarının fuarı “Boat Show” ve niceleri var. En karlı büyük yatırımların bile kendilerini 5 yıldan önce ödeyemedikleri bir ekonomik ortamda Fuar İzmir doğru bir yatırım olarak görülüyor.
Paylaş