Hüzün ve umut

Haberin Devamı

CUMARTESİ günü Radikal’in kağıda basılı son sayısını elime aldığımda 18 yıl gözümün önünden geçti. İlk sayısından başlayarak uzun yıllar çalıştığım Radikal’in ekonomi servisini genç arkadaşlardan bir ekiple kurmuştum. O günlerin çiçeği burnunda muhabirleri bugün ekonomi basınının önde gelen isimleri oldu. Hürriyet ve Posta’nın bugünkü ekonomi müdürleri Sefer Levent ve Ahmet Çelik, Radikal Ekonomi’de deneyimlerini artırmışlardı. Yakın zamana kadar dört ulusal gazetenin ekonomi müdürü Radikal’de görev yapan isimler arasındandı. Mahfi Eğilmez, Güven Sak, Fatih Özatay gibi Türkiye’nin önde gelen ekonomi yazarları da ilk kez Radikal’de kalem oynatmaya başlamışlardı.
Ben, Radikal’i çok sevmiştim. Tam anlamıyla ‘küçük dev adam’dı. Satış rakamı düşük de olsa haber ve yazarlarıyla her zaman etkisi çok büyük bir gazete oldu. Türkiye, Susurluk kazasının ardından ortaya dökülen karanlık ilişkiler ağını “Devlet çetesi” başlığıyla ilk kez Radikal’den öğrenmişti.
Radikal artık sadece sanal ortamda yayını sürdürecek. Gazetenin matbaada basılan son sayısı “Bize ayrılan kağıdın sonuna geldik” manşetiyle çıktı. Teknolojideki hızlı gelişim sonucu basın dünyasındaki dönüşümü özetleyen harika bir başlık.

Haberin Devamı


Basının kısa tarihi

KAĞIDA basılı Radikal tarih oldu. Ama sanal alemde hep var olacak. Tencere tava vererek gazete satışından nitelikli gazetecilik arayışlarına ve bugün karpuz gibi ortadan bölünmüş medya dünyasına kadar basının kısa tarihi var Radikal’in 18 yıllık geçmişinde.
Kağıt, haber ve yorumların insanlara ulaştırılması için kullanılan araçlardan biri. Bugün kağıdın yerini yavaş yavaş internet gazeteciliği alıyor. İster kağıt, ister internet... Önemli olan habercilikte güvenilir bir marka olabilmek. İnternette çıkan her habere güvenilmez. Ama haberin arkasında Hürriyet Dünyası, Radikal gibi haberciliklerini yıllardan beri kanıtlamış markalar varsa habere olan güven artar.
Bizim gibi gazeteyi elinde tutup hissederek okumaya alışmış kuşaklar için Radikal’in artık basılmayacak olması hüzün veriyor.
Ama cebimizdeki akıllı telefonlarla her saniye habere ulaşabilir hale gelmemiz ise umutlarımızı artırıyor. Teknoloji bizi artık hiçbir şeyin saklanamayacağı yeni bir dünyayla tanıştırdı. Balyoz Davası tahliyeleri bile teknolojik çözümlerin katkısıyla gerçekleşti. Diktatörlüğü düşünenlerin hevesleri kursaklarında kalacak çünkü teknolojiyle baş etmeleri mümkün değil.

Yazarın Tüm Yazıları