Eylül Ege’de başka güzel

EGE’de eylül en sevdiğim aydır. Sadece tezgahları dolduran salkım salkım üzümler, ballı incirler değil, 100 yıldır film şeridi gibi akıp giden kurtuluş günleri şenlikleri de Ege’de eylül ayını ayrı bir güzel yapar. Bugün 5 Eylül... Alaşehir, Salihli, Nazilli’nin kurtuluş günleri. Yarın da Balıkesir, Akhisar ve Söke kurtuluşlarının 100’ncü yılını kutlayacak.

Haberin Devamı

 

30 Ağustos zaferinin ardından ordumuz Akdeniz’e doğru akarken, her gün yeni bir il ve ilçenin kurtuluşunu müjdeleyen şu tabloya bir bakın:
1 Eylül’de Kütahya, Uşak, Kiraz’ın ardından 3 Eylül’de Tavşanlı ve Güney kurtuldu. Tarihler 4 Eylül’ü gösterirken Kula, Buldan, Tire ve Sarıgöl kurtuluyordu. Ordular İzmir’e yaklaşırken 5 Eylül’de Susurluk, Alaşehir, Salihli, Nazilli, Kuyucak, Sultahhisar ve Kınık düşman işgalinden kurtuluşunu ilan ediyordu. 6 Eylül’de Balıkesir, Akhisar, Söke ve 7 Eylül günü Aydın, İncirliova, Germencik, Kuşadası, Torbalı, Turgutlu ve Saruhanlı’da Türk bayrağı göndere çekiliyordu.
Artık İzmir’e çok yaklaşılmıştı. Takvimler 8 Eylül’ü gösterirken Manisa ve Selçuk kurtuluşunu ilan etti. Ve bütün dünyanın nefesini keserek izlediği yürüyüş 9 Eylül günü İzmir’in kurtuluşuyla tarihte yeni bir sayfa açtı. Aynı gün Ödemiş, Menderes ve Menemen de kurtuluyordu. O tarihlerde zor ulaşılabilen yerlerden Seferihisar ve Foça 11 Eylül, Kırkağaç 12 Eylül, Soma 13 Eylül, Bergama ve Dikili 14 Eylül, Urla ve Çeşme 16 Eylül, Karaburun ise 18 Eylül’de kurtuluşunu ilan ediyordu.
Böylece 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaliyle başlayan esaret 3 yıl, 3 ay 24 gün sonra sona ermiş, 9 Eylül 1922’de yeni bir Türkiye’nin doğumu dünyaya müjdelenmişti.
Bu hafta il ve ilçeleriyle Ege ve İzmir’in kurtuluşunu bir asır sonra yeniden kutlayacağız. Hasatları, kurtuluş şenlikleriyle eylül ayı Ege’de bir başka güzeldir.

----

100 yıl sonra hatırlansın

Haberin Devamı

BAŞKAN Tunç Soyer İzmir’in 100’ncü kurtuluş yıldönümüyle ilgili yaptığı açıklamalarda Türkiye’de bugüne kadar görülmemiş bir kutlama olacağını, 8, 9 ve 10 Eylül tarihlerinde kimsenin İzmir’den ayrılmamasını söylemişti. Beklenen an geldi. Bu hafta perşembe gününden itibaren asrın kutlamaları başlayacak.
Özellikle Gündoğdu Meydanı’nda yapılan hazırlıklardan farklı bir kutlama olacağı anlaşılıyor. Teknolojinin tüm imkanlarından yararlanarak sahnelenecek artırılmış gerçek destekli interaktif tiyatral şovda, kurtuluş mücadelesi ve İzmir’in kurtuluşu canlandırılacak. Kent tarihinin en büyük ışık ve sahne gösterisinde tam 180 dansçı ve 300 saha çalışanı görevli.
Aynı anda yüzbinlerce kişi tarafından izlenebilecek toplam bin 300 metrekarelik led ekranın kullanılacağı gösterinin, Türkiye tarihinin gelmiş geçmiş en büyük şov prodüksiyonu olacağı belirtiliyor. Gecenin finalinde ise Tarkan konseri var.
Başta gençler olmak üzere genç yaşlı bütün İzmirlilerin ilgisini çekecek bir program hazırlamış Büyükşehir Belediyesi. Daha önce bu yılki kutlamaların bizlerin bu günlere ulaşmasını sağlayanları gençlere anlatmak için büyük bir fırsat olacağını yazmıştım.
Dilerim her şey yolunda gider İzmir’in kurtuluşunu 100 yıl sonra bile hatırlanacak kadar güzel kutlarız.

Yazarın Tüm Yazıları