Paylaş
HER şey yolunda giderse, mermerde dünyanın ikinci en büyüğü olan Uluslararası İzmir Mermer Fuarı, mart sonunda Gaziemir’deki yeni fuar merkezinde yapılacak. Böylece profesyonel fuarcılığın adresi değişecek. Mermer, gelinlik, tarım, ayakkabı gibi ihtisas fuarları Gaziemir’e taşınırken Kültürpark’ta yeni bir dünya kurulmaya başlanacak.
İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, “Gaziemir’deki yeni fuar alanı kaldıraç işlemi görecek. Mermer Fuarı gibi yılda 10 adet dünya çapında fuar yaratmayı planlıyoruz. 12 aya yayılacak bu fuarların otelden restorana, taksiciden ayakkabı boyacısına toplumun her kesimine faydası olacak” diyor.
Peki, profesyonel fuarcılık Gaziemir’e gidince Kültürpark’a ne olacak? Son zamanlarda çok sorulan bu sorunun cevabını Örs şöyle veriyor:
“Her şeyden önce İzmir Enternasyonel Fuarı geleneği devam edecek. Yaklaşık 1.5 milyon kişinin ziyaret ettiği 82 yıldan beri var olan değeri yaşatacağız. Bütün firmalara da çağrıda bulunuyorum. Toplumun tüm kesimlerini bir arada buluşturan İzmir Fuarı gerçek bir test sahası. Ürünlerinizi ilk kez burada tanıtarak çok önemli geri dönüşümler alma şansını yakalayabilirsiniz. İzmir Fuarı turnusol kağıdı gibidir. Burada beğenilen bir ürün bütün Türkiye’de ve dünya pazarlarında başarılı olur. Beğenilmezse de büyük yatırımlar yapılarak piyasaya çıkmadan önce hatalarınızı gözden geçirme fırsatını yakalamış olursunuz.”
Bizim ‘Central Park’ımız zaten var
BİRÇOK Amerikan filminde karşımıza çıkan Central Park’ı görenler bilir. Yürüyüş yolları, göletler, konser ve spor alanlarıyla Central Park, New York’un merkezinde gökdelenler arasında gerçek bir vaha gibidir. Zaten New York’un en pahalı daireleri de bu parkın çevresine sıralanır. Her biri ayrı birer mimari tasarım harikası olan milyonlarca dolar değerindeki bu dairelerin uçuk kaçık rakamlarla ünlü işadamları ya da sanatçılara satıldığı haberleri medyada sıklıkla yer alır.
Aslında Central Park’taki gibi bir altyapıya bizim Kültürpark’ımız fazlasıyla sahip. Şehrin merkezinde artık anıt haline gelmiş ağaçları, gölet ve havuzları, geniş çimlik alanları, konser mekanları, spor alanlarıyla Kültürpark mükemmel bir yer. Ancak küçük rötuşlarla mükemmel hale gelebilecek bu alanı bozan gazino eskisi, kötü bir taşra kasabası görüntüleri yaratan mekan ve uygulamalardan kurtulmak şart.
Profesyonel fuarcılığın taşınmasından sonra Kültürpark’a yapılması planları Mehmet Şakir Örs şöyle özetliyor:
“İlk adım olarak artık fuarda makas değişimi yapmak gerekiyor. Fuarı sosyal, eğlence ve kültürel yanlarını öne çıkararak bir festival havasına dönüştürmek istiyoruz. Zamanla Ege Festivali haline çevrileceğini bugünden görüyoruz. Ancak fuarın yaşaması için gençlerle buluşması gerekiyor. Yaptığımız anketlerde gençlerin üçte birinin hiç fuara gelmediğini öğrendik. Onun için fuara gençlik aşısı yapmaya karar verdik. Gençlere neler beklediklerini sorduk. Bilişim, iletişim, motosiklet, bisiklet, otomobil gibi konular onların dikkatini çekiyor. Fuarda böyle köşeler yaratmaya çalışıyoruz. Ayrıca gençlerin eğlence taleplerine uygun pop ve rock konserleri, tiyatro, sinema, müzik ve diğer aktivitelerle ilgilerini çekmeye çalışıyoruz. Diğer öncelikli hedefimiz ise çocuklar. Bugünün çocukları 18 yıl sonra, fuar 100 yaşını kutlarken onunla birlikte büyümüş olsunlar istiyoruz. Fuar alanında bir çocuk köyü kuruyoruz. Ayrıca okullarla işbirliği yaparak fuar kulüpleri kurulmasını teşvik ediyoruz.”
Çimlere uzanıp konser dinlenecek
ÖRS, Kültürpark’ın geleceğiyle ilgili ikinci ve üçüncü adımları ise şöyle özetliyor:
“İkinci adım olarak Kültürpark’taki holler kongre merkezlerine dönüştürülecek. İzmir, uluslararası kongre turizminden büyük mekan eksikliği nedeniyle yeterli pay alamıyor. Yeni betonlaşma yapmadan bugün fuar alanı olarak kullanılan eski hollerin restorasyonuyla modern kongre merkezleri yaratacağız. Üçüncü adımda ise Kültürpark yeni kimliğine kavuşacak. Fuar zamanı dışında da halkın 12 ay devamlı yaşayacağı, çocukların, gençlerin, ailelerin toplanacağı bir alan olacak. Kütürel ve sosyal aktiviteler artacak. İsteyen çimlere uzanıp pop veya klasik müzik konseri dinleyecek. İsteyen koşup, yürüyerek spor yapacak. Gölet ve havuzlarda su ve ışık oyunları gibi aktivitelerle sürekli çekim merkezleri yaratılacak. Öncelikli hedefimiz, aileler akşamları yemek masasında bir araya geldiklerinde Kültürpark’ı üzerinde en çok konuşulan yerlerden biri yapmak.”
Paylaş