Facebook Snapchat'i bitirmeyi kafayı takmış; bu çok net. Pek çok özelliğini ilk Instagram'a alarak Snapchat'e büyük darbe indirdi indirmesine; ama olay Instagram'la sınırlı kalacak gibi değil. Facebook'a da yakında Hikayeler özelliğinin geleceğini biliyoruz; ancak öncesinde Whatsapp'a bu güncelleme geldi bile!
Ancak Whatsapp'ta olumlu tepkiler almadı bu özellik. Instagram'ın aksine Whatsapp'ta kendi adıma Hikayeler özelliğinin yoğun olarak kullanılmadığını görüyorum. Benim de açıkçası paylaşasım gelmiyor; hani Instagram neyse de Whatsapp'ta ayrıca görüntü paylaşmaya nedense ihtiyaç duymuyorum sanırım; çünkü bence Whatsapp bu iş için uygun bir mecra değil; sohbet eder konuşursun; ancak sosyal medya olarak bu uygulamayı kullanmaktansa gerçekten iletişim için bu uygulamanın daha çok tercih edildiği muhakkak.
Facebook, elbette Whatsapp'a bu özelliği getirerek yeni yeni bir şeyler deniyor şüphesiz; ancak siz de dikkat ettiğiniz üzere bu özellik pek tutmadı; üstüne de herkesin yoğun olarak kullandığı Durum ve Favori bölümleri atıldı.
Whatsapp, tepkilere kulak vererek Durum özelliğini geri getirdi getirmesine de bakalım Hikayeler özelliğini de aynı son mu bekliyor? Bekleyip göreceğiz.
Horizon Zero Dawn'da hayat verdiğiniz karakterin ismi Alloy. Daha bebekliğinden itibaren onunlasınız; onu büyürken izliyor, onunla beraber siz de öğreniyor, gelişiyor ve genç yaşlarına kadar kısa süreli de olsa Alloy'un yanında oluyoruz. Bu da karaktere oyunun en başından itibaren daha çok bağlanmamızı sağlıyor. Tabii oyun ilk etapta birbiriyle çelişen pek çok dış etkene de sahip. Modern teknoloji çağının beraberinde getirdiği demir leblebiler yani canavar makineler insanlığı esir almışken; nasıl oluyor da Alloy ve diğer kabileler hala oklarla, mızraklarla avlanabiliyor? İnsanlık neden eski çağlarda yaşamak durumunda?
Oyuna başladığnız anda daha küçük yaşlarınızda bile bu metal dinozorları yere indirmeye çalışıyorsunuz; inanılması güç ama bunu okla, mızrakla yapıyorsunuz; öyle gelişmiş teknolojik silahlarınız da yok!
Asıl sürprizi Nokia yaptı aslında. Aylardır 'geri dönüyor' iddialarına kulak kabartarak yaptığımız haberlerin ardından şirket gerçekten de yıllar önce milyonlarca satan Nokia 3310'u yenileyerek karşımıza çıkardı. Öyle Android'le çalışan bir telefon olarak da çıkmadı karşımıza; eskisi gibi Nokia kendi işletim sistemi Nokia Seris 30+'ı kullanmayı tercih etti. Tasarımı eski modele göre çok daha renkli elbette; özellikleri ise nispeten daha iyi sayılır! Fiyatı ise 50 dolar seviyelerinde. Türkiye'ye gelir mi bilinmez ama fiyatının çok daha yüksek olacağını söylemeye sanırım gerek yok.
Nokia 5
Nokia 3310 dışında Nokia 3, Nokia 5 ve Nokia 6 isimli üç farklı telefona daha imza atmayı ihmal etmedi şirket. Bu cihazlar Android işletim sistemiyle çalışan ve günümüz akıllı telefon tabirini hak eden cihazlar elbette ve orta segment telefon pazarını kızıştıracağa benziyor. Özellikle Nokia 3, Nokia 5 ve Nokia 6'nın tasarımının başarılı olduğunu söyleyelim; ama cihazı yakından kullanmadan son sözü söylemeyelim elbette.
Sanırım 5 yılı aşkın bir süredir eve televizyon almadım. Evet, teknoloji editörü olarak ömrüm belki bu cihazlarla geçiyor ancak kendi evimde kullandığım halen eski bir model. Bu aralar düşünüyorum, acaba ne almalıyım? Bu sorunun yanıtını beraber aramak istiyorum.
TV almayı düşünüyorsanız çok fazla opsiyonunuz var: HD, 4K, UHD, HDR, OLED, LED gibi gibi. Televizyonlar artık sadece bir ekrandan ibaret değil, birer bilgisayardan farkları kalmadı. TV kanallarını izlemek dışında internete de girebiliyoruz, YouTube gibi platformlardan film izleyip müzik de dinleyebiliyoruz.
Şimdi isterseniz TV alırken dikkat edeceğimiz hususlara maddeler halinde şöyle bir bakalım:
1. Görüntü kalitesi
TV alırken aklınızda olması gereken ilk şey görüntü kalitesi elbette. Ancak şunu da unutmamalı ki en iyi görüntü kalitesi beraberinde yüksek fiyatı da getiriyor. Yani bütçemize de bakarak optimum ürünü bulacağız. Örneğin en iyi görüntü kalitesini arıyorsak o halde TV ekranımızın OLED teknolojisini kullanıyor olması gerekiyor. LG'nin bu anlamda çıkardığı OLED TV'leri olduğu gibi Samsung'un da QLED adını verdiği modelleri bulunuyor. İkisi de üç aşağı beş yukarı benzer teknolojiler aslında.
Twitter, daha önceki süreçte kullanıma sunduğu onaylanmış profil rozetlerini sınırlı sayıda kullanıcı kitlesine dağıttığı gerekçeleriyle eleştirilere maruz kalmıştı. Twitter'ın, spor, siyaset, magazin, basın vb. mecralardan tanınmış kişilere, ünlü markalara sağladığı onaylanmış profil rozetlerinin şimdiki süreçte daha fazla kullanıcıya ulaşabileceği yeni bir bağlantısı var artık.
2009 yılı itibariyle kullanıma sunulan özellik, günümüze dek yaklaşık 200 bini aşkın onaylanmış profilin meydana gelmesini sağlamıştı.
Uygulama bünyesinde profillerin güvenilirlik ve tanınmışlık düzeylerini öne çıkaran rozetler, Twitter'ın yeni kararıyla daha fazla kişiye ulaşabilecek.
Kullanıcıların onaylanmış profil rozetlerine sahip olmaları için izlemeleri gereken birkaç aşama bulunuyor:
İlk olarak yeniden kullanıcıların başvurusuna açılacak doğrulama paneline, onaylanmak istenen kullanıcı adı yazılacak.
Daha güvenilir bir profil deneyimine sahip olunması için kullanıcılarıntelefon numarası, e-posta adresi, tam teşekküllü profil bilgileri panele kaydedilecek.
İsviçreli, İsveçli bilim adamlarının geliştirdiği yeni nesil bataryaların günlerce ve hatta haftalarca kullanıcıları prizden uzak tutacağına dair zaman zaman haberler alıyoruz; ancak bunların hiçbiri bir türlü hayatımıza girmiyor ve hep bilim adamları yaptığıyla kalıyor. En iyisi biz bilim adamlarını beklemeyeli bırakalım da kendi başımıza batarya ömrünü nasıl artırabiliriz, ona bakalım!
Arka plan etkinliğini azaltın
Bu ipucumuz, muhtemelen herkesin işine gelmeyecek. Ancak arka plandaki uygulamaların çoğunu kapatmak, onların pili tüketmesine engel olacaktır. Twitter'da birisi sizden bahsettiğinde uyarı almak çok önemli değilse, bu işlevi kapatabilirsiniz. Benzer biçimde Drive, Amazon gibi arka planda çalışması çok gerekli görmeyen uygulamaları "Background App Refresh" bölümünden kapatarak, arka planda işlem gücünü kullanmalarına engel olabilirsiniz.
Belirli uygulamaları daha az kullanın
Facebook, Twitter gibi uygulamaların arka planda çalışmasına engel olduğunuzda, bu sefer onları sıkça kontrol etmenizi söyleyen bir dürtüyle baş başa kalabilirsiniz. Ancak Facebook gibi bazı uygulamalar, pil ömrüne fark edilir derecede etki edebiliyorlar. Hangisinin daha çok pil harcadığını anlamak için tüketimi takip etmeniz gerekiyor. Pili sohbet etmediğiniz zamanda bile hızla tüketen uygulamalar arasında Google Hangouts'un da bulunduğunu söyleyelim.
Uyarılar
3D TV'nin resmen öldüğünü artık söyleyebiliriz; zira bugüne kadar ısrarla 3D TV üretimini durdurmayan LG ve Sony de bu alanda artık yer almıyor. Dolayısıyla 3D TV'yi sahiplenen ufak çaplı markalar dışında hemen hiçkimse kalmadı.
AVATAR İLE 3D TV RÜZGARI BAŞLAMIŞTI
Avatar'ın vizyona girmesiyle birlikte 3D teknolojisi zirve yapmış ve şirketler birbiri ardına yeni 3D TV'leriyle tüketicilerinin karşısına çıkmak için sayısız reklam kullanmıştı. Ancak Avatar'ın üzerinden geçen 7 yılın ardından bu teknolojinin tutmadığı görüldü. Bugün için daha çok sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve diğer giyilebilir cihazlarda tercih edilen bu teknoloji artık başlı başına hiçbir şey ifade etmiyor.
Uygulamalar telefon geliştiricileri için ciddi bir ekosistem. Apple'ın uygulama mağazasında her gün yüz binlerce uygulama telefonlara indiriliyor. Bazıları adını duyurmayı başarıyor ve milyonlara ulaşıyorken, bazı işe yarar uygulamalar ise kendini tanıtma şansı bulamayıp yok oluyor.
Şimdi isterseniz benim de kullandığım ve faydasını fazlasıyla gördüğüm uygulamalara şöyle bir göz atalım; ilginizi çekerse, herhangi bir ücret ödemeden de hemen deneme şansınız var nasılsa!
Wetransfer