Paylaş
OKULLARIN bir kısmı açıldı bir kısmının ise açılmasına günler kaldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da gündem hiç değişmiyor. Müfredat, kayıt parası, okul ücreti ve servisler. Geçen hafta okul bahçesindeki silahlı servis çatışmaları manşetlerdeydi. Bu konularda Hürriyet’te çok ayrıntılı haberler yer aldı. Ben konuyu şimdi de okul servislerine ödediğimiz ücretlere getirmek istiyorum. Evlerle okulların arasının açılması nedeniyle toplu taşıma araçlarına alternatif olan servis şirketlerinin sayısı her yıl katlanarak büyüdü. Türkiye genelinde 40 bin adet okul servis aracı hizmet veriyor. Bugün sadece İstanbul’da okul servisi pazarının büyüklüğünün 1 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Tabii ki bu para, son halka olan vatandaşlardan yani ailelerin cebinden çıkıyor. Peki ama ödediğiniz servis ücretine ne kadar hakimsiniz? Servis ücretlerinin neye göre hesap edildiğini biliyor musunuz? Hepsinden önemlisi sizden olağandışı bir servis ücreti istenirse bu durumda ne yapmanız gerektiğinden haberdar mısınız?
İşe ödemeniz gereken servis ücretlerini belirterek başlayalım. Her ilde yetkili kuruluşlar tarafından mesafeye göre o yıl ödenmesi gereken servis ücretleri duyuruluyor. Servislerin tümü bu tarifeye göre sizden ücret istemek zorunda. Buna uymayan servis şirketini o ildeki yetkili kuruluşa şikayet etmeniz gerekiyor. O kuruluşlar da haksız ücret talebini yerinde bulursa, mutlaka dönüp servis şirketine indirim yaptırıyor.
Geçen günlerde bana ulaşan bir veli mesajı aslında servis ücretlerinin nasıl suistimal edilebildiğini ortaya koyuyor. İstanbul’da yaşayan veli geçen yıl kendisinden 11 km için 5490 TL ücret istendiğine, bunun üzerine UKOME Beyaz Masa’ya şikayette bulunduğuna ve ücretin 4000 TL’ye düştüğüne dikkat çekiyor. Veli diğer velileri de benzer yol izlemeleri için uyarıyor.
Okul servisleri hem güvenlikleri hem de ücretleriyle her yıl yeni eğitim döneminde gündem olmaya devam ediyor.
HAKKINIZI ARAYIN!
Dün Anadolu Ajansı’nda yer alan bazı illerde belirlenen servis ücretlerini tam liste olarak yayınlıyorum. Listeye bakıp sizden istenen ücretlerde olağandışı farklılıklar varsa mutlaka hakkınızı arayın.
Bu arada özellikle belirtmem gereken bir iki nokta var. İstanbul’da köprü geçiş ücreti pay edilip fiyatlara ilave ediliyor. Etüt için yapılan taşımalarda servis ücretine en fazla yüzde 30 ilave edilebiliyor. Ayrıca rehber personel bulundurulması zorunlu olan servislerde rehber personel ücreti de ilave ediliyor.
Servis ücretleri konusundaki şikayetlerin İstanbul’daki muhatabı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) geçen yıllarda velileri şu şekilde uyarmıştı:
“Hiçbir şekilde bu ücretlerin üzerinde taşıma bedeli talep edilemez. Bu ücret tarifesi gidiş-dönüş ücreti olup mesafe ölçümü sadece ev ile okul gidiş mesafesi olarak alınacaktır. Ayrıca dönüş için mesafe tayin edilmeyecek ve ilave ücret ödenmeyecektir. Konuyla ilgili şikayetlerinizi ‘153’ Alo Beyaz Masa’ya iletebilirsiniz.”
Ben de okul servisine ücret ödeyecek tüm vatandaşları uyarıyorum. Ücretinizi kontrol edin, uymayan varsa bildirip indirim talep edin.
YURDUMDAN EMLAK VERGİSİ MANZARALARI
BELEDİYELERE ödenen, Takdir Komisyonları tarafından belirlenen emlak vergisi bu köşede defalarca konu ettim. Sistemin yanlışlığını ve baştan ele alınması gerektiğini de yazdım. Hatta mütevazı olmayayım bu konuda uyuyan bir devi uyandırdığımı da söyleyebilirim. “Hakkınızı arayın, son güne kadar dava açma hakkınız var, mahkemeye giderseniz bunun ücreti var, toplu da dava açabilirsiniz, kişisel de vs” Konunun her aşamasını detaylarıyla yazdığımı düşünüyorum. O kadar çok okur mektubu aldım ki... Kimi teşekkür etti, kimi yetersiz buldu, kimi mahkemeye ödediği parayı benden istedi, kimi de kendisine ulaşan saçma cevapları bana iletti. İşte o saçmalıklardan sadece ikisini aktarıp konuya ‘şimdilik’ nokta koyuyorum:
OKUR 1: Sizin de öneriniz üzerine mahkemeye başvurdum. Oturduğum evin kendime ait olduğunu belirtip bu ev için belirlenen ücrete itiraz ettim. Mahkemeden gelen cevap şok etti. Evimin adresinin tam olarak belirlenemediğini belirten mahkeme ne hikmetse bana bu cevabı posta ile ulaştırmayı başardı. Ev aynı ev, adres aynı adres...
OKUR 2: Yüzde 500 artış karşısında belediye başkanlığına itiraz bulunup, İl Takdir Komisyonu’nun yüzde 40 artış belirlediğine dikkat çektik. Gelen cevap: Artışlar enflasyona göre belirlenmiyor, İl Takdir Komisyonları belirliyor... İyi de biz ne dedik ki?
DİJİTAL UYANIKLAR
Geçtiğimiz hafta sosyal medyada ilginç bir ilan mesajıyla karşılaştım. Bu ilan aracılığı ile satılan kutuyu alırsam, bundan sonra dijital platformlar, ne kadar TV kanalı varsa hepsi emrime amade olacaktı. Üstelik tüm kanalları Full HD izleyecek beş kuruş da para vermeyecektim. Konuyu inceledim olayın arkasından tam bir uyanıklık çıktı. Bu kutuyu alırsanız çöpe atmak zorunda kalırsınız. 139 TL’ye kargo dahil satışa sunulan alet aslında karasal dijital bir anten. Her şey iyi güzel de Türkiye’de karasal dijital yayın yok ki? Bu yeni dolandırıcılık yöntemine sakın ola kanmayın...
Paylaş