Paylaş
BÖYLE KURULDU...
“1987 yılında Sayın Turgut Özal bizleri çağırıp 20 -30 kişilik bir toplantı yaptı ve Sakıp Sabancı, Asım Kocabıyık, Jak Kamhi, Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit, Necati Akçağlılar gibi çok değerli büyüklerimiz ve işadamlarının da aralarında olduğu bu gruba ‘Bu örgütlenmenizi bütün dünyaya yayacaksınız’ talimatı verdi. Biz de öyle yaptık. Gururla, onurla, dayanışma ile çalıştık, Yurtdışında tanıdığımız, iş yaptığımız tüm şirketleri toplantılarımıza davet ederek ülkelerimiz arasındaki ilişkileri desteklemeye davet ettik. Türkiye ihracatının yüzde 70’ini yapan şirketlerin içinde olduğu bir yapı kurduk.”
Zeynel Abidin Erdem.
BÖYLE KAPANDI.....
“....DEİK’in tüzel kişiliği son bulmuştur. DEİK çatısı altında 5 kıtada bugüne kadar yürüttüğünüz özverili çalışmalar ve kıymetli emekleriniz için teşekkür ederim. Koyduğumuz ekonomik hedeflere ulaşma yolunda sizlerle, devletimizle, üniversitelerimizle ve halkımızla el ele verip, var gücümüzle ülkemize hep birlikte hizmet ettik. DEİK sizlerin katkılarıyla ülkemizin zenginleşmesine hizmet etti. DEİK çatısı altında bugüne kadar, Türkiye’nin ekonomi diplomasisine ve dış ticaretinin artışına yönelik çalışmalardaki yakın işbirliğiniz ve başarılı çalışmalarınız için teşekkür eder, sizlere başarılar dilerim.” Rifat Hisarcıklıoğlu.
YENİSİ YOLDA
Eski DEİK dün itibariyle kepenk indirdi. Ekonomi Bakanlığı’nın kuracağı ‘yeni DEİK’ ise pazartesi ya da salı günü çıkarılacak bir yönetmelikle kurulacak. Bu yönetmelik mevcut yönetimin ve iş konseyi başkanlarının da geleceğini belirleyecek. Başta Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere DEİK’te gönüllü olarak görev alan iş dünyasının ünlü isimleri sessizliğini koruyor. Bir bölümü konuşmak istemiyor, bir bölümü ise görüşlerini ‘yazılmamak kaydıyla’ paylaşıyor. Çıkardığım sonuç şu. DEİK’in bir torba kanun içinde, bir gecede, aniden, oldu-bitti ile Ekonomi Bakanlığı’na bağlanması iş dünyasının onurunu kırmış.
DEİK’le temas için gelen Çin heyeti ortada kalmış, Hırvatistan Ekonomi Bakan Yardımcısı da öyle... Önde gelen bir iş insanı kalplerinin kırıldığını şu sözlerle özetledi dün: “Bu iş daha kibar yapılabilirdi. Yasa çıkarılacaksa istişare edilirdi, neyi kaçırıyoruz ki. Hadi istişare edilmedi, bir madde ile geçiş süreci konulabilir, hem DEİK personeli hem de İş Konseyi başkanları kadük duruma düşürülmezdi. 27 yıllık birikimi olan bir kurumun bir gecede bu şekilde yok edilmesi içimize dokundu.”
YİNE GÖREV ALIRIZ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi dün DEİK’in bakanlık bünyesine alınmasının gerekçesini, “Faaliyetlerinden haberimiz olmuyordu” şeklinde özetledi. İş dünyasından edindiğim izlenim bakanın sözleriyle örtüşmüyor.
Örneğin, görüşüne başvurduğum Türk-Fransız İş Konseyi Başkanı Sani Şener, “Bugün için Türk-Fransız İş Konseyi Yönetim Kurulu toplantısı vardı. İptal oldu DEİK kapandı dediler, şaşırdım. Biz zaten sürekli Ekonomi Bakanlığı ile beraber hareket ediyorduk. Bundan sonra da devlet benden isterse görevimi sürdürürüm. Ama bakanlık iş dünyasıyla ne şekilde bir yapı kuracak o önemli” dedi.
Konsey başkanlarının genel havası Sani Şener gibi. Eğer bakan isterse konsey başkanlarının büyük bir bölümü bakanlığa bağlı ama yine gönüllü olarak görevini sürdürecek.
Bu isimlerden biri de kuruculardan Zeynel Abidin Erdem. Erdem dün şunları söyledi: “1987’den bu yana bizzat şahsi bütçemizden harcayarak ülkemizin kalkınması, uluslararası platforma taşınması, ihracatın arttırılması ve barışın sağlanması, diyalogun kurulması için her türlü çalışmayı yaptık. 5.5 milyon kişiye direk ulaşarak Asya’da, Afrika’da ticaret yapan insanların ülkemiz ile diyaloglarının kesilmemesi için çalışan bu kurumda görev almayı şeref addederim. Bugün bizler organizasyonlarımızın yapısı değişse de ülkemize her türlü desteği vermeye devam etmek istiyoruz.”
Bakalım yönetmelik nasıl çıkacak? İş dünyasının hangi ünlü isimleri bakana bağlı DEİK’te görev almayı sürdürecek?
Paylaş