KARA Kurmay Yarbay İlkay Nerat, 5 Mayıs 2002 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Irak’taki Birleşmiş Milletler askeri heyetine atandı.
Yarbay Nerat Irak’a doğru yola koyulduğunda, Türkiye’de Başbakanlık koltuğunda Bülent Ecevit oturuyordu. Nerat’ın Irak’taki görevi 22 Mart 2003 tarihinde sona erdi. Dönüşünde üç aylık bir süre için Tekirdağ’daki 8’inci Zırhlı Tugay emrine verildi. Bu sırada Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti iş başındaydı.
BM HEYETİNDEN SİLİVRİ’YE
İlkay Nerat’ın ismi, iddianamede Balyoz darbe girişimi çerçevesinde hazırlandığı ileri sürülen “Görevlendirmeye Yetkili Personel EK-A” belgesinde geçiyor. Savcılar, ağırlıklı olarak bu belgeden hareketle kendisinin darbe girişiminde yer aldığını ileri sürüyor. TÜBİTAK raporuna göre, bu belge 1’inci Ordu Komutanlığı’nda 13 Kasım 2002 tarihinde oluşturulmuş ve 18 Aralık 2002’de son kez kaydedilmiştir. Savcıların darbenin provası olarak gördükleri 1’inci Ordu karargahındaki plan semineri de 5-7 Mart 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. İlkay Nerat, 4 Mayıs 2010 tarihinde davetle gittiği Özel Yetkili Savcı’ya savunmasını yaparken, darbe hazırlığına sahne olduğu öne sürülen bu tarihlerde kendisinin yurtdışında olduğunu kanıtlayan resmi belgeleri sunmuş, ardından serbest bırakılmıştır. Halen Üçüncü Kolordu Komutanlığı’nda Kurmay Albay rütbesiyle görev yapan Albay Nerat, Balyoz davasının 27 numaralı sanığı olarak bugün Silivri’de adaletin karşısına çıkacaktır.
BALYOZ SIRASINDA PAKİSTAN’DAYDI
Balyoz iddianamesinin 74 numaralı sanığı Hasan Hakan Dereli, Harp Akademisi’nde kurmay albay rütbesiyle görevli iken 28 Ağustos 2002 tarihinde Pakistan Ulusal Savunma Koleji’ne gönderilmiştir. Dereli’nin görevi 5 Temmuz 2003 tarihinde sona ermiştir. Bir başka anlatımla, Balyoz’a ilişkin suçlamaların konusu olan fiillerin meydana geldiği tarihlerde Albay Dereli yurtdışında bulunmaktadır. Halen İzmir’de emekli hayatı yaşayan Dereli’nin, 23 Mayıs 2010 tarihinde davetle gittiği İzmir’deki Özel Yetkili Savcı’ya sunduğu Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan alınmış resmi belgeler ifadesinde de yer alan bu bilgeleri teyit ediyor. Ancak Balyoz çerçevesindeki görevlendirmelere ilişkin EK-A belgesinde, Dereli darbe hazırlığında görev üstlenmiş gözüküyor. Savcıların da kanaati aynı yönde olduğu için kendisi bugün Silivri’de sanık sandalyesinde oturacaktır.
SARAYBOSNA’DA NATO GÖREVİ
Yine Ek-A belgesinden ismi geçen Orkun Gökalp, Balyoz davasının 17 numaralı sanığıdır. Gökalp 1’inci Ordu Komutanlığı Muhabere Başkanlığında yarbay rütbesiyle görevli iken Saraybosna’daki NATO İstikrar Gücü’nde görevlendirilmiş ve 26 Kasım 2002 ile 27 Mayıs 2003 tarihleri arasında Bosna’da kalmıştır. Halen albay rütbesiyle 1’inci Ordu Muhabere Merkezi’nde görevli olan Orkun Gökalp, 10 Mayıs 2005 tarihinde Özel Yetkili Savcı’ya savunmasını yaparken, pasaportunun fotokopisi ile dönemin NATO Genel Sekreteri George Robertson’un kendisine verdiği NATO madalyasının bir fotokopisini de sunmuştur. Bu fotokopi Gökalp ile ilgili delil dosyasına yer alıyor.
ABD DENİZ KOMUTA KOLEJİ’NDE EĞİTİM
Kara Kuvvetleri’nden Deniz Kuvvetleri’ne geçelim ve iddianamenin 107 numaralı sanığı Deniz Kurmay Albay Muharrem Nuri Alacalı’nın durumuna bakalım. İddianamede Alacalı’ya yöneltilen en önemli suçlama, darbe hazırlıkları çerçevesinde “DZKK/Bilgi Notu Ek-E” belgesini hazırlamış olmasıdır. Bu, “Ankara bölgesinde görevli müzahir subay ve astsubayların listesi”dir. TÜBİTAK, dijital veriler üzerinde yaptığı inceleme sonucunda Savcılığa bu belgenin Nuri Alacalı tarafından yazıldığını bildirmiştir. Ek klasörler arasında yer alan TÜBİTAK raporuna göre, belgenin oluşturulma tarihi 1 Ocak 2003, son güncelleme tarihi ise 27 Şubat 2003’tür. Alacalı, Kurmay Albay rütbesiyle Gölcük’te görev yaparken Balyoz’un ilk dalgasında 23 Şubat 2010 tarihinde Gölcük Merkez Komutanlığı tarafından yakalanıp Beşiktaş Adliyesi’ne getirilmiş ve ertesi gün Özel Yetkili Savcı’nın karşısına çıkmıştır. Alacalı, ifadesinde 29 Temmuz 2002 ile 20 Haziran 2003 tarihleri arasında ABD Deniz Komuta Koleji’nde eğitim gördüğünü bildirmiştir. Alacalı’nın Savcı’ya sunduğu belgeler arasında durumunu kanıtlayan resmi yazıların yanı sıra pasaportunun ilgili sayfalarının fotokopileri de var. Ek klasördeki delil dosyasında bulunan fotokopilerdeki giriş çıkış damgaları bu tarihleri doğruluyor. Savcı, gözaltındaki Alacalı’yı bu ifadeden sonra serbest bırakmıştır. Ancak yaptığı savunma ve sunduğu belgeler Alacalı’yı sanık olmaktan kurtaramamıştır. Alacalı geçen temmuz ayında davaya bakacak olan 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında yakalama kararı çıkartılan subaylar arasındaydı. Bugün Silivri’de başlayacak olan Balyoz davasında isimleri kamuoyunda pek duyulmamış bu durumdaki sanıklar da var.