Denizli ve İç Ege ’de seçim dinamikleri

İLHAN Cihaner, tiril tiril açık renk takım elbisesi, beyaz gömleği ve kırmızı kravatı ile bir milletvekili adayından çok, başsavcılık makamındaki görevine gitmiş bir yargı adamı gibi duruyor.

Haberin Devamı

Denizli’nin merkezindeki seçim bürosunda yaptığımız sohbette, siyasete intibak ettiğini anlatırken “Son bir buçuk yılı o kadar yoğun yaşadım ki, şaşırma duygum zaten törpülenmiş durumda” diyor. Bazı dini cemaatleri hedef alan bir soruşturma yürütürken tutuklanmasına varan olaylar zinciriyle adı birden ön plana çıkan Cihaner’in, CHP’nin bu kentte kontenjana ayırdığı ikinci sıradan milletvekili adayı yapılması, yerel düzeyde olduğu kadar ulusal düzeyde de dikkatlerin Denizli’ye çevrilmesine yol açtı.

KRİZİN SARSTIĞI BİR KENT

Denizli deyince biraz duralım. Burası Türkiye’nin girişimcilik ruhu en yüksek kentlerinden biri. 1980 sonrasında özellikle tekstil alanında yaptığı sıçramayla büyük bir başarı öyküsüne imza atmış bir kent Denizli.

Ama Denizli bugün şikâyetçi. Nedeni, hükümetin 2005 ve 2009 yılında yaptığı teşvik düzenlemelerinde Denizli’yi gelişmiş kent statüsünde sayması. Denizli bu nedenle önemli teşvik avantajlarından yoksun kalınca, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Manisa gibi kentlerle rekabetinde handikaplı bir duruma düşmüş. Bu düzenlemeler, Denizlili girişimcilerin bazı yatırımlarında cazip teşviklerden yararlanmak üzere Uşak ve Afyon gibi çevre illere yönelmelerine yol açmış.
Ve 2008 ekonomik krizi Denizli’yi gerçekten vurmuş. Kayıtlı 30 bin dolayında işçi işsiz kalmış. Buna karşılık Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 32 yaşındaki avukat kökenli İl Başkanı Avni Örki, “Ekonomi yeniden büyüyünce istihdam rakamlarında 2008 düzeyini yakaladık” diyerek, durumun kontrol altına alındığını söylüyor.
Denizli Sanayi Odası’nın verileri de 30 bin dolayındaki iş kaybının önemli ölçüde telafi edildiğini söylüyor. Ancak kapanan fabrikaların bir bölümünün açılmadığı da bir sır değil. Denizli, bütün olumsuzluklara rağmen 2010’da gerçekleştirdiği 2.5 milyar dolarlık ihracat ile sıralamada Türkiye sekizincisi olmuş.

REFERANDUMDA ‘HAYIR’ DEDİ

Denizli ekonomik krizin etkilerini üzerinden atmaya çalışırken, kentte 12 Haziran seçimine dönük kıyasıya bir yarış sürüyor. Denizli, iç Ege dinamiklerini okumak bakımından ilginç bir laboratuvar. Bir kere, anayasa referandumunda Ege ve Akdeniz sahil şeridinde esen ve önemli ölçüde bu bölgeyi de kapsayan “Hayır” rüzgârı, Denizli’yi de etki alanına almış. Denizli yüzde 54 ile “Hayır” diyen illerden.

Denizli’de bu sonucu hangi dinamikler yarattı? 2009 yerel seçiminde il genel meclisi için CHP’nin aldığı yüzde 30.1 ile MHP’nin aldığı 21.9 oranındaki oyun önemli ölçüde kalıcılaşıp, referandumda “Hayır”a dönüştüğü anlaşılıyor. Doğu ve Orta Anadolu MHP tabanında “Evet” yönünde meydana gelen çözülme, Denizli’de ve önemli ölçüde İç Ege’de tekrarlanmamış.

CHP’nin bu seçimde Denizli’deki en büyük avantajı önseçim yapmış olması. Denizli’nin kıdemli siyasetçilerinden Adnan Keskin’in birinci çıktığı bu yarış, bütün parti örgütüne dinamizm getirmiş. 2007’de 2 milletvekili çıkaran CHP, bu kez 3 sandalyeyi hedefliyor.

Buna karşılık iktidar partisi, sahip olduğu 4 milletvekilliğinin 3’e düşmesine kolay kolay razı olacak gibi görünmüyor. Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, bu kez birinci sıradan milletvekili adayı. Adalet ve Kalkınma Partisi, oldukça kuvvetli bir kampanya yürütüyor Denizli’de.

TBMM’deki 7 sandalyenin 2007’de olduğu gibi iktidar 4, ana muhalefet 2, MHP 1 şeklinde dağılması ya da sonucun 3-3-1 çıkması üzerinden başlıca iki senaryo ön plana çıkıyor.

DP OYLARI NEREYE GİDER?

Demokrat Parti’nin eski kalelerinden biri olan Denizli’de sonucu belirleyecek olan önemli faktörlerden biri, DP oylarının durumu. İktidar partisi, bu kentte 2007’de yüzde 43’e kadar yükselmesini önemli ölçüde merkez sağ oyları kendisine çekmesine borçlu. Ancak 2007 seçiminde sandıkta hâlâ yüzde 8’lik kemikleşmiş bir DP tabanı vardı.

Bu seçimde Denizli’de bu oyların ne kadarının yine DP’de kalmaya devam edeceği, kopabilecek oyların iktidar partisi ile CHP ve MHP adresleri arasında nasıl dağılacağı sorusunun yanıtı önem taşıyor.

Aslında Denizli’de karşımıza çıkan bu soru, Türkiye’nin tümü için geçerli. 2007 genel seçiminde Türkiye toplamındaki yüzde 5.4 tutarındaki DP oyunun eski yerinde mi kalacağı, yoksa başka nehir yataklarına mı yöneleceği, seçimin sonucu üzerinde kritik bir etki yaratabilir.

Yazarın Tüm Yazıları