Rusya krizi üzüm ihracatını vurduDENİZLİ’nin Buldan İlçesi’ne bağlı Yenicekent Beldesi’nin Belediye Başkanı Hamdi Akkan, yılda ortalama 115 bin ton sofralık üzümün yetiştiği beldesini Rusya krizinin vurduğunu söyledi.
Başkan Akkan ile belde sorunlarını ele aldık.
Bize Yenicekent’i anlatır mısınız?
- Beldemiz hem tarım, hem turizm, hem seracılık hem de termal turizmin bölgedeki başkenti özelliğini taşıyor. Örneğin; beldemizde yılda ortalama 115 bin ton sofralık üzüm yetişiyor. Biz de bunu kuzey ülkelerine özellikle de Rusya’ya ihraç ediyoruz. Rusya’daki son kriz beldemizdeki üzüm üreticilerini mağdur etti. Biz bu sorunlarımızı hükümetimize ilettik. Hükümet de ihracat sorununu çözmek üzere harekete geçti. Şimdi bu konuda bize verilecek müjdeli haberi bekliyoruz. Beldemiz aynı zamanda jeotermal enerji nedeniyle bir sera cennetidir. Şu anda potansiyelimiz 15 dekarlık seralarda domates yetiştiriyoruz. Gelecek yıldaki hedefimiz ise 40 dekarlık bir potansiyeli yakalamak. Belediye olarak biz de bu konuda girişimcilere her türlü yardımı sağlıyoruz. Ayrıca, beldemizde termal turizm atağımız da var. Jeotermal enerji deposu olan yöremizde bir havuzumuz ve tesisimiz var. Bu su kaynağı şu anda 50 derece dolayındadır. Soğutulduğunda başta karaciğer, bağırsak, böbrek, ülser, romatizma, siyatik, hastalıklarına da şifalı bir sudur. Ayrıca bu suyu alanlardan ücret talebimiz bile yok.
Bağımsız başkan
1970 yılında Denizli’nin Yenicekent Beldesi’nde dünyaya gelen Hamdi Akkan ilk öğretiminden sonra Balıkesir Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Fakültesi’ni bitiren Akkan, bir süre bu görevde kaldı. Evli ve 2 çocuk babası olan Hamdi Akkan son yerel seçimlere bağımsız olarak katıldı ve beldenin belediye başkanı seçildi.
Antik kent ile turizm potansiyeli artacak
Beldenizdeki turizm faaliyetleri hakkında düşündükleriniz?
- Beldemiz sınırları içinde Antik Tripolis Kenti bulunuyor. Geçmiş yıllarda ihmal edilen bu antik kentten kaçakçılar tarihi eserlerin bir bölümünü götürmüşler. İki yıldan bu yana kazı çalışmaları yapılıyor. İl Özel İdare Müdürlüğü geçen 100 bin YTL para tahsil etti ve kazılarda bir hayli yol aldık. Ne var ki, ödenek 30 bin YTL’ye indirilince bu sezon 16 gün kazı yapılabildi. Binden fazla kaya mezarının bulunduğu Tripolis Kenti’nin tarihi M.Ö. 260. yıla dayanır. Bölgede o yıllarda tarihi bir önemi vardır. Romalılara ait olan bu kent Frigya, Karya uygarlığının etkisi altındadır. Bizans döneminde ise dini bir kent özelliği taşır. Tamamen Menderes havzasını kontrol altına alabilen bir kenttir. O dönemde de tarım, ticaret ve turizm kenti özelliği taşıyan bir yapıya sahiptir. Kazılara devam edeceğiz. Ancak halkımız bu konuda biraz sabırsız. Bir antik kenti ayağa kaldırmak 10 yılda ancak gerçekleşebilir. Bin dolayında bir mezar bulunuyor. İçlerinde ise ölen insanlara ait özel eşyalar çıkıyor. Örneğin; aydınlatıcı lamba, giysiler bulunuyor. Dini inançlara göre onlarda o yıllarda insanların öldükten sonra tekrar dünyaya geri döneceklerini düşünüyorlar. Bu nedenle de ölenlere ait özel eşyaları mezarların içine saklamışlar. Bu kent bölgemizde turizm faaliyetlerimizi artıracaktır.