Paylaş
Söz konusu etkinlik Avrupa’da son 1 yıl içinde yapılan en geniş katılımlı organizasyon olması açısından da büyük önem taşıyor. Bu pilot çalışma sayesinde yakın mesafede ama maskeli şekilde bir araya gelen katılımcılar arasında önümüzdeki dönemde covid-19 hastalığı oranı incelenecek. Belki de bu sayede özellikle 1.5 yıldır büyük zarara uğrayan canlı müzik ve etkinlik sektörü yaralarını sarmanın yolunu bulacak.
Herhangi bir kalp rahatsızlığı, kanser veya bağışıklık sistemi rahatsızlığı olmayan, yakın zamanda Covid-19 geçirmeyen kişilerin dahil edildiği bu özel etkinlik için yetkililer aslında tüm öncelikli riskleri göz önüne almışlar. Etkinlikten kısa süre önce test yapılan tüm biletli katılımcılar test sonuçları negatif çıktığı onayı telefonlarına gönderildikten sonra konser alanına maskeli bir şekilde kabul edilmişler. Konser alanında herhangi bir sosyal mesafe kaygısı gözetmeksizin etkinlik düzenlenmiş. Söz konusu etkinliğin sonuçları umut verici olursa, yakın gelecekte bu şekilde organizasyonların düzenlenebileceğine kesin gözle bakabiliriz.
İstanbul Dev Bir Açıkhava Sahnesine Dönüşüyor!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi nefis bir proje hayata geçiriyor.
Müzisyenlerin aylardır umutla beklediği bu güzel haberle İstanbul’un 100’den fazla farklı noktasında sahneler kurularak kültür sanat etkinlikleri gerçekleştirilecek. Bu etkinliklerin açık havada, ücretsiz ve pandemi koşullarına uygun şekilde yapılacak olması da bir diğer önemli altı çizilmesi gereken konu.
Söz konusu projeyi sosyal medya sayfasından duyuran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, projenin duyurusunu yaparken geçtiğimiz 1.5 yıl içinde yaşadığımız pandemi döneminden belki de en çok etkilenen meslek kollarından biri olan müzisyenlere önemli bir destek sağlanacağını söyledi.‘İstanbul Bir Sahne’ projesiyle şehrin 39 ilçesinin tamamında 100’den fazla farklı nokta, açık hava sahnesine dönüştürülerek, binlerce müzisyenin İstanbullularla buluşması sağlanacak.
Bu özel etkinlikte yer almak isteyen müzisyenler ve müzik toplulukları başvurularını 9 Nisan 2021 tarihine kadar www.istanbulbirsahne.com adresinden yapabilecekler. Büyük bir heyecanla sahneye dönmeyi bekleyen sanatçılar ve müzisyenlere imkan tanıyan bu özel projeyle dilerim pandeminin üzerimizdeki olumsuz etkilerini bir nebze olsun azaltır.
Müzik Platformu
Müzik endüstrisi ve çalışanları için bir platform kuruldu.
‘Müzik Platformu’ (www.muzikplatformu.com) adıyla hayata geçen gönüllü bireylerin desteğiyle ilerleyen bu proje sayesinde endüstride kaç kişinin istihdam edildiği, bu kişilerin kaçının sigortalı çalışabildiği, kaçının sigortasının olmadığı bilgisine ulaşarak kalıcı bir çözüm sunabilmek amacıyla önemli bir adım atılıyor.
Müzik ve Sahne Sanatları Sendikası, Tobb Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi, müzik meslek birliklerinden MESAM, MÜYORBİR, MÜ-YAP ve MÜYA-BİR platformun destekçileri arasında yer alıyor.
Platformun web sitesinde yer alan anket bu çalışmanın en temel bölümünü oluşturuyor. Müzik endüstrisindeki emek verenlerin bu anketi doldurması platformun gerekli çözümleri bir sonraki aşamaya taşıması için en önemli kaynak veriyi oluşturuyor.
Platformun kurucusu Merve Eryürük, bu çalışmaların sonunda; sanatçıların ve müzik endüstrisi emekçilerinin ihtiyaçlarına ve çalışma koşullarına göre sigorta mevzuatının iyileştirilmesi ve çalışan herkesin sosyal güvencesinin sağlanmasını hedeflediklerini belirtiyor.
Müzik endüstrisinde çalışan herkesin “mesleki yeterlilik belgesi” alması, bu belge ile müzik endüstrisinde çalışanların resmi ve özel kuruluşlarda mesleklerini icra ettiklerine dair başka herhangi bir dokümana ihtiyaç duymamalarına imkân yaratmak istediklerini ekliyor. Söz konusu mesleki yeterlilik belgesinin sağlayacağı faydalardan (SGK prim hibeleri, e-devlet sisteminde meslek bilgisinin otomatik gözükmesi vb.) müzik endüstrisi çalışanlarının faydalanmasını hedeflediklerini belirten Merve Eryürük, bu çalışma sayesinde Türkiye müzik endüstrisi haritasının çıkarılmasını planladıklarını söylüyor.
Yeni Çıkışlar
Gökçe Güzel – KafesGökçe Güzel’in yeni şarkısı ‘Kafes’ önceki hafta yayımlandı. Sanatçının bu sene yayımladığı ilk şarkıda yine önceki çalışmalarında birlikte müzik yaptığı Bora Tosun ile çalışmış. ‘Kafes’in sözleri Gökçe Güzel’e, bestesi ise Bora Tosnu’a ait. Şarkının kayıtlarında bas gitarda Volkan Topakoğlu, perküsyonda Kerem Kırca yer alırken, geçtiğimiz sene İstanbul Caz Festivali Genç Caz finalist gruplarından Udgang Trio’nun kurucusu Atahan Çiftçi de uduyla künyede yer almış. ‘Kafes’in kayıtları GTR Deneyevi stüdyosunda gerçekleştirilirken projenin prodüktörlüğünü Akın Erdem Kadız üstlenmiş. ‘Kafes’te Gökçe Güzel hayatın önümüze çıkarttığı olayları ve kişileri doğru veya yanlışla değil zaman filtresiyle sorgulamayı anlatıyor. Gökçe Güzel’in sakin ve naif anlatımı da şarkıya çok yakışmış.
Vincent Baykal Ada – Bu Son Değil
Vincent Baykal Ada’nın yeni şarkısı ‘Bu Son Değil’i önceki hafta yayımladı. Şarkı tam da adını yaşatan gerçek bir motivasyon yüklemesi. Hayatın getirdikleri, kişinin çıktığı yolda onu durduran veya yavaşlatan ne olursa olsun durmadan yola devam etme kararlılığını aktarıyor. ‘Bu Son Değil’in söz, müzik ve düzenlemesi Vincent Baykal Ada imzası taşırken, şarkının miks ve mastering’i Ocak ayında yayımlanan ‘Odamda’ şarkısında olduğu gibi Haktan İlhan’e ait.
VEyasin – Sardığımdan
Taylan Biraderler’in Azizler filminde yer alan ‘Sardığımdan’ şarkısı Kamp Records etiketiyle yayımlandı. VEyasin yeni şarkılarını ilk defa konserlerindeki dinleyicisiyle paylaşma alışkanlığını bu sefer biraz değiştiriyor. Netflix’te Ocak ayında yayına giren ‘Azizler’ filminin tüm müziklerinde imzası olan VEyasin yeni bir yol ile dinleyicisine ulaşıyor. ‘Sardığımdan’ aynı zamanda VEyasin’in bu sene yayımlanacak olan yeni albümünden çıkan ilk single çalışması.
Twitch üzerinden gerçekleştirdiği yayınları “Sahne Benim” isimli bir rap müzik yarışmasına dönüştüren VEYasin, geçtiğimiz günlerde yarışmanın ilk sezonunu tamamladı. VEYasin, yeni single’ı ‘Sardığımdan’ın ilk canlı performansını geçtiğimiz Cumartesi akşamı Twitch’teki kanalında gerçekleştirdi.
No.1 – Kron1k
21 şarkıdan oluşan ‘Kron1k’ albümü No.1’in ne kadar zengin bir palette müzik yapabildiğini gösteren bir albüm olmuş. Sadece rap alanında değil, birçok müzik türünden dinleyicinin dikkatini çekecek olan bu albümde sanatçı 8 şarkıda düet yapmış. No.1 albümdeki ‘Kör’ şarkısında Melis Karaduman ile, ‘Uçurumlar’ şarkısında Çağrı Sinci ve Aras ile, ‘Çevirme’ şarkısında Doğucan Çamlı ile, ‘Panzehir’de Melis Güven ile, ‘Yarım Kalan Sigara’da Melek Mosso ile, ‘Trip Gang’ şarkısında Xir ile, ‘Bataklık II’ şarkısında Maestro ile seslendirmiş.
Albümdeki güçlü müzik altyapıları No.1, Doğucan Çamlı ve Farazi imzası taşıyor. Altuğ Demirer ve Osman Çello’nun canlı enstrümanları elektronik altyapılara eşlik etmiş. Albümün miks süreci Serkan Özyurt, No.1 ve Gucci Baba tarafından tamamlanırken, mastering ise Gökhan Güler tarafından yapılmış.
Paylaş