Paylaş
“‘Dinkin Dings’ modern çocuk edebiyatının en gizli saklı harikalarından biri. Çocukların hayal gücünü besleyen ve korkularıyla yüzleşmesini sağlayan hikayesiyle keyifli okuma zamanları vaat ediyor. Guy Bass’ın üslubundaki muzip dil yaratılan korku konseptinin içinde komedinin de baskın olmasına sebep oluyor. Kitabın harika çizimlerle desteklendiğini de belirtmek gerekiyor. Siyah beyaz estetiği son derece düzeyli kullanılmış. ‘Balık Adamların İntikamı’nın favori çocuk kitabım olmasının sebeplerinden biri de yetişkinlere de hitap edebilmesi ve eğlenceli vakit geçirtmesi diyebiliriz.”
Genç bir ressamla tanışın
Geçen haftaki Antalya gezimde genç bir ressamla daha tanışma fırsatı buldum: Damla Çetinkaya. Resme olan yatkınlığını fark eden resim öğretmeni sayesinde Antalya ATSO Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümünden mezun olmuş. Sonrasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümünde eğitimini tamamlamış. Umarım en yakın zamanda İstanbul’da kişisel bir sergisi olur. Genç ressam, kendi resimlerini bakın nasıl anlatıyor:
“Eğitimim boyunca insanların kendine ait karakterleri ve değişkenlikleri, kültür motifleri dikkatimi cezbetmiştir. Ben de bir göçmen olarak ailemde birçok kültürü barındırdığımı fark ettim. Bu da değişken kültürleri barındırırken ne kadar iç içe kolektif bir bellek oluşturduğumuzu gösterdi.”
Yeni bir kitap
Atilla Dorsay’ın yeni kitabı “Irkçılığı Gördüm, Tanıyorum” adını taşıyor ve yazarın 1980’lerden günümüze yazdığı, ırkçılığın her türüne karşı çıkan yazıları içeriyor. Kitabı Varlık Yayınları basacak, vaktiyle Dorsay’ın ilk kitaplarını basmış yayınevi. Irkçı milliyetçiliğe karşı tam zamanında gelen bu kitabın önsözünü ise ünlü yazar Oya Baydar yazmış.
Kardeşliğin Yansıması
Antalya’daki gezimde çok özel bir sergiyi daha izleme fırsatı buldum. Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı ZİÇEV Antalya’nın “Kardeşliğin Yansıması 2021” ve “Farklı Gözler Temas Etmez 2022” projelerini bir arada sunan “ASİMETRİ /ASYMMETRY” sergisi, Nobu Project’te izleyenlerle buluştu. “Kardeşliğin Yansıması 2021” fotoğraf serisinde ayna metaforu ile zihinsel yetersiz çocuklar ve kardeşlerinin bir arada sunumu yoluyla kardeşlik olgusuna vurgu yapılmış. “Farklı Gözler Temas Etmez 2022”de ise “Otizm bir hastalık değil farklılıktır ve farklı gözler her zaman temas etmek istemezler” sloganı ile otistik bireylerin göz ve bakma edimlerine odaklanılmış. Sergi, 26 Aralık tarihine dek izlenebiliyor.
Yeni Çıkanlar
“Büyük Panda ve Küçük Ejderha”
James Norbury, tuhaf ama sevimli bir ikilinin dostluk ve yol hikâyesini yazıp resmettiği “Büyük Panda ve Küçük Ejderha” ile 7’den 70’e, yolunu kaybeden herkesin elinden tutmayı ümit ediyor. Norbury, yaşamının en güç dönemlerinde yeniden doğrulmasını sağlayan Budist felsefenin güçlü maneviyatı ışığında, eşsiz bir yol hikâyesi anlatıyor.
Benzersiz suluboya çizimlerinin, hayatta gerçekten önemli olan küçük şeylere ışık tutan, kısa ama çok derin cümlelerin eşlik ettiği kitap, Epsilon logosuyla raflarda yerini aldı.
“Beyin-Bağırsak Bağlantısı”
Bağırsaklarımız duyarlılık, sorumluluk ve gerçekleştirme isteğiyle dolu muhteşem bir varlıktır. Ona iyi davranırsan, bunun için sana teşekkür edecektir.
Bağırsak, bağışıklık sistemimizin üçte ikisini eğitir. Ekmek dilimlerinden bile vücudumuza yaşamak için enerji sağlar, beyinden sonra en büyük sinir sistemine sahiptir. Alerjiler, kilomuz ve ayrıca duygusal dünyamız midemizle yakından bağlantılıdır.
Bu kitapta genç bilim adamı Giulia Enders, tıbbi araştırmalardaki yenilikleri ve bu bilgiyi günlük yaşamlarımızı iyileştirmek için nasıl kullanabileceğimizi açıklıyor. Kitaptaki resimler kız kardeşi Jill’in kaleminden.
Kim Ne Okuyor?
∆ Yazar Buket Uzuner, Banu Özyürek’in “Bir Günü Bitirme Sanatı” adlı öykü kitabını okuyor.
∆ Sanatçı Korhan Abay, Ahmet Ümit’in “Kayıp Tanrılar Ülkesi” adlı kitabını okuyor.
∆ Mimar Yusuf İzzettin Aydın, Prince Ghuman ve Matt Johnson’ın “Kör Bakış” adlı eserini okuyor.
∆ Sinema yazarı Deniz Ali Tatar, Burak Aksak’ın “Ben Orada Değildim” adlı öykü kitabını okuyor.
Paylaş