Paylaş
Çanakkale’ye bağlı Assos, kızgın kumlardan serin sulara atlamayı sevenlerin cenneti. Suyu çivi gibi. Sebebi, cam gibi denizin altından Kaz Dağları’ndan sızan kaynak sularının gelmesi.
Ayvacık Mevkii Ahmetçe Köyü’ndeki Simurg Inn, Türkiye’nin en meşhur otellerinden biri. 6 yıllık bir aile işletmesi.
Ama neredeyse kapalı devre çalışıyor, zaten topu topu sekiz odalı; Neslişah Alkoçlar-Engin Altan Düzyatan, Birce Akalay, Ezgi Mola, Serenay Sarıkaya, Başak Dizer-Kıvanç Tatlıtuğ, Erkan Kolçak Köstendil gibi müdavimleri var. Bir de
yaz-kış burada yaşayan
kuçu kuçular.
Yolu zor, dik yamaçlardan kıvrıla kıvrıla tırmanıyor ama bir kez çıktınız mı, Edremit Körfezi’ne bir kartal yuvası gibi tepeden bakıyorsunuz.
Lüks dediğime bakmayın aslında boheme-chic. Tamamen izole bir taş ev. Etrafı yeşillik, ormanlık, zeytinlik. Önüne şirin mi şirin bir yüzme havuzu, uzun sofraların kurulduğu bir seyir terası ve kış bahçesi yapmışlar.
Dilara Hanım ve kızı Dila işin başında. Otel bünyesinde organik tarım yaptıkları gibi Ahmetçe Köyü’yle de organik bir ilişkileri var.
Taş evlerin korunmasına, köy çocuklarının okumasına, köylü kadınların ekonomik kalkınmasına önayak oluyorlar. En son köyün içinde Simurg Shop adında bir dükkân açtılar. Şehirli takılarla “köy emeği göz nuru” ürünler satıp civar ekonomisine katkıda bulunuyorlar.
Ziyaretçilere de doğa yürüyüşü, safari, fotoğraf turları, yoga, nefes terapisi ve eko-tarım aktivitesi gibi imkânlar sunuyorlar.
Deniz mi? Aşağıda.
Aynı sarp keçi yolunu arabayla gerisin geri ineceksiniz. Sahilde bir mandalina bahçesi kiralamışlar, şık bir sahil restoranı kondurmuşlar, önü taşlık ama o kısmı iskeleden geçip ucundan atlayınca denizin dibi incecik kum.
Topu topu 30 kişilik gözden uzak bir beach. Burada gerçek ada ürünleriyle pop up bir Yunan restoranı da yapacaklar.
Fiyatlar ve rezervasyon için internet sitesini ziyaret edeceksiniz...
Balıklar Yusuf Abi’nin kayığından
Aynı soğuk su cennetinden bir başka alternatifse 30 dakika ileride, Sokakağzı mevkiindeki Sokakağzı Motel.
O da tıpkı Simurg gibi bir müdavim ve “dededen toruna” işletmesi. Müdavimleri İstanbullu beyaz yakalılar, yine yapımcı, yönetmen ve oyuncular.
Bu motelde kalanlar arasında Olgun Şimşek, Erkan Can, Zafer Algöz gibi isimler var.
Vaktiyle Osman Sınav bölgede “Kapıları Açmak” adında bir dizi çekmiş, ekipçe bu motelde kalmışlar. Bir geldiler mi gözlerden uzak, 10-15 gün kalıyorlar. Sahipleri de buraya toplu taşıma gelmemesi için özellikle çaba sarf ediyor. “Aile özeni”, Simurg Inn’de olduğu gibi Sokakağzı Motel’e de yansımış. Dışarıdan bakınca 14 odanın balkonu ne renkse, içeri girince dekorasyon da o renk mesela.
Yine kendi tarımlarını yapıyorlar. Restoran ve beach’te önünüze gelen domates, salatalık, biber, dolma yapmak için sabah erken saatte toplanan kabak çiçeği, zeytin hatta zeytinyağı bile kendi üretimleri, tarlalarından.
Tarlanın başında anneanne var. Kalamar, karides gibi tabaklarsa yerel balıkçı Yusuf Abi’nin kayığından.
Motel denize sıfır, plaj yapışmayan kalın kum, akşamları üstüne masa sandalye atıyorlar. Önünüz bütün görkemiyle Midilli adası. Assos’un tek dalış okulu da önlerinde. Zıpkınla avcılığa izin vermedikleri için son birkaç yıldır sualtı yaşamı da epey zenginleşmiş.
Köpüşler mi? Tabii ki burada da var, sabah akşam bir karada, bir denizde oynaşıp duruyorlar.
Fiyatlar ve rezervasyon bilgisi için Instagram hesaplarını kullanabilirsiniz...
Paylaş