Paylaş
Bu yaz her zamankinden güzel görünebilirsiniz
Cilt kuruluğu ve güneşle savaşın
Havalar ısınmaya başladığı anda diyabet hastalarının üçte birinde cilt problemleri görünüyor. Atardamarlarda yapılanan şeker kanın cilde ve sinirlere dolaşımını önleyerek onları gerekli besinlerden yoksun bırakıyor. Kanın az akması cildi kurutup kalınlaştırıyor. Kronik cilt kuruluğu için koruyucu ve besleyici losyonlar kullanabilirsiniz. Banyo sonrasında doktorun önereceği bir ürünle yüzünüzü nemlendirin. Ama unutmayın; üre içeren ürünler, herkese iyi gelmez; pul pul dökülmelere neden olabilir. Onun yerine seramid içeren kremler kullanın. Bir küçük uyarı da şu: Güneş, bedeninizi strese sokar ve kan şekeri düzeyini etkiler. O yüzden güneşe çıkmadan önce güneş görecek her yerinize yüksek korumalı losyon sürün.
Ver elini tatil
Yola çıkmadan yapılacaklar
Eğer yurtdışına gidiyorsanız, yanınızda ilaç ve kan şekeri ölçümü için iğne ucu bulunduğundan emin olun.
Doktorunuzdan diyabet hastalığınızı ve uygulanan tedaviyi anlatan bir mektup isteyin.
Tıbbi ihtiyaçlarınız için doktorunuzdan reçete alın.
Saat farklılıkları için öğünlerinizi nasıl ayarlayacağınızı doktorunuza danışın.
Birlikte seyahat ettiğiniz biri varsa ona diyabetiniz olduğunu söyleyin.
Arpacıklara dikkat! Gözlerinizi diyabetten koruyun
Sık çıkan arpacıklar ve kirpik dibi iltihapları henüz farkedilmemiş bir diyabetin belirtileri olabilir. Kontrol edilemeyen diyabet yüzünden de retinopati ve görme kaybı oluşabilir. İşte birkaç ipucu: Hipertansiyon, düşük şeker düzeyi, bulanık görmek, kör nokta ya da yanıp sönen ışıklar görmek.
Neler yapabilirsiniz?
Kan şekeri, kan basıncı ve lipid profilini kontrol altında tutun.
Retina muayenenizi ihmal etmeyin.
Kilo almamaya, egzersiz yapmaya özen gösterin.
Ağız kuruluğuna dikkat!
Dişlerinizi diyabetten koruyun
Dünyada diş muayenesine gelen hastalarına diyabetten ilk söz eden sağlık uzmanının diş hekimleri olması sık rastlanan bir durum. Yüksek seyreden kan şekeri düzeyi diş sorunları riskini arttırıyor. Diyabetli hastalarda tükürük azlığı ve ağız kuruluğu dişeti hastalıklarına ve diş kaybına neden olabilir.
Neler yapabilirsiniz?
Düzenli olarak muayene olun ve diş yüzeyi temizliği yaptırın.
Diş hekiminiz hangi ilaçları kullandığınızı bilmeli. Ona diyabet hastası olduğunuzu söyleyin.
Kan şekeriniz düştüğünde, önlem aldıktan sonra ağzınızı çalkalayın.
EN ÇOK MERAK ETTİKLERİNİZ
Karbonhidrat yüklü olmasına rağmen bazı meyveleri yemek neden uygun?
- Diyabet hastalarının da gerekli enerji ve temel besinleri edinebilmek için her gün belli bir miktar karbonhidrat almaları gerekiyor. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları arasında meyve ve sebzeler, tam tahıllar, baklagiller ve yağ oranı düşük süt ürünleri yer alıyor.
Yolculuklarda yanıma hangi yiyecekleri almalıyım?
- Yolculukta sağlıklı beslenmenin anahtarı, sağlıklı atıştırmalıkları önceden planlayıp yanınızda hazır bulundurmak. Taze meyve, şeker katılmamış konserve meyve, yağsız yoğurt, az yağlı peynir çeşitleri, şekersiz muhallebi, tam buğday unundan kraker ve minik havuçlarla 100’er kalorilik paketler hazırlayabilirsiniz.
İnsülin bana kilo aldıracak mı?
- İnsülin, ya vücudumuzun yaptığı ya da ilaç olarak dışarıdan aldığımız bir hormon. Görevi, kalorileri işlemek. Her hastada kilo aldırmaz ama bazılarında kiloya neden olabilir. Kilo almayı önlemek için porsiyon kontrolü uygulayın ve fazla kalorileri egzersiz yaparak yakın.
Egzersiz yaptıktan sonra alınacak en iyi gıdalar hangileri?
- Eğer kilo vermek amacındaysanız ve hipoglisemi riskiniz yoksa sadece su için. Antrenman yorucu ve uzun süreli değilse, yiyecek gerekmez. İnsülin kullanan fiziksel olarak aktif kişilerin insülin dozajını ayarlamak için doktora danışmaları gerekir.
İlaçlarımı hep yanımda mı taşımalıyım?
- Duruma göre değişir. Hipoglisemi riskiniz diyabetin tipine ve kullandığınız kan şekeri düşürücü tabletlerin kategorisine bağlı. İnsülin dahil, kullandığınız bazı ilaçlar hipoglisemiye neden olabilir. Eğer bu ilaçlardan kullanıyorsanız, her zaman yanınızda bulundurun.
Komplikasyonları geciktirmenin, hatta önlemenin mümkün olduğu doğru mu?
- Evet! Hastalığınız ne kadar erken fark edilir, kan şekeri, tansiyon ve lipidleriniz ne kadar erken uygun değerlere getirilirse, ilerleyen yıllarda o kadar sağlıklı yaşabileceğinizi gösteriyor.
Bir gün diyabetten kurtulabilecek miyim?
- Size Tip 1 ve Tip 2 diyabet tanısı bir kere konulduysa artık ömür boyu diyabetle yaşayacaksınız demektir.
Ömür boyu diyabet hastası olacağımı kabullenmeyi nasıl öğreneceğim?
- Diyabet, hastanın hayatının ayrılmaz bir parçası. Öylece kendi kendine geçip gitmesini istesek de bu mümkün değil. En azından henüz... Diyabet hastası olduğunuzu kabullenmek büyük ölçüde bir bilinçlenme süreci. Artık hayatınız için neyin gerçek ve yaşamsal olduğunu yeniden düzenlemeye ve sonra da arınmaya başlamanız gerekiyor.
ARTIK SİZİN DE BİR DERGİNİZ VAR
Yazıda okuduğunuz bütün bilgi, uyarı, öneri ve tarifler ‘Diabetic Living’ adlı yeni bir dergiden. İlkbahar-yaz için hazırlanan ilk sayısı 7.50 liradan satışa sunuldu. 112 sayfalık derginin amacı, diyabetli hasta ve yakınlarının yalnız olmadıklarını hissettirmek, diyabet konusunda bilinmeyenlere dikkat çekmek.
Kişniş kremalı taze mısır çöreği
Porsiyon değerleri: 1133 kalori, 8 gram toplam yağ, 2 gram doymuş yağ, 4 mg kolesterol, 165 mg sodyum, 13 gram karbonhidrat, 4 gram protein.
Malzemeler (6 kişilik): 150 gram kepekli ekmek kırıntısı, 55 gram mısır unu, 20 gram az yağlı süt, iki yumurta, hafifçe çırpılmış iki yumurta akı, 300 gram mısır tanesi, 50 gram havuç rendesi, 75 gram ince kıyılmış yeşil biber, bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir ölçü kişniş kreması (Küçük bir kâsenin içinde 3/4 bardak kıyılmış, taze kişnişle iki tatlı kaşığı kıyılmış yeşil biberi, dört tatlı kaşığı lime suyu ve iki tatlı kaşığı sütle karıştırın. 200 gram az yağlı yoğurt ekleyip çırpın.
Yapılışı (35 dakika): Büyükçe bir kâsenin içinde kepekli ekmek kırıntısı, mısır unu ve 1/4 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Süt, yumurta ve yumurta aklarını çırparak üstüne ekleyin. Mısır taneleri, havuz ve biberi de katıp karışıtırın. Büyük bir tavayı ısıtın ve bir tatlı kaşığı zeytinyağıyla yağlayın. Her biri 1/4 bardak ölçüsünde altı porsiyon mısır çöreği karışımından üçünü tavaya yerleştirin, altı dakika boyunca altın rengi alana kadar pişirin. Bir kez altüst edin. Sonra aynı şekilde diğer üç çöreği pişirin.
Çilekli pancar salatası
Porsiyon değerleri: 133 kalori, 8 gram toplam yağ, 2 gram doymuş yağ, 4 mg kolesterol, 165 mg sodyum, 13 gram karbonhidrat, 4 gram protein.
Malzemeler (6 kişilik): 430 gram pişirilip soğutulmuş ve küpler halinde doğranmış kırmızı pancar, 60 gram portakal suyu, iki yemek kaşığı zeytinyağı, 120 gram taze roka, 460 gram dörde bölünmüş çilek, 30 gram keçi peyniri, 60 gram kavrulmuş, kıyılmış badem, tuz, karabiber.
Yapılışı (30 dakika): Pancarları dolapta soğuturken oluşan suyunu ayırıp derin bir kaba koyun. Sos için, küçük ve kapaklı bir kavanozun içine pancar suyunu, portakal suyunu, zeytinyağını, 1/4 tatlı kaşığı tuzu, 1/8 tatlı kaşığı karabiberi ekleyin. Ağızını kapatıp çalkalayın. Yayvan bir servis tabağına rokaları yayın. Pancar ve çilekleri ekleyip karıştırın. Kıyılmış badem ve keçi peyniriyle süsleyip servis edin.
Ameliyatla iyileşmek de mümkün
Tip 2 diyabetin cerrahi yolla tedavisini yapan Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı (MECEV) Başkanı Doç. Dr. Alper Çevik anlatıyor.
İnsülin direncine neden olan kötü hormonlar incebağırsağın başlangıç kısmından, iyi hormonlarsa bağırsağın son kısmından salgılanıyor.
Ameliyatla incebağırsağın son kısmını başa alıyoruz. Böylece hastanın hem açlığı kontrol ediliyor hem de insülin üretimi tetikleniyor.
Yapılan işlemin tamamlanması için mideden salgılanan bir hormonun da kontrol altına alınması gerekiyor. Bunun için sol üst kısmı alınıyor.
Ameliyat edilebilen yaş aralığı 18-65. Süresi üç-üç buçuk saat. Bir hafta hastane, taburcu olduktan sonra da bir hafta ev istirahati gerekiyor.
Paylaş