Paylaş
İki blockchain yazılımcısı, bir MIT profesörü, bir Arjantinli yatırımcı ve ben geçen hafta Prag’da yaklaşık iki saat süren bir öğle yemeğindeydik. Blockchain dünyasının bilinen platformlarından Etherum’du konumuz. Zira masadaki blockhain yazılımcılarından biri, Ethereum platformunun ana (core) yazılımcılarındandı.
Blockchain platform projeleri önemli, zira bu projeler geleceğin iletişim ve bilgi teknolojileri altyapısını yaratıyor. İnternet’in ilk versiyonu bizi getirdiği noktada hepimizin özel verilerini gasp ederek, Fortune 500 listesinin ilk sıralarını dolduran dev teknoloji şirketleri yarattı. Buna ne devletler müdahale edebildi, ne de bizler edebiliyoruz.
Ve bu dev teknoloji şirketlerinden bazıları öyle rezilliklere imza atıyor ki! Örneğin iki hafta önce NY Times gazetesi bu şirketlerin yöneticilerinden birinin birden fazla kadın çalışanını istismar ettiğinin kanıtlanmış olmasına rağmen bu yöneticiye 90 milyon dolar ödeme yaparak şirketten uzaklaştırdığını ortaya çıkardı. Haberlerden takip ettiğim kadarıyla Amerika’dan, Avrupa’ya bu şirketin birçok çalışanı bu konudaki derin rahatsızlıklarını gösterilerle ortaya koyuyor şu anda.
Doğru ve yanlışı ayırt edemeyen bu teknoloji devlerini zayıflatmanın en iyi yolu matematik olacak. Matematiksel programlamayla ortaya konan blockchain teknolojileri insanlık için yeni bir paradigma ve teknoloji altyapısı oluşturabilir.
Ethereum platformu Bitcoin’den sonra ortaya çıkmış ve var olan çoğu blockchain uygulama projesinin üzerine kurulu olduğu önemli bir platform. Bu platformun yaratıcısı ve lideri 24 yaşındaki Rus asıllı Kanadalı Vitalik Buterin. Ethereum bir şirket değil. Dernek benzeri bir yapılanma etrafında var olan bir platform. Aslında bizlere tam demokrasinin olduğunu düşündüren bir platform. Ancak resim tam da öyle değil…
Geçen hafta Prag’dan bir fotoğraf …
Danışmanlığını yaptığım blockchain uygulama projelerinden biri bu platform üzerinde kurgulanmış bir proje. Son bir yıldır bu takımdan Ethereum’da yazılımcılara uygulama gerçekleştirmeleri için sağlanan kredi veya bursların genelde “aile ve arkadaşlar” arasında paylaşıldığını duyuyordum. Bu bakımdan geçen hafta Prag’da olmak ve olayı birebir izlemek önemliydi.
Genel olarak geçen hafta boyunca Prag’da gerçekleşen toplantılardan aldığım haberler de bu yöndeydi. Bunun dışında Ethereum derneği çatısı altında kararların hızlıca alınamıyor olmasının, platformun kendini yenileyememesine yol açtığını belirtiyordu bu platformun ana yazılımcıları.
Öte yandan Vitalik Ethereum 2.0’dan bahsediyor ve şu andaki platformdan tamamen çekildiğini anlatıyordu Prag’da yaptığı konuşmada.
Peki lidersiz kalan ve hızlıca karar alamayan bu topluluk nasıl bu önemli platformu geliştirmeye devam edebilecek?
Türkiye’de blockchain uygulamaları geliştiren genç takımlar olduğunu biliyorum. Analiz ve araştırmalarını dikkatle yapmaları çok önemli. Zira programınızı yüklediğiniz bilgisayarın beklentilerinizin altında bir performans göstermesini istemezsiniz değil mi? İşte şimdi yazılan uygulamaların doğru platform üzerinde yapılandırılıyor olması bu yüzden önemli.
Blockchain geleceğin altyapısını oluşturuyor. Bu altyapının sürekli inovasyon sağlayabilen ve hızlı hareket edebilen bir yapı olması önemli.
Blockchain’le birlikte tam demokrasiyi de konuşmaya başlamıştık geçtiğimiz yıllarda. Kişisel gözlemim, bu yeni teknolojinin bu konuda herhangi bir devrim yapamayacağı yönünde, özellikle Prag sonrası.
Platformların herkes tarafından birlik içinde değil, platformu iyi bilen ve hızlı hareket edebilecek gruplar tarafından yönetilmesi önemli. Blockchain dünyasında bunun örnekleri artıyor.
Paylaş