Dijital Ekonomi: Jeopolitik problemlere Blockchain çözümü

Trump yönetiminin bölgede oluşturduğu jeopolitik riskler, bölge devletlerini en yeni teknolojileri kullanarak yaratıcılığa zorluyor. Kötü ev sahibi insanı ev sahibi yapar sözü gibi, bazı ülkeler ticari ilişkilerini küresel bankalar arası transfer standardı olan Swift ve ABD dolarının dışına çıkarmak zorunda hissediyor.

Haberin Devamı

İran Parlamentosu Ekonomik İlişkiler Komitesi başkanı Purebrahimi geçen hafta Interfax’a blockchain teknolojisinin ve dijital paraların ambargonun ortaya koyacağı sorunları çözme potansiyeli olduğunu açıkladı. Rusya Ekonomik Politikalar Komitesi başkanı Mezentsev ile buluştuğunda, Purebrahimi İran Merkez Bankası’nın bir dijital para geliştirmek üzere çalışmalara başladığını söylüyordu. Hatta Purebrahimi Rus meclisinde yani Duma’nın alt komisyonlarında da bu konuyu detaylıca paylaştı.

Amaç İran ve Rusya’nın aralarındaki ticarette blockchain bazlı dijital para kullanımının yolunu açmak. 5 Temmuz 2018’de Tahran’da yapılacak toplantılar neticesinde daha elle tutulur adımlar atılacağını duyacağımız kesin.

Rusya blockchain teknolojisi konusunda iddialı. Geçtiğimiz haftalarda New York Times bir Rus ajanının “İnternet teknolojisi ABD’nindi, Blockchain teknolojisi Rusların teknolojisi olacak” dediğini yazıyordu. Rus lider Putin, yapay zekâ ve blockchain gibi yeni teknolojiler hakkındaki iddialı fikirlerini sık sık paylaşıyor. Rusya blockchain teknolojisi gibi küresel konularda geride kalamaz diye bas bas bağırıyor her fırsatta.

Haberin Devamı

Rus devletine ait Gazprombank kendi dijital para Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor. Ayrıca Rusya kendi sınırları içinde blockchain teknolojisini kullanmak için kapsamlı araştırmalar da yapıyor. Gazprom dijital parasının 2018 sonunda hazır olmasını planlıyor. Bu konu sadece Rusya ve İran’ın üzerinde durduğu bir konu değil. Başka birçok ülke çeşitli denemeler gerçekleştiriyor. İsviçre’de bulunan özel Falcon bankası müşterilerine dijital para yatırım imkânı veriyor.

Japonya ve Kore kendi iç pazarlarında dijital paraları kullanmaya başlayan ülkelerin başında geliyor.

Kendine ait ilk dijital parayı geçtiğimiz şubat ayında yine ambargo altında olan Venezuela çıkarmıştı. Petro adı verilen bu dijital paranın arkasında ülkenin petrol ve gazı var. Venezuela birkaç hafta önce Hindistan’a eğer petro ile petrol alırsa net yüzde 30’luk indirim önerdi. Rusya Venezuela’nın bu çalışmalarını yakından takip ediyor. Hatta geçtiğimiz günlerde Rusya’daki Dijital Para ve Blockchain Birliği Venezuela devletine dijital para alanında yaptıkları katkılardan dolayı Satoshi Nakamoto ödülünü verdi.

Haberin Devamı

Dijital Ekonomi: Jeopolitik problemlere Blockchain çözümü

İKİ KOMŞU

Rusya ve İran’ın aralarındaki ticarette nasıl bir dijital para birimi kullanacakları henüz belli değil. BTC veya ETH olabileceği gibi, kendi dijital paralarını kendi blockchain’leri üzerinden de çıkarabilirler.

İnternet nasıl küresel bilgi transferini sağlıyorsa, blockchain de küresel değer transferini sağlıyor. Blockchain üzerinde hareket eden BTC veya ETH değerlerine kimse müdahale edemiyor. Haliyle ambargo bir anlam ifade etmiyor bu paradigmada.

TÜRKİYE’DEN DÜNYADA BİR İLK

Geçtiğimiz aralık ayında Rusya’nın Rostov-na-Donu limanından Samsun limanına gelen 3 bin tonluk Rus buğdayı için Türkiye dijital para ile ödeme yaptı. Ticareti gerçekleştiren Ukraynalı Varamar isimli şirket 2017 sonlarından bu yana BTC ile ödemeler almaya başladı.  Varamar Genel müdürü “BTC hem daha hızlı, hem de daha güvenli” diyor.

Haberin Devamı

Siz hala “dijital paralar gerçek hayatta kullanılıyor mu” sorusunu soranlardansanız, artık bu soruyu “kim, nasıl ve nerede kullanıyor” olarak değiştirmenizde büyük yarar var.

Doğru sorular size zaman kazandırır.

Yazarın Tüm Yazıları