Digital Ekonomide Güvenlik

21. yüzyılda veri ne ise, 19. yüzyılda petrol de oydu; potansiyeli henüz anlaşılamamış bir büyük değer!

Haberin Devamı

Veri tüm ölçeklerde, yani ulusal, ticari ve kişisel bazda büyük önem taşıyor.

19. yüzyılda petrolün değerini ilk öğrenen John D. Rockefeller gibi girişimciler çok büyük başarılara imza atarak, büyük zenginlikler yarattılar. Bugün de verinin değerini anlayıp, kullanımına imkan sağlayanlar, çok daha büyük değerler yaratmaya aday.

Veriyi depolama becerisi geliştiren şirketlerin hızla piyasa değerlerinin yükselmesi de bize bunu göstermiyor mu?   

Dijital ekonomide veri her şeyin ötesinde bir öneme sahip.

**

Bugün birçok şirket için veri altyapısı hala maliyet merkezi olarak değerlendiriliyor. Ancak veri altyapılarını, karlılık merkezlerine dönüştürebilen şirketler, gelecekte çok daha başarılı olmaya aday! Zira elde edilen veriler günlük işlemleri iyileştirmek için kullanılıyor. Veri, şirkete ait bir varlık olarak değerlendiriliyor. Ürünler, müşteriler hakkındaki veriler, müşteri servisini iyileştirmekten tutun da, farklı satış opsiyonları yaratmaya kadar büyük faydalar sağlayabilir.

Haberin Devamı

Veri güvenliği kritik.

 Digital Ekonomide Güvenlik

Bir teknoloji danışmanlık şirketinin yaptığı çalışmaya göre dünyada kötü niyetli yazılımların en çok ve çabuk erişebildiği ülkeler listesinde ne yazık ki 3. sıradayız.

Çin - %49
Tayvan - %47.34
Türkiye - %40.99
Rusya - %38.95
Meksika - %36.89
Peru - %36.23
Brezilya - %34.68

Aşağıdakilerde bu kötü niyetli yazılımların en az bulaşabildiği ülkelerin listesi:

İsveç - %19.88%
Finlandiya - %20.65
Norveç - %21.63
Japonya - %22.24
Belçika - %22.78
İngiltere - %23.38
İsviçre - %23.94
Almanya -%24.12
Danimarka - %24.34
Hollanda - %24.86

Görüldüğü gibi sistematik bir çalışma ile ülkenin, ticari firmaların ve kişisel olarak bizlerin siber güvenliğinin sağlanması mümkün. Zira ikinci listedeki ülkeler bunu başarmışlar.

**

Siber güvenlik konsepti, veri ve veri ağlarının güvenliğini sağlamaya yönelik geliştirilmiş tüm program, süreç ve çalışmalara verilen genel isimdir. 

Haberin Devamı

Veri günümüzde bireylerin, devletin, askeriyenin ve tabii ki şirketlerin en değerli varlığı haline gelmiştir. Endüstri 4.0 ile birlikte tüm bu bahsedilen birimler yüksek kapasitelerde veriyi toplayıp, kullanmakta ve saklamaktadır. Toplanan bu verinin bir kısmı şirket için kritik önem taşıyan veriler olabilir. Örneğin bir şirkete ait fikri mülkiyet, finans veya kişisel bilgiler gibi hassas veriler, yetkisi olmayan kişilerin eline geçtiğinde tehlike arz edebilir.

Veya bireysel açıdan bakıldığında fotoğraflarınız, banka bilgileriniz vs. gibi telefonunuzdaki kişisel verilerin, yetkisi olmayan kişilerin eline geçmesi ciddi bir tehdit oluşturabilir.

**

Haberin Devamı

Siber saldırıların komplikasyon seviyelerinin ve hacimlerinin arttığı bugünlerde, siber güvenlik konusuna gereken özenin gösterilmesi hayati önem taşımaktadır.  Bugün Batı’da bazı ülkeler siber atakları terörizmin önüne geçirerek, milli güvenlik tehdidi olarak belirlemiştir.

Kişisel olarak güvende kalmanın en iyi yolu işletim sisteminizi güncel tutmak ve antivirüs programları ile sürekli olarak korumaktır.

Siber güvenlik alanının en zor kısmı, siber saldırıların devamlı olarak yenileniyor ve gelişiyor olmasıdır. 

 Geleneksel olarak insanlık, bugüne kadar kendini, bilinen ve tanımlanmış tehditlere karşı korumaya odaklamıştı.

 Ama bugün oyunun kuralları tamamen değişti.

Haberin Devamı

 Tehditler, alınan önlemlerden daha hızlı ilerliyor.

 Şirketlerde Genel Müdür’ün insiyatifiyle, tüm bölümleri içine alan bir siber güvenlik ağı geliştirilmelidir. Herhangi bir siber saldırı durumunda bölümlerin ve şirketin hızla nasıl normal çalışma düzenine dönebileceği planlanmalıdır.  Önerilen siber güvenlik değerlendirmesi üç temel konuya odaklanır:

1. Şirkete ait en değerli veri grubunun tespit edilmesi

2.Bu veri grubuna karşı olan tehdit ve risklerin belirlenmesi

3. Herhangi bir saldırı durumunda bu veri grubunun uğrayacağı yıkımın belirlenmesi

Bu siber güvenlik değerlendirmesi sonucu öngörülen tehdit ve riskleri hafifletecek bir planın geliştirilmesi ve uygulanması gerekir.Siber güvenlik planı, dikkatle dizayn edilmiş süreç ve teknolojileri içerir.

Haberin Devamı

Hızla gelişen siber güvenlik alanı eğitimli, yüksek kapasiteli ve güvenlik konusunda hassasiyet geliştirmiş bir iş gücü ile yetkinlik sağlanabilecek kritik bir alandır.

Bana her zamanki gibi Twitter’da sbinici_ adresinden ulaşabilirsiniz.

Siber güvenlik konusunu bir de Khan Akademinin 3 dakikalık eğlenceli videosundan dinleyin.

Yazarın Tüm Yazıları