Eğer koku ve tat alma duyularınız gelişmişse siz de bir zeytinyağı tadıcısı olabilirsiniz.
Zeytinyağı için kalite kontrolü yapılırken dikkat edilmesi gereken en temel unsurlardan biri de ağız tadı açısından değerlendirilmesidir. Eğer sizin de tat ve koku alma duyularınız yetenek olabilecek kadar kuvvetliyse uzman bir zeytinyağı tadıcısı olabilirsiniz. Üstelik eğer bir zeytinyağı tatma uzmanıysanız, zeytinyağı ihracat ve ithalatında da kilit rol oynayabilirsiniz. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, ülkemizde uzman zeytinyağı tadıcısının yok denebilecek kadar az olduğunu söylüyor. Bu amaçla eğitim seminerleri düzenlediklerini de sözlerine ekliyor. Eğer zeytinyağı tatma işini profesyonel olarak yapmak isterseniz ilgilenirseniz zeytin@egebirlik.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Biliyor musunuz ben de pek çok kez zeytinyağı tadım paneline katıldım. Zeytinyağının kalitesini belirleyen en önemli özeliklerden olan meyvemsi kokuyu artık hemen algılayabiliyorum. Ama unutulmaması gereken bir şey var ki, koku bazen aldatıcı olabilir. Esas olan tattır.
Kuru fasulyeli ıspanak
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á 1 kg ıspanak
á 1 adet limonun suyu
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
á 1 su bardağı ılık su
(Et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
(Soya fasulyesi ya da kırmızı Meksika fasulyesi de kullanabilirsiniz.)
Ispanağı ayıklayıp kök kısımlarından başlayarak 10 santim uzunluğunda parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Zeytinyağının yarısını geniş bir teflon tencereye aktarın. Üzerine, doğradığınız ıspanakları düzgün bir şekilde yerleştirin. Limon suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra haşlanmış fasulyeleri en üste serpiştirin. Kalan zeytinyağını malzemelerin üzerine gezdirdikten sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Yemeği tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Yemek kaynamaya başlayınca 1 su bardağı ılık ya da sıcak et suyunu yemeğin üzerine aktarın. (Et suyu yerine sıcak suda eritilmiş tavuk ya da et suyu tableti de kullanabilirsiniz.) Tencerenin kapağını kapatıp yemeği kısık ateşte, ıspanak kökleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. İyice soğumasını bekleyip servise sunun.
Fırında mücver 4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 2 yemek kaşığı ince doğranmış taze nane
á 1 demet maydanoz (incecik kıyılmış)
á 2 dilim kepekli ekmek
á 3 adet yumurta
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 3 yemek kaşığı lor peyniri
Maydanozu yıkayıp incecik doğrayın. Kepekli ekmek dilimlerini mutfak robotunda çekerek bulgur tanesi büyüklüğüne getirin. Lor peyniri, yumurta, karabiber, tuz ve ufalanmış ekmeği büyük bir kaseye alıp çırpın. İncecik kıydığınız naneyi de ekleyip 10 dakika dinlendirin. Fırın tepsisine fırın kağıdı serin. Mücver için hazırladığınız karışımdan kaşıkla alıp fırın kağıdının üzerine aralıklı olarak dökün. Mücverleri 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken servise unun.