Yeni bir kitap yazmaya başlamak heyecan vermekle birlikte korkutur beni.
"Acaba başarabilecek miyim" ya da "Nereden başlamalı araştırmaya" gibi sorular, kitap yazmaya başlamadan önce bile uykularımı böler. Hele bu son kitabım "Derviş Sofraları", yazmaya başlamadan epey bir zaman önce bile kafamı kurcalamaya başlamıştı. 2007 yılı UNESCO tarafından "Mevlana yılı" olarak ilan edilmişti ve ben tasavvufta yeme içme kültürüyle ilgili bir kitap yazmak için kolları sıvadığımda gerçekten çok korktum. Çünkü, konu fazlasıyla ciddiyet ve araştırma gerektiriyordu. Korkmamın başka bir nedeni de inzivaya çekilerek bedensel ihtiyaçlarını en aza indirmeye çalışan dervişlerin mutfak kültürüyle ilgili yazacak bir şey bulamamaktı. Ancak daha sonra kıyısından ucundan araştırmaya başlayınca müthiş zengin bir mutfak kültürünün içinde buluverdim kendimi. Kitabımdan bahsetmeyi yarına bırakıyor ve piyasaya çıkan "Derviş Sofraları"nı yeni yılın bu ilk günü siz sevgili okurlarımla paylaşmanın bana ve kitabıma uğur getirmesini diliyorum.
S ahrap’ın pratik misafir yemeği
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı dolusu konserve mantar
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı garnitür konservesi
(havuç, bezelye, patates karışımı)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 paket hazır kremalı mantar çorbası
3 su bardağı süt
1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
varsa 2-3 yemek kaşığı galeta unu
Bu yemekte kullanılacak garnitür konservesi havuç, bezelye, patates karışımından oluşacak. Eğer bu konserve bulunamazsa 1 patates ve 1 havuç rendelenerek kullanılabilir. Ayrıca 1 su bardağı konserve bezelyenin de eklenmesi gerekir.
3 yemek kaşığı zeytinyağı orta boy bir borcama ya da fırın kabına aktarılır. Üzerine suyu süzülen bütün haldeki konserve mantarlar yerleştirilir. Diğer taraftan, hazır mantar çorbası derin bir kaba koyulup üzerine süt eklenir. Tuz ve karabiber serpilip malzemeler bir tel çırpıcı yardımıyla pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çırpılır ve bir kenarda bekletilir. Mantarların üzerine süzülmüş hazır garnitür konservesi aktarılır ya da rendelenmiş havuç ve patatesle birlikte konserve bezelye ilave edilir. Son olarak, hazırlanan hazır çorbalı sos malzemelerin üzerini kaplayacak şekilde yavaşça üzerine aktarılır. Rendelenmiş peynir serpiştirilip varsa galeta unu da eklenir. Yemek, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt- üst konuma ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Sıcak sıcak servise sunulur.
Not: İstenirse hazır çorbayla hazırlanan karışıma 1 kutu hazır süt kreması (200 ml) eklenebilir. Mantar yerine de 2 adet tavla zarı formunda doğranmış tavuk göğüs eti de kullanılabilir.
Zeytinyağlı Brüksel lahanası
Malzeme listesi
1/2 kg Brüksel lahanası
(25-30 adet)
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy patates
(Sarı golden elma büyüklüğünde olmalı.)
1 adet orta boy ince havuç
7-8 diş sarmısak
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 adet kesmeşeker
2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
(Hazır portakal suyu da kullanabilirsiniz.)
1 su bardağı sıcak su
Brüksel lahanalarının kök kısımları incecik kesilip atıldıktan sonra bol suyla yıkanarak süzülür. Kuru soğan incecik doğranır. Sarmısaklar soyulup ortadan ikiye bölünür. Patates ve havuç da soyulduktan sonra tavla zarı formunda doğranır. Diğer taraftan, zeytinyağı orta boy geniş bir çelik tencereye koyulup orta ısılı ateşte kızdırılır. Üzerine hemen soğan, sarmısak ve havuçlar eklenip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Patatesler ve Brüksel lahanaları tencereye aktarıldıktan sonra tuz ve karabiber serpilip kesmeşekerler (1 yemek kaşığı tozşeker de kullanılabilir) ilave edilir. Taze sıkılmış portakal suyu ve sıcak su da tencereye aktarılıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılıp lahanalar pişirilir. Ocaktan alınıp ılık hale gelmesi beklendikten sonra servis tabağına aktarılır. Üzeri ince kıyılmış maydanozla süslenerek servise sunulur.