Yemekte görgü kuralı

İşte size yüzyıllar öncesinde yazılmış bir çeşit görgü kuralları mesnevisi. "Evin, barkın, sofran ve tabakların temiz, yiyecek ve içeceklerin de seçkin olsun.

Senden büyükler başlamadan yemeğe başlama. Başkasının önündeki lokmalara dokunma, kendi önünden ye.

Fakat ne kadar tok olursan ol, ikram olunan yemeğe haz ve arzu ile elini uzatıp ye ki, o yemekleri hazırlayan evin hanımı memnun olsun.

Ağzına aldığını ısır ve ufak ufak çiğne. Sıcak yemeği ağızla üfleme, etraftaki insanların huzurunu kaçırma. Yemeği ölçü ile ye, zira insan her vakit az yeyip, az içmelidir." Aradan yüzyıllar geçse de hiçbir şey değişmemiş gibi değil mi?

İnce Noktalar

Yemeklerinizi, lezzetinden fedakarlık yapmadan hafifletmek isterseniz; soğanı 1 çay bardağı suyla sararıncaya dek pişirip, zeytinyağını ve diğer malzemeleri ilave edin.

ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER

Susamlı tavuk köftesi

Yapılışı:

Derin bir yoğurma kabına; kıyma, soğan, dövülmüş sarmısak, iyice ufalanmış bayat ekmek içi, tuz ve karabiberi ekleyelim.

İyice yoğurduğumuz köfte harcından, kabuklu ceviz büyüklüğünde, parçalar kopararak, yuvarlak köfteler hazırlayalım. Öte yandan bir çukur tabağa yumurta sarılarını, düz bir tabağa ise susamı koyalım.

Bir tavaya sıvıyağı koyup, kızdıralım. Köfteleri önce yumurta sarısına, sonra da susama bulayıp, bu yağda önlü arkalı, nar gibi kızartalım. Bir başka tavada ise; elma dilimi biçiminde doğradığımız patates ve halka dilimlediğimiz havuçları, yeşil biberleri kızartalım. Hepsini bir servis tabağına yerleştirip, servise sunalım.

6 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

500 gr tavuk kıyması

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

2 diş sarmısak (dövülmüş)

2 dilim bayat ekmek içi (iyice ufalanmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için

2 adet yumurta sarısı

4 yemek kaşığı susam

1 çay bardağı sıvıyağ

Ayrıca

2 adet orta boy patates

1 adet orta boy havuç (isteğe bağlı)

2-3 adet yeşil sivri biber (isteğe bağlı)

Şeftali irmik tatlısı

Yapılışı:

Öncelikle; kuşbaşı formunda doğradığımız şeftalileri, orta boy bir teflon tavaya koyalım. Üzerine sıvıyağ, toz şeker ve tarçını serpiştirip, orta ısılı ateşin üzerine oturtalım. Sürekli tavayı sallayarak, şeftaliler iyice yumuşayıncaya ve şeker eriyinceye dek, 7-8 dakika pişirelim.

Sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakalım. Öte yandan pudingi pişirmek üzere, orta boy bir tencereye; süt, irmik, toz şeker ve vanilyayı aktarıp, sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirelim. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alalım. Bir tarafta küçük cam kaselerin içini suyla ıslatıp, 1 yemek kaşığı kadar şeftali harcından her birine paylaştıralım. Üzerlerini irmikli pudingten doldurup, buzdolabında en az 7-8 saat bekletelim. Servis tabağının altına varsa pekmez ya da taze bir meyve püresi yayıp, üzerine kaseleri sallayarak ters çevirelim. Servise sunalım.

6 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

4 adet orta boy şeftali (kuşbaşı formunda doğranacak)

2 yemek kaşığı sıvıyağ

4 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tarçın

İrmikle puding için

4 su bardağı süt

3 yemek kaşığı irmik (tepeleme)

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

Ayrıca

Pekmez veya taze çilek püresi
Yazarın Tüm Yazıları