Yemek için yaşayanlar

Ünlü Fransız yazarı Moliere’e ait olan ve ünü yazarın kendisini geçmiş bir söz vardır. "Yemek için mi yaşamalı yoksa yaşamak için mi yemeli."

Eminim lezzet düşkünü olan birçoğunuz, "Aynı zamanda yemek için de yaşadığımızı" söyleyeceksiniz. Hatta aranızda daha spesifik tercihler yaparak "Tatlısız asla yaşayamam" diyenler bile çıkacaktır eminim. O kadar severiz ki şekerli yiyecekleri; sözcük olarak da günlük hayatımıza taşımışızdır "şeker" ve "tatlı" yı. Tatlım deriz hayatta en çok sevdiğimiz şeyler olan çocuklarımıza seslenirken örneğin. Ya da "Ne kadar da şeker" tanımlamasını kullanırız, sokakta gördüğümüz sevimli mi sevimli bir köpek yavrusu için. Üstelik bu sözcükler başka dillerde de aynı şekilde kullanılır. Honey ya da sweet de İngilizce’nin sevgi sözcükleri arasında yer alır.

Ton balıklı soğuk makarna

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 12 dakika

Malzeme listesi

1 paket burgu makarna

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 kutu orta boy ton balığı konservesi

1 su bardağı konserve mısır

4 yemek kaşığı mayonez

1 adet limonun suyu

1 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Makarnayı bol tuzlu suda 8-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Zeytinyağını ekleyip karıştırdıktan sonra soğumasını bekleyin. Mayonez, limon suyu ve tuzu derin bir kaba aktarıp çatalla 1-2 dakika kadar çırpın. 1 veya 2 kutu ton balığının yağını iyice süzüp mayonezli karışıma ilave edin. Konserve ya da haşlanmış mısırı da aktarıp tekrar karıştırın. Bu sosu soğuk haldeki makarnanın üzerine aktarıp tekrar karıştırın. Makarnayı bir servis tabağına aktarıp üzerini kıyılmış maydanozla süsledikten sonra buzdolabında bekletin. Soğuk olarak servise sunun.

Bisküvili jöle pastası

10 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

5 dakika


Malzeme listesi

2 paket portakal jölesi

2 adet muz

2 adet kivi

2 adet orta boy tatlı elma

2 adet orta boy portakal

4 su bardağı dolusu çilek

1 su bardağı siyah üzüm

2 adet limon

30 adet bebe bisküvisi

2 yemek kaşığı hindistancevizi

Muzları uzunlamasına ortadan ikiye bölüp yandan kelepçeli tart kalıbına, şekilli olarak yerleştirin. Kivileri dilimleyip, muzların arasına dizin. Kenarlarına çilek ve üzümleri koyun. 1 paket jöleyi ve 1 su bardağı kaynar suyu derin bir kapta karıştırarak jöleyi eritin. Karışımın yarısını ayrı bir kaba alıp üzerine 1 bardak buz ekleyerek hızlı hızlı karıştırın.

Buz eriyip, jöle koyulaşmaya başlayınca jöleyi kaşık yardımıyla meyvelerin üzerine gezdirin. Buzdolabına koyup, iyice donuncaya kadar bekletin. Buzdolabından çıkarıp üzerini çilek, portakal ve üzümle kaplayın. Ayırdığınız jölenin üzerine 1 bardak daha buzlu su ilave edip, meyvelerin üzerine aktarın. Buzdolabında 30 dakika daha bekletip dondurun. Buzdolabından çıkarıp kalan meyveleri üzerine dizin. Jölenin ikinci paketini de 1 bardak kaynar suda eritip, üzerine 2 bardak buz koyduktan sonra karıştırın. Koyulaştığında pastanın üzerini jöleyle kaplayıp, buzdolabında bir gece bekletin.

Servise sunmadan önce buzdolabından çıkarıp kalıbın kilidini açtıktan sonra, kalıbı servis tabağına ters çevirin. Pastanın kenarlarına bebe bisküvisi yapıştırıp hindistanceviziyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları