Ağustos en sevdiğim meyvelerden incirin zamanıdırÉ İncirin hamı ağızda yara yapar, ama olmuşuÉ Tadına doyulmaz. Çocukken yazılı-buzulu diye, kabuğu olgunlaşınca çatlayan incirleri paylaşamazdık.
İncir yaprağından çantalar yapar, balkabağı yaprağını da şemsiye olarak kullanırdık. Şimdiki çocuklar gibi teknolojinin nimetlerinden yararlanamadık, ama onlar da ne yazık ki bizim gibi doğal ortamlarda, sokakta oynamayı bilerek büyümüyorlarÉ Sek sek, ortatop, istop, çelik-çomak oynamayı bile bilmiyor çocuklar ve bu benim içimi fena halde acıtıyorÉ
Yemekçinin notu: 5 Ağustos Perşembe günkü Bademli Un Helvası tarifimizdeki malzeme listesindeki su miktarı belirtilmemiştir. Kullanılacak su miktarı 2 su bardağıdır.
İnce noktalar
Hazırladığınız sarımsaklı yoğurt arttıysa, bunu içine salça ve baharatlar koyarak çok güzel bir sosa çevirebilir, tavuklara bulayıp fırınlayarak kullanabilirsiniz.
PRATİK TARİFLER
Zeytinli mantar salata
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı kültür mantarı
Yarım adet limonun suyu
3 dal yeşil soğan (ince doğranmış)
1 su bardağı yeşil zeytin (dilimlenmiş)
Yarım demet dereotu
Sosu için
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı hardal
Üzeri için
3 adet kırmızı kiraz domates
3 adet sarı kiraz domates
Limon dilimleri
Önce mantarları iyice yıkayıp, dikine dilimleyelim ve kararmaları için limonlu suya atalım. Öte yandan bir cam kasenin içinde; ince doğranmış yeşil soğanları, kıyılmış dereotunu, çekirdeği alınıp, dilimlenmiş yeşil zeytini (arzu edilirse biberli kokteyl zeytini de kullanılabilir) karıştıralım. Mantarları içinde beklediği limonlu suda 10 dakika pişirelim.
Suyunu süzüp, hazırladığımız soğanlı harçla karıştıralım. Bu arada bir kasede; limon suyu, tuz, zeytinyağı ve hardalı çırparak hazırladığımız salata sosumuzu mantarların üzerine gezdirelim. Salata tabaklarına paylaştırıp, kiraz domatesler ve limon dilimleriyle süsleyerek servis yapalım.
Kalıplı sebzeli fava
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 10 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı üzüm
35 adet pötibör bisküvi
50gr margarin
1 adet yumurtanın beyazı
Muhallebi için
1 paket hazır vanilya puding
1 çay bardağı kavrulmuş fındık (dövülmüş)
İlk olarak bisküvileri un haline getirelim. Margarini eritip, ekleyerek bir bisküvi hamuru oluşturalım. Kelepçeli tart kalıbına bisküvileri bastırarak yayalım ve ellerimizi ıslatarak üzerini düzleyelim. Paketindeki tanıma uygun olarak vanilyalı pudingi pişirelim.
İçine dövülmüş fındığı katıp, iyice soğuyuncaya kadar robotta veya mikserde çırpalım. Pudingimiz soğuyunca bisküvilerin üzerine dökelim. Muhallebi donunca üzümlerle üzerini tamamen kaplayalım. Bir yumurta akını köpürünceye dek çırpalım. Fırça yardımıyla üzümlerin üzerine sürelim. Buzdolabında 2 saat bekletip, soğuk soğuk servis yapalım.