Yaz denince kimin aklına kötü bir şey gelir ki! Ancak yazın getirdiği güzellikleri doyasıya yaşayabilmemiz için öncelikle sağlıklı olmamız gerekir.
Sıcak hava vücuttaki tuz ve sıvı kaybını artırır ve bu kayıpların yarattığı pek çok sakıncalı durum vardır.
"Peki neden sıcaklar vücudun sıvı kaybını artırıyor" diyecek olursanız; sıcaklar damarların genişlemesine neden oluyor ve bu genişleme sonucunda da sıvı kaybı birden bire artıyor. Yaz mevsiminde meydana gelen bu sıvı kaybının yarattığı etkileri ortadan kaldırmak için günde ortalama iki litre su içilmeli. Ancak suyla yetinmek, özellikle sıcak yaz aylarında pek mümkün olmadığından; taze sıkılmış meyve sularından da güç almak mümkün.
Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz? Özellikle et yemekten kaçınmalıyız. Günlük beslenmemizde meyve ve sebzeye daha çok pay ayırmalı ve sıvı kaybını artıran alkol, çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durmalıyız. Yani güneş, eğlence ve tatil gibi güzel şeyler çağrıştıran yaz mevsimi, biraz da özeni ve dikkati çağrıştırmalıdır.
Közlenmiş biberli prinç pilavı
8 kişilik
Hazırlama süresi 45 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
2 adet közlenmiş biber (konserve biber de kullanılabilir)
2 adet orta boy domates
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kesmeşeker
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Pirinci üzerine 2-3 santim çıkacak kadar ılık tuzlu suda yarım saat bekletin. Zeytinyağını pilav tenceresine (geniş bir teflon tencere kullanmanızı öneririm) koyup kızdırın. Pirinci yıkayıp süzdükten sonra, kızgın yağa aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Fırında çevirerek közlediğiniz kırmızı dolmalık biberlerin zarlarını soyun (İsterseniz, konserve közlenmiş biber de kullanabilirsiniz. O zaman konserve biberleri süzerek kutudan çıkarmanız yeterlidir). Közlenmiş biberleri mutfak robotuna koyup üzerine rendelenmiş domatesleri ekleyin ve püre haline gelinceye kadar çekin. Bu karışımı, tencerede kavrulmakta olan pirincin üzerine ilave edip yine tahta kaşıkla karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Tuz ve karabiberi serpip, kesmeşekeri de katın. Son olarak, sıcak suyu aktarıp orta ısılı ateşte pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra ocağın altını iyice kısın. Pilavı kısık ateşte 5 dakika daha pişirip, ocaktan alın. Tencerenin kapağını hiç açmadan yaklaşık yarım saat dinlendirin. Servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırın. İsterseniz, üzerini ince kıyılmış dereotu ve közlenmiş biberle süsleyerek servise sunabilirsiniz.
Doğum günü kurabiyeleri
12 kişilik
Hazırlama süresi 50 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
Hamuru için;
250 gr. yumuşamış margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurtanın sarısı
4 su bardağı un
Renkli hamur için;
2 yemek kaşığı toz jöle
4 yemek kaşığı ılık su
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı mısır nişastası
Renkli gıda boyaları
Renkli hamurları hazırlamak için; toz jöleyi derin bir kaba aktarın. Üzerine ılık suyu ekleyip çatalla çırparak jöleyi eritin. Limon suyu ve sıvıyağı ilave edip, pudra şekeri ve nişastayı da katın. Sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru temiz bir buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp parçaların her birinin içine değişik renkli gıda boyalarından çay kaşığının ucuyla koyarak yoğurun. Yoğurma işlemini boyaları hamurlara iyice yedirinceye kadar sürdürün. Bu renkli hamurdan şekilli hamurlar hazırlayın ve kurabiyelerin üzerine yapıştırmak için kenarda bekletin. Diğer taraftan kurabiye hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba koyun. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtanın sarısını katın. Pudra şekerini ilave ettikten sonra unu da yavaş yavaş eklemeye başlayın. Karışımı, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurduktan sonra oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin. Hamuru tezgahın üzerinde merdane yardımıyla 1 santim kalınlığında açın. Hamurdan şekilli kurabiye kalıpları yardımıyla parçalar çıkarın ve fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde 15 dakika pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip renkli hamurlarla süsleyerek servise sunun.