Yapacağınız bazı değişikliklerle, yaşam kalitenizi yükseltmeniz ve hayatınıza sağlıklı bir yön vermeniz mümkün.
İsterseniz klasik ana başlıkları bir kez de bu köşemizde tekrarlayalım; 1- Dengeli beslenmenin sağlıklı bir kahvaltı ile başladığını unutmayın. 2- Karnınızı tıkabasa doldurmadan, sofradan aç kalkın! 3- İlerleyen yaşla beraber, metabolizmanızın hızının düşeceğini unutmayın ve yaşınıza göre beslenin. 4- Beslenmenizi vitamin ve minerallerle zenginleştirin. 5- Hızlı yemek yemeyin ve öğünleri geçiştirmeyin. 6- Stresle yaşamaya alışın. 7- Spora ayıracağınız zamanın; sağlık, zindelik ve uzun ömür olarak size geri döneceğini hep hatırlayın.
İNCE NOKTALAR
Derin dondurucudan çıkardığınız et ya da balıkları en çabuk ve en sağlıklı şekilde çözmenin bir diğer yöntemi de, soğuk suyun içinde bekletmektir.
HAFİF VE KEYİFLİ
Türk usulü suşi
Yapılışı:
Önce, havuç, kırmızı biber ve salatalıkları yıkayıp, kibrit çöpü formunda doğrayalım. Fakat salatalıkların kabuklarını soymayacağız. Kararmamaları için limonlu suyun içinde bekletelim. Pirinci, su ve sirkeyle en fazla 15 dakika haşlayalım. Diri olan pirincin suyunu hemen süzelim. Taze asma yapraklarını kaynayan suya sokup, 2 dakika kadar haşlayıp, hemen çıkaralım ve soğuk sudan geçirip, süzdürelim. Şimdi mutfak tezgahının üzerine asma yapraklarını serelim. Yaprağın kenarına 1 tatlı kaşığı pirinç koyalım, üzerine 2-3 adet salatalık, havuç ve biber koyarak, dondurma külahı şeklinde saralım. Aynı işlemi, bütün yapraklara uyguladıktan sonra, suşileri düz bir tabağa dizelim ve üzerine bolca nar ekişisi gezdirerek, servise sunalım.
Yemekçinin notu: İsterseniz, nar ekşisini haşlanan pirinçle karıştırıp, daha sonra yapraklara sarabilirsiniz.
6 kişilik Hazırlama süresi 25 dakika Pişirme süresi 10 dakika
Malzeme listesi
15 adet taze asma yaprağı
1 su bardağı pirinç
1 adet orta boy salatalık
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy kırmızı dolmalık biber
Pirinci haşlamak için
4 su bardağı su
2 yemek kaşığı sirke
1 tutam tuz
Sosu için
1 çay bardağı nar ekşisi
Portakallı krema
Yapılışı:
Öncelikle bir tencerede, yumurtayı toz şekerle 5 dakika kadar çırpıp, üzerine; süt, vanilya ve mısır nişastasını ekleyip, iyice karıştıralım. Sonra da, orta ısıdaki ateşin üzerine oturtalım ve sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye değin kremayı pişirelim. En sonunda, ılınan kremayı ufak kaselere ya da kup bardaklarına paylaştırıp, üzerini portakal reçeli ve çekilmiş bademlerle süsleyip, buzdolabında 2-3 saat bekletelim. Sonra da servise sunalım.
8 kişilik Hazırlama süresi 15 dakika Pişirme süresi 20 dakika