İnsanoğlunun sağlıklı yaşaması, bedensel ve zihinsel faaliyetlerini gerektiği gibi sürdürebilmesi kaliteli ve düzenli beslenmeye bağlıdır.
Yağlar ise kaliteli ve düzenli beslenme bakımından tartışılmaz bir öneme sahiptir. Bitkisel yağlar içinde öyle bir yağ vardır ki, meyve suyu kadar doğal olma özelliğiyle ayrı bir yer tutar. Hepinizin tahmin edeceği gibi bahsettiğimiz yağ zeytinyağıdır. Çünkü diğer bitkisel sıvıyağlar üretilirken yüksek sıcaklık kullanılarak rafine edilir. Üretimlerinde kullanılan yüksek sıcaklık da bitkilerin doğal vitamin ve antioksidanlarının önemli ölçüde kaybolmasına neden olur. Halbuki zeytinyağı üretilirken doğasına zarar gelmediği için içeriğinde bulunan A, D, E ve K gibi çok önemli vitaminleri kaybetmez. Doymamış yağ asitlerini en fazla içeren yağ olması nedeniyle zararlı kolesterolü düşüren, yararlı kolesterolü ise düşürmeyen özelliğe sahiptir. Kalp damar sağlığı açısından da çok önemlidir kullandığınız yağın zeytinyağı olması. Antioksidandır. Bütün bu saydığımız sebeplerden dolayı, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez öğesi olan zeytinyağından günde en az 2-3 yemek kaşığı kadar tüketmeliyiz.
Kıymalı ot kavurması
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Malzeme listesi
á 250 gr yağsız dana kıyma
á 4 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 1/2 demet ebegümeci
(Madımak, ısırganotu ya da kuzukulağı kullanabilirsiniz.)
á 7-8 sap pazı
á 2 adet taze yeşil soğan
á 1 demet maydanoz
á 1 demet dereotu
á 1 yemek kaşığı domates salçası
á 2 yemek kaşığı köftelik bulgur
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Ebegümecini (madımak, ısırganotu, kuzukulağı ya da herhangi bir ot kullanabilirsiniz) ayıklayıp ıspanak doğrar gibi incecik doğrayın. (Isırgan otu kullanacaksanız elinize naylon eldiven takarak ayıklamanız gerekir.) Pazıyı saplarıyla birlikte yıkayıp incecik dilimleyin. Yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu da ayıkladıktan sonra doğrayın. Doğradığınız otları derin bir kaba koyup üzerine tuz ve karabiberi serpin. Otları elinizle hamur yoğurur gibi yoğurarak yumuşattıktan sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kıyma ve sıvıyağı orta boy bir tencereye aktarın. İncecik kıydığınız kuru soğanı da ilave ettikten sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Karışımı tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Salça ve bulguru ilave edip iki dakika daha kavurmaya devam edin. Hazırladığınız otları da hemen ekleyip ocağın altını kısın ve yemeği kısık ateşte, arada sırada karıştırarak en az 30 dakika pişirin. Otlar kendi suyunu vereceği için yemeğe su katmanıza gerek yoktur. Ancak sebzeler çok taze olmazsa az su verebilir. Siz her ihtimale karşı yemek pişerken 1 su bardağı sıcak su ilave edin. Pişen yemeği ocaktan alıp üzerine isterseniz kırmızı pul biber ekleyin. Ayrıca ot kavurmaları yoğurtla birlikte de servise sunulabilir.
Mantarlı rizotto
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 2 su bardağı rizotto pirinci
(Lüks baldo pirinci de kullanabilirsiniz.)
á 1 yemek kaşığı tereyağı (25-30 gr)
á 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 2 diş sarmısak
á 5 su bardağı sıcak tavuk suyu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á varsa 1 su bardağı beyaz şarap
á 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
(Çok sert, yağlı başka bir peynir de kullanabilirsiniz.)
Mantarlı harç için;
á 8-10 adet taze mantar
á 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tavuk suyunu orta boy bir tencereye aktarıp kaynattıktan sonra ocağın altını kısık ateşe getirin. İsterseniz bu aşamada şarabı ekleyip kaynatmaya devam edebilirsiniz. Üzerine tuz ve karabiberi ekleyin. Diğer taraftan, tereyağı ve zeytinyağını orta boy pilav tenceresine ya da wok tavasına aktarın. Yağ erimeye başlayınca incecik kıydığınız kuru soğanı ve incecik kıyılmış sarmısağı ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine pirincin tamamını aktarın. (Rizotto pirinci kısa, tombul ve bol nişastalı özel bir pirinçtir. Bizim pirinçlerimiz bu iş için pek uygun olmasa da eğer rizotto pirinci bulamazsanız baldo pirinç kullanabilirsiniz.) Sürekli karıştırarak kısık ateşte 4-5 dakika kavurun. Sıcak haldeki tavuk suyundan 1 kepçe kadar alıp kavrulan pirincin üzerine aktarın. Sürekli karıştırmaya devam ederken, tavuk suyunu kepçe kepçe ikişer dakika aralıklarla pirincin üzerine aktarmaya devam edin. Bu işin püf noktası; pirinci tıpkı helva kavurur gibi sürekli karıştırarak kavurmak ve suyunu çeken pirincin üzerine hemen sıcak tavuk suyu katıp suyunu çekinceye kadar pişirmektir. Bu işlemi tavuk suyu bitinceye kadar sürdürün. Tavuk suyu bitince rizotto da pişmiş demektir. Hafif sulu kıvamlı olan ve pirincin oldukça diri kaldığı bir yemektir rizotto. Ocaktan aldığınız rizotto sıcakken üzerine peyniri ilave edip karıştırın. Diğer taraftan, 3 yemek kaşığı zeytinyağında 7-8 dakika kadar kavurduğunuz dilimlenmiş mantarları da rizottoya ekleyip karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun.