Uzakdoğu mutfağı

Bizim de Uzakdoğu olarak bildiğimiz kavram aslında Batılılar tarafından uydurulmuştur. Oysa hepimiz birbirimize aynı mesafede yaşıyoruz; hiçbirimiz diğerinden "daha uzakta" değil.

Ağırlıklı olarak Çin olmakla birlikte, Japonya, Kuzey ve Güney Kore, Tayvan ve Moğolistan’ı kapsıyor Uzakdoğu tanımı. Birbirlerine yakın oldukları için yemek kültürleri de birbirinden etkilenmiş. Tabii Çin hem tarihinin eskiliği hem de baskın yapısıyla diğerlerini en çok etkilemiş olanı.

Yine de hepsinde ortak olan özellikler var. Örneğin, bizim mutfağımızda ekmek ne demekse, orada da yağsız tuzsuz pirinç pilavı o demek. Ayrıca "noodle" adındaki şehriye de hepsinin ortak yanı. Şehriyenin yapıldığı malzeme, bölgenin iklimine göre değişiklik gösterse de, tarifler ve sunum şekli birbirine oldukça benzer. Uzakdoğu mutfağı denince akla ilk olarak gelen Çin mutfağını özel kılan öyle çok şey var ki. Mesela alışkın olduğumuzun aksine, karbonhidrat tabağı ana, protein tabağı ise yan yemek olarak sunuluyor.

Bu yüzden pirinç pilavı ve şehriyenin mutfakta büyük önemi var. Bambaşka bir yeme içme şekline sahip Uzakdoğulular ve yemeğe meraklı olan herkesin en azından bir kez tatması gerek bu mutfağı.

Ispanak pestolu pilav

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı pirinç

á 15-20 adet ıspanak yaprağı

(yaklaşık 100 gr)

á 1 çay bardağı zeytinyağı

á 3 diş sarmısak

á 1 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık

á 1 demet dereotu

á 2 su bardağı sıcak su

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

İtalyanların meşhur pesto sosunu hazırlamak için; yıkayıp süzdüğünüz ıspanak yapraklarını mutfak robotu ya da blendere aktarın. Üzerine zeytinyağı ve soyulmuş sarmısakları ekleyin. Saplarını ayıkladığınız dereotunu ve dolmalık fıstığı da ilave ettikten sonra robotu çalıştırın. Malzemeleri iyice ezilip püre haline gelinceye kadar robotta çekin.

Robottaki malzemeleri geniş bir pilav tenceresine aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave ettikten sonra, karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun.

Kaynar suyu (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz) tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirip tekrar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını iyice kısıp pilavı 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı yaklaşık 15-20 dakika dinlendirin. Servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştırın. Bu pilavı kalıplara koyup şekil vererek de servise sunabilirsiniz.

Yoğurtlu mantar salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 400-500 gr konserve mantar

Sosu için;

á 3 su bardağı yoğurt

á 1 yemek kaşığı dolusu mayonez

á 1 demet dereotu

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 çay kaşığı tuz

á 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Konserve mantarı süzdükten sonra bir salata tabağına aktarın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yoğurdu derin bir kaba aktarıp, üzerine, mayonez ve zeytinyağını ekleyerek çatal ya da tel çırpacak yardımıyla iyice karıştırın.

Tuz ve kırmızı pul biberi serpiştirip tekrar harmanlayın. Hazırladığınız bu yoğurtlu sosu, konserve mantarın üzerinde gezdirip karıştırın. Mantarın sosu çekmesi için buzdolabında 15-20 dakika kadar bekletin. Kullandığınız mantarlar büyük boysa her birini boylamasına ikiye-üçe bölebilirsiniz. Servise sunmadan önce salatanın üzerine ince kıyılmış dereotunu serpiştirin. Soğuk olarak servise sunun. Bu tarif çok güzel bir mezedir ve açık büfe mönülerine çok uygundur.
Yazarın Tüm Yazıları