Paylaş
Bu baklava öyle bildiğiniz 20 ya da 30 yufkalı olanlardan değil. 50’si harcın altında, 50’si de üzerinde olmak üzere 100 yufkadan yapılmış.
Ev sahibi, elindeki altın lirayı yarım metre yukarıdan baklavanın üzerine bırakıyor. Baklava delinip de altın para tepsinin dibine ulaşırsa ne âlâ. Aşçı işinin hakkını vermiş sayılıyor ve altını almaya hak kazanıyor. Yok, eğer altın tepsinin dibine gitmeyi başaramazsa aşçı da mesleğini yeterince iyi yapamamış sayılıyor.
Baklava yapmak, yani daha doğrusu baklava hamuru açmak öyle “ben güzel yemek yapıyorum” diyen herkesin becerebileceği bir iş değil. Baklava, hamurunun açılışı, şerbetinin hazırlanması, dilimlere ayrılması ve hatta şerbetinin dökülüş zamanıyla tam bir ustalık gösterme tatlısıdır.
Bizdeki en yaygın baklava türleri kuruyemiş harcıyla, yani fındık, fıstık ya da cevizle yapılan baklavalardır. Ancak içine meyve konulan baklava çeşitleri de yok değildir hani. Elmalı, ayvalı, portakallı ve hatta ananaslı baklavalar da tadına baktığım baklava çeşitleri arasında.
ıtiraf etmeliyim ki, bu saydıklarımın hiçbiri ilginç birer deneme olmaktan öteye geçemedi benim için. Yani, bunca denenmiş değişik tada rağmen, benim favorim hâlâ cevizli ev baklavası.
Fırında mücver
YAPILIşI
Maydanozu yıkayıp incecik doğrayın. Kepekli ekmek dilimlerini mutfak robotunda çekerek bulgur tanesi büyüklüğüne getirin. Lor peyniri, yumurta, karabiber, tuz ve ufalanmış ekmeği büyük bir kaseye alıp çırpın. ıncecik kıydığınız naneyi de ekleyip 10 dakika dinlendirin.
Fırın tepsisine fırın kağıdı serin. Mücver için hazırladığınız karışımdan kaşıkla alıp fırın kağıdının üzerine aralıklı olarak dökün.
Mücverleri 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken servise sunun.
Malzeme listesi
· 2 yemek kaşığı ince doğranmış taze nane
· 1 demet maydanoz (incecik kıyılmış)
· 2 dilim kepekli ekmek
· 3 adet yumurta
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 3 yemek kaşığı lor peyniri
Paylaş