Unu, yağı, sosu, her şeyi sağlıklı

Asyalıların 5000 yıldır bildiği ve mutfaklarında kullandığı soya, yalnızca bir bitki olarak değerlendirilmekle kalmıyor.

Elbette ki soya bitkisi olmasa ne soya yağından söz edebiliriz, ne de tavuk yemeği yaparken birçoğumuzun artık yemeğin vazgeçilmez parçası olarak kabul ettiği o ilginç kokulu soya sosundan...

Soya fasulyesinin kavrulduktan sonra öğütülmesiyle elde edilen soya unu da elde edildiği ürünün bütün özelliklerini taşıyor elbette. Yani, protein ve demir bakımından çok zengin ve tıpkı soya fasulyesi gibi iyi bir kalsiyum kaynağı. Soya ununda bulunan nişasta oranı ise diğer unlardaki nişasta oranından daha az.

Nişastasının az olması bu undan yapılan hamurun su tutma özelliğini artırdığından, örneğin soya unundan yaptığınız nefis bir kek alıştığınız keklerden daha nemli olabilir. Bu yüzden, eğer "kekimi soya unundan yapmak istiyorum" diyorsanız, kullandığınız süt ve yumurta miktarını azaltarak alıştığınız kek kıvamını tutturabilirsiniz.

İnegöl köfte

Malzeme listesi

500 gr. az yağlı dana kıyma

250 gr. az yağlı kuzu kıyma

2 adet orta boy kuru soğan

2 çay kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı tuz

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Soğanları soyup rendeleyin. Dana ve kuzu kıymayı derin bir kaba aktarın.

Kıymanın üzerine rendelenmiş soğanı, karbonatı, tuz ve karabiberi ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ya da ince uzun köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri mangalda ya da fırında pişirin. Yanında piyaz ile servise sunun. Bir not: İnegöl köfteye çoğu kez böbrek yağı da katılır.

Yoğurtlu patates salatası

Malzeme listesi

3 adet orta boy patates

1 adet orta boy salatalık

Yarım demet taze nane

1-2 adet orta boy salatalık turşusu (3-4 adet kornişon turşu da kullanabilirsiniz)

1,5 su bardağı süzme yoğurt

2 yemek kaşığı diyet mayonez

Yarım adet orta boy kuru soğan

1 demet dereotu

2 çay kaşığı tuz, kuru nane

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Patatesleri iyice yıkayıp her birini ikiye böldükten sonra orta boy bir tencereye koyun. Üzerine örtecek kadar suyla, yumuşayıncaya kadar haşlayın (patatesleri fazla haşlarsanız dağılır). Haşladığınız patatesleri süzün ve ılık hale gelmesini bekleyip kabuklarını soyun. Patatesleri tavla zarı formunda küp küp doğrayıp derin bir kaba aktarın. Üzerine yarım kuru soğanı rendeleyip incecik kıyılmış dereotunu ilave edin. Salatalığı rendeleyip incecik doğradığınız dereotunu da ilave edin. Küçük küçük doğradığınız turşuyu da ekleyip tuz ve kuru naneyi serpiştirdikten sonra karıştırın. Diğer taraftan, yoğurt ve mayonezi küçük bir kaseye koyup çatal yardımıyla iyice çırpın ve patateslerin üzerine aktarıp karıştırın. Karışımı servis tabağına aktarın. İsterseniz üzerine 2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Salatayı ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları