Türkçe balık adı çok az

Anadolu’ya göçüp de denizle tanışan atalarımız burada tadına vardıkları balıklara ad vermektense, varolan adlarıyla kabulü daha kolay bulmuşlar.

Onun için dilimizde Türkçe balık adları çok azdır. Gerçi balık sözcüğü bizden ama genelde Rumca ya da İtalyanca’dır. Türkçe balık adı yok gibi. Biliyorsunuz her balık belli mevsimlerde daha bir lezzet kazanır. Mart ayının yıldızları da; Kefal, Levrek, Kalkan, Tekir, Barbunya ve Mezgittir.

Sofralarınızdan balık eksik olmasın, sevgiyle kalın.

İnce Noktalar

Kan ve sinir adaleleri için çok gerekli olan magnezyum, en çok havuç, kereviz, salatalık, tuzsuz badem, pırasa, marul, domates ve ıspanakta bulunur.

Tabuli (Tabbule)

Bir Lübnan klasiği

Yapılışı:

Yarım bardak sıcak suyla bulgurları ıslatıp 15 dakika bekletin.

İnce kıyılmış maydanoz, dereotu ve taze soğanları bulgurun üzerine ekleyip, karıştırın.

Ufak bir kasede zeytinyağı, nar ekşisi veya limon suyu, tuz, karabiberi ve kırmızı pul biberi karıştırıp, iyice çırpın. Bu sosu bulgurlu karışıma ekleyip, iyice harmanlayın.

Süsleyerek servise sunun.

6kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Malzeme listesi

1 su bardağı ince bulgur

Yarım bardak sıcak su

2 demet maydanoz (çok ince kıyılmış)

2 demet dereotu (çok ince kıyılmış)

10 adet taze soğan (çok ince kıyılmış)

Sosu için

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı nar ekşisi (veya iki adet limon suyu)

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Tuz - Karabiber


Kalkanın hası

Yapılışı:

Balıkları yıkayıp, sularını süzün. Un, mısır unu, tuz ve karabiberi karıştırın.

Kağıt havlunun üzerine yaydığınız bu karışıma balıkları bulayın.

Teflon tavaya üç çeşit yağı koyun. Isındıktan sonra balıkların iki tarafını da kızartın. Servis tabağına alın. Kalan yağın içine maydanozları ve sarımsakları atıp, 3 dakika kavurun. Bu sosu kızarmış balıkların üzerine gezdirin.

Püf Noktası

Balık kızartırken, çıkan kokuyu önlemek için küçük bir tavada bir kaşık tarçınla, bir kaşık şekeri yakın.

6 kişilik
Hazırlama süresi 5 dakika
Pişirme süresi 10 dakika


Malzeme listesi

6 parça kalkan balığı (sigara paketi şeklinde dilimlenmiş)

3 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı mısır unu

1 çay kaşığı Tuz - Karabiber

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı margarin

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)

2 diş sarımsak (ince dövülmüş)

Besin değeri

Kişi başına: 248 kalori

Protein: 27 gr.

Yağ: 13 gr.

Karbonhidrat: 4 gr.

Muzlu kek

Yapılışı:


Yumurta ve şekeri 5 dakika çırpın. Erimiş margarin ve sütü ekleyip, 2 dakika karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ezilmiş muzlarla birlikte yukarıdaki karışıma ilave edip, boza kıvamında bir kek hamuru elde edin.

Yağlanmış kek kalıbına dökün. Üstüne çatal batırarak birkaç yerinden delin, 5 dakika önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 1saat pişirin. Fırından çıkarmadan kürdan batırarak pişip pişmediği kontrol edin.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 60 dakika


Malzeme listesi

3 adet yumurta

2 su bardağı un

1 su bardağı margarin (erimiş ve soğutulmuş)

1 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2 adet muz
Yazarın Tüm Yazıları