Paylaş
Yeme içme kültürünün de tarihten etkilenmemiş olması mümkün olamayacağına göre, Trakya mutfağının göçmen mutfağından etkilenmiş olması sürpriz değildir.
Trakya’nın en önemli şehirlerinden olan Edirne mutfağının zenginliğinden bahsetmeye gerek bile yok sanırım.
Edirne deyince akla belki de ilk gelen yemek ciğer sarmasıdır ve ciğer sarması saray kökenli bir yemektir.
Yine Edirne deyince akla gelen Tatar böreği ise şehrin Balkanlarla olan bağlantısının bir göstergesi.
Trakya’nın anılmaya değer bir başka yemeği ise Tekirdağ köftesi. Bu köftenin içinde sarmısak var ve kömür ateşinde pişiyor.
KAKAOLU ÇİMDİK KURABİYE
Oda sıcaklığında yumuşamış margarinle yumurtayı geniş ve derin bir kabın içine aktarın. Kakaoyu da katın. Vanilya ile toz şekeri ekleyin. Ceviz içi, kabartma tozu ve tarçını serpiştirin.
En sonunda unu azar azar ilave edip, yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayan ve yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.
Öte yandan fırın tepsisinin üzerine fırın kağıdını yayın. Hazırladığınız hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekilsiz bir form vererek tepsiye aralıklı olarak dizin. Fırını 10 dakika önceden ısıtıp, 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayın. Sıcak fırında yaklaşık 15-18 dakika, kurabiyeler hafif sarı-kahverengi oluncaya dek pişirip çıkarın.
Fırından çıkan sıcak kurabiye durdukça pişmeye devam edecektir. Soğuyunca, sertleşip kıvama gelecektir. Kapalı bir kapta muhafaza ederek uzun süre saklayabilirsiniz.
Malzeme listesi
- 2 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
- 250 gr bitkisel margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı toz şeker (veya esmer toz şeker)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi (veya fındık içi)
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
- Yaklaşık 4 su bardağı un
Paylaş