Bu kadar tatlıya düşkün bir millet olmamıza rağmen, atalarımızın tatlı sevmediklerini söylesem şaşıracaksınız!‘Tatlı yiyen adam erkek adam değildir’ diye burun kıvırırlarmış. Yabancı bir misafir tatlı ikram ettiğinde çok bozulur, nasıl yapsak da bu tatlıyı yok etsek diye düşünürlermiş. Ancak İslamiyetle beraber ve araplarla yakın ilişkiye girdikten sonra ağızlar tatlanmış. Özellikle iftar açmak için hurmayla başlayan bu gelenek sütlü tatlılar, macunlar, şerbetler ve helvalarla sürüp günümüze değin ulaşmış. İnce NoktalarHindibağ, ısırgan, kazayağı, ebegümeci, hodan, kuzu kulağı, şevket-i bostan, sirken... Hepsini haşlayıp, süzüp, limon ve zeytinyağı ile salatasını yapabilirsiniz.Çermik pilavı Hazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi2 adet tavuk göğsü4 diş sarmısak3 sap yeşil soğan1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı tuz1 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz1 çay bardağı sıcak suPilav İçin1 su bardağı pirinç1 kahve fincanı arpa şehriye1 yemek kaşığı tereyağı2 su bardağı sıcak suYapılışı:Pirinçleri ılık tuzlu suda 20 dakika bekletin. Tencerede tereyağını eritip, sarımsakları ve ince doğranmış tavuk parçalarını katın. Tuz, karabiber ekip, tavuk suyunu çekinceye dek karıştırarak pişirin. Tavuklar kızarınca üzerine yeşil soğan ve maydanozları katın. Sıcak suyla beraber 10- 15 dakika pişirin. Pilav tenceresinde tereyağını eritip, şehriyeleri kavurun. Süzdüğünüz pirinci ve sıcak suyu ekleyerek, kısık ateşe alın. Üzeri göz göz olunca üzerine tavuklu harcı koyarak servis yapın.Yoğurtlu semizotu salatası 6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 demet semizotu2 su bardağı yoğurt4 diş sarmısak6 dilim ekmek2 yemek kaşığı zeytinyağıTuz, kırmızı pul biberYapılışı:Semizotunu ayıklayın, sap kısımlarını kesip suda bekletin. Ekmekleri küp şeklinde doğrayıp salata tabağına koyun. Sarımsaklı yoğurtla ekmeklerin her tarafını kaplayın. Ortasına semizotunu yerleştirin. Kırmızı pul biber, tuz serpip, zeytinyağı gezdirin.Jöleli masal dünyası 6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 paket portakal jölesi2 adet muz2 adet elma2 adet portakal4 bardak çilek1 bardak siyah üzüm tanesiSüslemek İçin:Bebe bisküvisi2 yemek kaşığı Hindistan ceviziYapılışı:Büyük bir kasede 4 su bardağı kaynar suyun içinde 2 paket jöleyi eritin. 4 su bardağı buz gibi soğuk su ekleyerek, karıştırın. Kalıbı ıslatıp, meyvelerle süsleyin. 1 kepçe jöleli karışımdan gezdirip, buzdolabına alın. Böylece verdiğiniz desen bozulmayacaktır. Kalan meyveleri beklettiğiniz jöleye katıp, kalıptaki donan jölenin üzerine ekleyin. Buzdolabına alın. En az 3 saat bekletip, tabağa ters çevirin. Üzerini Hindistan cevizi ve kiviyle, kenarlarını bebe bisküvisiyle süsleyerek servis yapın. Yemekçinin notu: Kivi jölenin donmasını bozduğu için jöleli karışımın içine katılmaz. Üzerine süs olarak konabilir.